20 Οκτωβρίου 2019

Reebok Answer V (White/Red aka All Star)

Η αγωνιστική περίοδος 2000-2001 δικαίως λογίζεται ως η κορυφαίας σεζόν της τεράστιας καριέρας του θρασύτατου και συνάμα πιο απείθαρχου κοντού στην ιστορία του NBA, με την μνημειώδη ευχέρεια στο σκοράρισμα αλλά και την θανατηφόρα σταυρωτή του ντρίπλα, του "αλητήριου" Allen Iverson. Ο MVP εκείνης της χρονιάς κουβάλησε σχεδόν ολομόναχος τους 76ers μέχρι τους Τελικούς του 2001 όπου η ομάδα της Φιλαδέλφεια επανεμφανιζόταν μετά από είκοσι χρόνια και παρά το "break" στο Game 1 με το περίφημο "step-over" στον Tyron Lue εν τέλει ηττήθηκε καθώς απέναντί του είχε τους Lakers των Shaq και Kobe. Ως εκ τούτου η δημοτικότητα του Iverson ήταν στα ύψη ενώ ανάλογα δημοφιλής ήταν και η signature σειρά παπουτσιών του εκ μέρους της Εγγλέζικης μέχρι και τότε Reebok. Για την ερχόμενη σεζόν (2001-2002) οι προσδοκίες ήταν εύλογα υψηλές και μπορεί οι Sixers να αποκλείστηκαν απ' τον πρώτο κιόλας γύρο των Playoffs όμως οι ατομικές διακρίσεις για το "Αλάνι" ήταν αρκετές και μάλιστα συνέβαλαν κι αυτές με τον τρόπο τους ώστε το signature πατούμενο εκείνης της χρονιάς, το Reebok Answer V, να έχει  την τόση ευρεία αναγνωρισιμότητα. Φέτος και μετά από σχεδόν 18 χρόνια η θυγατρική πλέον της Adidas αποφάσισε να επανακυκλοφορήσει το αειθαλές 5άρι του Αλανιού στους αυθεντικούς αλλά και σε νεότερους χρωματισμούς. We're talking about practise??
Το Reebok Answer V είναι γνήσιος απόγονος των μπασκετικών παπουτσιών των 90s οπότε για τη κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν ξεπερασμένα αλλά πάντα αξιόπιστα raw υλικά συν τεχνολογίες εκείνης της εποχής. Για τη δόμηση του άνωθεν μέρος του παπουτσιού δεν έγινε σκόντο στα υλικά κι έτσι ευτυχούμε που ξαναβλέπουμε ποιοτικότατο δέρμα με αρκετά επικαλυπτόμενα τμήματα ακριβώς όπως ήταν όταν πρωτοκυκλοφόρησε. Εν συνεχεία έχουμε ένα κάλυμμα πάνω από τα κορδόνια που φαινομενικά συνδέεται με την αντιστρεπτική πλάκα κι είναι από συνθετικό δέρμα και τέλος έχουμε έναν heel strap (hoop-and-loop το περιγράφει η Reebok) το οποίο θεωρητικά επιτρέπει στον χρήστη να δημιουργήσει μια προσαρμοσμένη εφαρμογή στην φτέρνα μια πατέντα που χε εφαρμοστεί και στο Fila 96 (aka Hill 2). Η ενδιάμεση σόλα του Answer V προέρχεται από EVA κι είναι γενναιόδωρα παχιά ενώ εντός της βρίσκεται εγκατεστημένη μια μονάδα DMX I-Pak που λογίζεται ως η διάδοχη κατάσταση της Hexalite τεχνολογίας. Το DMX I-Pak είναι ένα σύστημα αέρα δύο συστατικών ο οποίος κινείται μεταξύ 10 συγκοινωνούντων θαλάμων (5 σε φτέρνα-5 μπροστά) και προσαρμόζεται ανάλογα με την κατά τόπους πίεση που του ασκείται. Την κατασκευή ολοκληρώνει μια χωρισμένη στα δύο επίπεδη εξωτερική σόλα με λιγοστές αυλακώσεις όπου στην ορίτζιναλ βερσιόν το μπροστινό της μέρος προερχόταν από 3D Ultralite, ένα μείγμα καουτσούκ, EVA κι άλλων υλικών.
Το Reebok Answer V αποτελεί σχεδιαστική έμπνευση του Scott Hewett, ενός σπουδαίου σχεδιαστή που "φαντασιώθηκε" το διαχρονικό Question Mid καθώς και τους πρώτους επτά κωδικούς της signature σειράς του AI. Η τωρινή έκδοση έχει εν γένει διατηρήσει τις αρχικές σχεδιαστικές γραμμές του καθώς και τις τεχνολογίες με τις οποίες ήταν και τότε εξοπλισμένο. Το ασυνήθιστο κάλυμμα πάνω απ' τα κορδόνια που στην πρώτη κυκλοφορία ήταν από 3M υλικό αλλά και το "φαντεζί" heel strap καθιστούν το παρόν Answer ως ένα απ' τα πιο αναγνωρίσιμα μοντέλα της συλλογής. Αυτά τα σημεία άλλωστε αποτέλεσαν τις σταθερές χρωματικές "παραφωνίες" των λιγοστών εκδόσεων (τρεις μονάχα) που κυκλοφόρησε τότε το Answer V. Το "I3" λογότυπο που επίσης εμπνεύστηκε ο Hewett, έχει πολύ διακριτική παρουσία κοσμώντας μετρημένα σημεία του παπουτσιού και το εντοπίζει κανείς πάνω στο κάλυμμα, στη κορυφή της γλώσσας, στο εξωτερικό πλαϊνό ωσάν κουμπί και τέλος στην εξωτερική σόλα. Στις αυθεντικές λεπτομέρειες του παπουτσιού περιλαμβάνεται κι ένα πορτρέτο με την μουτσούνα του "κοντού" τυπωμένη και στις δύο insoles μια πρωτότυπη "ιδέα" που ξεκίνησε το προηγηθέν μοντέλο της σειράς.
Το Reebok Answer V Mid DMX που ήταν κι η επίσημη ονομασία που το συνόδευε τότε, στην πρώτη του κυκλοφορία εμφανίστηκε σε όλους κι όλους τέσσερις χρωματισμούς ενώ κάπως καθυστερημένα ακολούθησε και η κοντή βερσιόν του. Το πενταδάτο White/Red Answer επανακυκλοφορεί φέτος για πρώτη φορά μετά το 2002 όπου και το πρωτοθαυμάσαμε ήτοι 18 ολόκληρα χρόνια πριν. Επίσης, το πενταδάτο Answer έρχεται εντός του αυθεντικού μαύρου κουτιού με τις χρυσές λεπτομέρειες και το λογότυπο του αθλητή να δεσπόζει στην μεγάλη επιφάνεια. Η εικονιζόμενη έκδοση φορέθηκε για πρώτη φορά από τον Allen το 2002 στο φαντασμαγορικό All Star Game που πραγματοποιήθηκε στη πόλη όπου μεγαλούργησε εξού και το δεύτερο παρατσούκλι που "οικονόμησε". Μοναδική του διαφορά με την PE που φόρεσε τότε ο AI είναι η απουσία αναγραφής στο heel counter της εκδήλωσης (All Star 2002) όπου κι έκανε ντεμπούτο ο συγκεκριμένος χρωματισμός. Για την ιστορία αξίζει να αναφερθεί πως σε κείνο το ASG ο "κοντός" αγωνίστηκε φορώντας του νούμερο 6 στη φανέλα του τιμώντας έτσι τον ήρωα της πόλης, τον "Dr. J" ενώ το συγκεκριμένο χρωματισμό τον φόρεσε και στα περισσότερα από τα παιχνίδια του δεύτερου μισού εκείνης της σεζόν. Αξεπέραστο παραμένει το promo video του παπουτσιού το οποίο κινείται στους fresstyle ρυθμούς του ράπερ Jadakiss: "Even on the court we stay fly, Jada and A.I., make sure you go get the A5's".