1 Οκτωβρίου 2019

Converse All Star Chuck Taylor SE (Chicago Bulls)

Αν υφίστατο το βραβείο του σημαντικότερου αθλητικού υποδήματος στην ιστορία της καλαθοσφαίρισης τότε αυτό θα έπρεπε να απονεμηθεί χωρίς καμία δεύτερη σκέψη και χωρίς κανένα δισταγμό στο αειθαλές κι αγέραστο Converse All Star Chuck Taylor. Ας τα πάρουμε όμως λίγο απ' την αρχή. H Converse Rubber Shoe Company ιδρύθηκε το 1908 από τον Marquis Mill Converse και βασική της ενασχόληση ήταν η κατασκευή αδιάβροχων υποδημάτων (εις την ελληνικήν γαλότσες) καθώς κι εποχιακών υποδημάτων. Τελικά η εταιρεία αποφάνθηκε πως θα ήταν αποτελεσματικότερο για εκείνη αν απασχολούσε το εργατικό της δυναμικό καθ' όλη τη διάρκεια του έτους κι έτσι αποφάσισε ασχοληθεί και με τη κατασκευή αθλητικών υποδημάτων (τένις αρχικά). Με την δημοτικότητα του μπάσκετ να αυξάνεται διαρκώς, η Converse διέκρινε την ανάγκη να αναπτυχθεί ένα παπούτσι που οι άνθρωποι θα μπορούσαν να το φορούν ενώ έπαιζαν μπάσκετ. Μετά από πολλές δοκιμές παρήχθη τελικώς το 1917 σε καφετί χρώμα και με μαύρο περίγραμμα το Non-Skid, ο προπομπός του All Star που κυκλοφόρησε τελικά το 1920. Heroes can and go but LEGENDS are forever!
Το Converse All Star είναι η ουσιαστικά η μετεξέλιξη του Non-Skid και αποτέλεσε το πρώτο μπασκετικό παπούτσι μαζικής παραγωγής το οποίο στην πρώιμη μορφή του αποτελείτο από τριών ειδών υλικά. Κυρίαρχο συστατικό στο άνωθεν μέρος ήταν ο καμβάς ή καραβόπανο πάνω στο οποίο είχα ραφτεί λεπτές ζώνες δέρματος στη ράχη αλλά και κατά μήκος των οπών για τα κορδόνια συν μια λεπτή στρώση καουτσούκ για το σήμα κατατεθέν του, το toe cap του. Αυτή η προχωρημένη για κείνη την εποχή κατασκευή ήταν, είναι και θα είναι πάντα συνδεδεμένη με μια παχιά σόλα του προέρχεται από σκληρότατο καουτσούκ. Απ' το 1920 μέχρι και το 1932 τα "Chucks" ή αλλιώς "Allσταράκια" υπέστησαν κάμποσες ουσιώδεις αναβαθμίσεις-επεμβάσεις όπως η βελτιστοποίηση του περιλαίμιου για να μη φθείρεται, η τοποθέτηση εσωτερικής φόδρας και μιας υποτυπώδους insole, η αναμόρφωση του μοτίβου χάραξης στο οποίο προστέθηκε το pivot-point και τέλος τα δύο eyelets που κοσμούν την εσωτερική πλευρά του παπουτσιού έτσι ώστε να μπορεί να "αναπνέει" το πόδι.
Το Converse All Star οφείλει εξ' ολοκλήρου την ύπαρξή του αλλά και τον μύθο του στον ημι-επαγγελματία μπασκετμπολίστα Charles Hollis "Chuck" Taylor ο οποίος προσλήφθηκε το 1921 από την Converse ως πωλητής. Ο ίδιος ανέλαβε να προωθήσει το All Star στην αμερικάνικη επικράτεια ενώ εισηγήθηκε κι αρκετές από τις βελτιώσεις που υπέστη ο κωδικός του 1920. Το σχέδιο πήρε την οριστική του μορφή το 1949 όταν το τότε ασπρόμαυρο Hi-Top "Chuck" έγινε το επίσημο πατούμενο του NBA, της νεοιδρυθείσας λίγκας που προέκυψε μετά την συγχώνευση των National Basketball League και Basketball Association of America. Σ' ότι έχει να κάνει με τις σχεδιαστικές λεπτομέρειες αξίζει να ειπωθεί πως το στρογγυλό patch ή αλλιώς μπάλωμα που κοσμεί την εσωτερική πλευρά βρίσκεται εκεί από τότε που το μοντέλο λεγόταν Non-Skid και είχε καθαρό υποστηρικτικό σκοπό. Αρχικά εντός αυτού αναγραφόταν το όνομα της εταιρείας μαζί με ένα μεγάλο "C" το οποίο και αντικαταστάθηκε το 1928 με το πασίγνωστο αστέρι ενώ τέσσερα χρόνια μετά προστέθηκε και το όνομα του Chuck Taylor. Το 1957 ήταν το έτος που κυκλοφόρησε και η low-cut έκδοση το All Star Ox (Oxford cut) το οποίο κατάφερε να είσαι τόσο δημοφιλές όσο και το πανύψηλο "αδερφάκι" του.
Μέσω του εμβληματικού Converse All Star Chuck Taylor η εταιρεία έφθασε να κατέχει κάποια περίοδο το 80% της αγοράς των αθλητικών υποδημάτων. Κατά τις αρχές της δεκαετίας του '70 που άρχιζαν να εμφανίζονται κι άλλες εταιρείες ο ανταγωνισμός άρχισε να επηρεάζει τις πωλήσεις της Cons. Το All Star δεν ήταν πια η πρώτη επιλογή μεταξύ των NBAers όμως το παπούτσι "επέζησε" καθώς ξεκίνησε μια νέα καριέρα ως "fashion statement" εκμεταλλευόμενο το γενικότερο κλίμα που επικρατούσε εκείνη την εποχή.  Μετά τον 100άρη Wilt Chamberlain, τον Jerry West "The Logo", τον αξεπέραστο Bill Russell αλλά και τους Elgin Baylor, Bob Pettit, Dr. J κι εκατοντάδες ακόμη NBAers που τίμησαν δεόντως τα "Chucks" την σκυτάλη πήραν οι Elvis Presley, Curt Cobain, Beatles, Rolling Stones αλλά και κινηματογραφικοί ήρωες όπως ο Rocky ενώ συνεχίζει να αποτελεί μέχρι σήμερα το go-to shoe σε πολλές ταινίες από το Grease μέχρι το Sin City. Παρά την εξαγορά της Converse από τη Nike το 2003 τα All Star εξακολουθούν να κυκλοφορούν σε διάφορες παραλλαγές τους κι ενίοτε αναβαθμισμένα. Μια εκ των αναβαθμισμένων εκδόσεων είναι κι αυτή που βλέπετε στις εικόνες με το ποιοτικό mesh αντί του καμβά αλλά και με την Lunarlon ενδιάμεση σόλα. Η συγκεκριμένη βερσιόν κυκλοφόρησε πρόπερσι στα χρώματα όλων των ομάδων του NBA μια συμβολική κίνηση εκ μέρους της Nike η οποία θα ναι ο αποκλειστικός προμηθευτής ένδυσης των ομάδων του NBA τα επόμενα 8 χρόνια.