2 Μαρτίου 2014

Fila 96 (aka Grant Hill 2)

Ο Grant Hill πίνει Sprite! Ο Grant Hill πίνει Sprite! Πολλοί σίγουρα θα θυμάστε αυτή την ατάκα από το διαφημιστικό του αναψυκτικού τη δεκαετία του '90. Πριν τον ερχομό του Grant Hill στο NBA είχαν ξεκινήσει ήδη οι πρώτες συζητήσεις σχετικά με το ποιος θα είναι διάδοχος του Michael Jordan και ο αθλητής των Detroit Pistons συγκέντρωνε τις περισσότερες πιθανότητες όμως η τύχη δεν ήταν με το μέρος του αφού ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς. Το άλλοτε Πιστόνι κατάφερε να κάνει έξι θαυμάσιες σεζόν και ταυτόχρονα να συνάψει συμφωνίες εκατομμυρίων. Μια από αυτές ήταν με την τότε ιταλική εταιρεία αθλητικών ειδών Fila, με την οποία απέκτησε και προσωπική σειρά παπουτσιών, επτά τον αριθμό όσο παράξενο κι αν σας φαίνεται. Εκ των επτά μακράν το πιο επιτυχημένο όλων θεωρείτε το Fila Grant Hill 2 και το οποίο η κορεατικών πλέον συμφερόντων Fila αποφάσισε να επανακυκλοφορήσει με την κωδική ονομασία Fila 96.
Το Fila όντας παπούτσι παλαιότερης γενιάς είναι κατασκευασμένο εξ' ολοκλήρου από δέρμα. Μη ψάχνετε για fuse και άλλα σύγχρονα συνθετικά υλικά που δεν προσθέτουν βάρος, στα '90s όσο περισσότερο βάρος είχε το παπούτσι τόσο καλύτερα ήταν και τα κρατήματά του. Φυσικά δε γίνεται λόγος για αναπνευσιμότητα του ποδιού με εξαίρεση το mesh σε ένα μόνο πολύ μικρό τμήμα της γλώσσας. Η ενδιάμεση σόλα είναι από CMR υλικό (EVA ουσιαστικά) και για την όσο το δυνατό καλύτερη αντιμετώπιση των κραδασμών έχει χρησιμοποιηθεί η αντικραδασμική τεχνολογία 2A που αναπτύχθηκε από την Fila και θα έλεγα πως συγκρίνεται με το cushion του Micro G από την Under Armour. Ουσιαστικά το σύστημα 2A είναι ένα μικρός θαλαμίσκος που περιέχει κάποιο αέριο και στο συγκεκριμένο παπούτσι είναι τοποθετημένος μόνο στην περιοχή της φτέρνας. Όσο αφορά το στραπ στο πίσω μέρος δε γνωρίζω την ακριβή χρησιμότητά του και δε ξέρω αν μπορεί να προσφέρει επιπλέον κρατήματα ή ασφαλέστερο lockdown. Τέλος, η χάραξη της εξωτερικής σόλας διαθέτει το πατροπαράδοτο κυματοειδές μοτίβο που όμως δε καλύπτει μεγάλο μέρος την επιφάνεια πρόσφυσης.
Ο σχεδιασμός του Hill 2 θεωρώ πως είναι ένας από τους καλύτερους που υπήρξε ποτέ και γι αυτό το λόγο το συγκεκριμένο παπούτσι θεωρείτε διαχρονικό. Ο χρωματισμός των τριγωνικών πλαισίων παραπέμπει στο πλαίσιο (ή σύμβολο) που χρησιμοποιούσε τότε η εταιρεία στους εξοπλισμούς της μέσα στο οποίο βρισκόταν η λέξη "FILA" και το γράμμα F. Αυτή η σχεδιαστική έμπνευση έκανε το παπούτσι να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα ακόμη και αν κάποιος παρακολουθούσε τον αθλητή απ' την τηλεόραση. Όμορφη σχεδιαστική λεπτομέρεια αποτελεί η τοποθέτηση της μάρκας στη "μύτη" του παπουτσιού. Τέλος, να προσθέσω πως σχεδιαστής του παπουτσιού είναι ο David Raysse, ένας εκ των ιδρυτών της εταιρείας αθλητικών ειδών Brandblack.
Το Fila Grant Hill 2 φορέθηκε μόνο από τον ίδιο τον αθλητή κατά την αγωνιστική περίοδο 1995-1996. Φορέθηκε σε δύο χρωματισμούς, τον ολόλευκο με τα μπλε τριγωνικά πλαίσια σε όλους τους αγώνες της κανονική περιόδου και τον λευκό με μπλε τα πλαϊνά τρίγωνα για τον αγώνα του All Star Game στο San Antonio αλλά και για τους αγώνες της Post Season. Το παπούτσι φορέθηκε επίσης και στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα το 1996, σε κλασικό λευκό χρώμα, αφού ο Hill ήταν μέλος της δεύτερης Dream Team. Όπως αναφέρθηκε και στη αρχή της ανάρτησης, η σειρά Hill έφτασε τα επτά παπούτσια και κάπου εκεί ολοκληρώθηκε η συνεργασία του με την ιταλική φίρμα. Η Fila μέσα στο 2013 αποφάσισε να προχωρήσει στην επανέκδοση του παπουτσιού ακολουθώντας τη γενικότερη τάση που υπάρχει για τις retro εκδόσεις. Πέραν του κλασικού χρωματισμού εμφανίστηκαν ακόμη τρεις νέοι, ο εικονιζόμενος (ή αλλιώς New York), ο μαύρος με nubuck τριγωνικά πλαίσια και ο μαύρος με τη διάφανη μπλε σόλα. Επόμενος στόχος? Μα φυσικά το Grant Hill 3!!!