6 Μαρτίου 2014

Τα δημοφιλέστερα παπούτσια σε All Star Game (part1)

Για τους μπασκετόφιλους το τριήμερο του All Star Game είναι κάτι το ξεχωριστό καθώς τους δίνεται η ευκαιρία να δουν πολλά από τα αστέρια του NBA να αγωνίζονται μαζί και ενίοτε να προσφέρουν σούπερ θέαμα. Φυσικά και για τις εταιρείες αθλητικών ειδών το All Star Game αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία ώστε να διαφημίσουν και να πουλήσουν τα προϊόντα τους. Γι' αυτό το λόγο, σχεδόν από τα μέσα της δεκαετίας του '80, "εξοπλίζουν" τους αθλητές τους με ξεχωριστά προϊόντα που συνήθως είναι νεότεροι χρωματικοί συνδυασμοί υπάρχοντων παπουτσιών τους.
Λίγες μέρες λοιπόν μετά την ολοκλήρωση του 63ου All Star Game στη Νέα Ορλεάνη σκέφτηκα να δημιουργήσω μια "λίστα" με τα είκοσι δημοφιλέστερα μπασκετικά που άφησαν εποχή στο συγκεκριμένο θεσμό. Αποφάσισα όμως να ξεκινήσω ανάποδα τη λίστα μου (ζήλεψα το Courtside Countdown του NBA Action βλέπετε) οπότε στη παρούσα ανάρτηση θα σας παρουσιάσω την "αναπληρωματική" 10άδα και σε λίγο καιρό θα ακολουθήσει και η "βασική" 10άδα.
Κάθε διόρθωση ή επισύμανση φυσικά και είναι αποδεκτή. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, νούμερο 20....

20. Nike Air Foamposite Lite
Το πρώτο παπούτσι της λίστας μου δε διακρίθηκε στον επίσημο αγώνα του Φοίνιξ το 2009 αλλά στο διαγωνισμό καρφωμάτων που έλαβε χώρα εκείνο το τριήμερο. Superman (Dwight Howard) εναντίον Kryptonate (Nate Robinson), με τον τελευταίο να βγαίνει νικητής στη μεταξύ τους μάχη έπειτα από κάρφωμα που έκανε περνώντας πάνω από τον τότε σέντερ των Magic.

19. Reebok Omni Lite II Pump
Το δεύτερο παπούτσι που δεν διακρίθηκε ποτέ σε επίσημο αγώνα All Star αλλά στο διαγωνισμό καρφωμάτων. Ο Dee Brown των Boston Celtics πριν ξεκινήσει το τελευταίο - no look μάλιστα - κάρφωμά του, έσκυψε να "φουσκώσει" τα Reebok προσφέροντας μια απ' τις πιο χαρακτηριστικές εξω-αγωνιστικές στιγμές στην ιστορία των All Star Weekend.




18. Pony City Wings Low
Το θρυλικό άσπρο-κόκκινο Pony με το οποίο ο Spud Webb των Atlanta Hawks κατάφερε να νικήσει στο διαγωνισμό καρφωμάτων του 1986 τον συμπαίκτη και νικητή του προηγουμένου διαγωνισμού, Dominique Wilkins. Φήμες θέλουν το συγκεκριμένο Pony να ξεπερνά σε πωλήσεις το πολυδιαφημισμένο τότε Air Jordan 1. Πιστεύω οι παλαιότεροι να θυμάστε ποιοι Έλληνες μπασκετμπολίστες φορούσαν Pony.

 17. Nike Shox VC III
Το τρίτο παπούτσι του Vince Carter είναι το μοναδικό Shox μπασκετικό που συμπεριέλαβα στη λίστα μου. Ο συγκεκριμένος χρωματισμός παρουσιάστηκε το 2004 στο All Star Game του Λος Άντζελες σε περιορισμένο αριθμό. O VC σε εκείνο το All Star είχε συμμετάσχει ως παίχτης των Nets, μιας και δύο μήνες νωρίτερα είχε γίνει ανταλλαγή από τους Raptors.



16. Nike Zoom Kobe VI

Προσωπικά θεωρώ το Kobe VI ως το ομορφότερο Kobe που δημιούργησε ποτέ η Nike. Το All Star Game του 2011 θα διεξαγόταν στο Λος Άντζελες και η αμερικάνικη εταιρεία φρόντισε να ντύσει το παπούτσι στα κόκκινα, κάτι που έφερε γούρι στον Black Mamba αφού κέρδισε το τέταρτο (και τελευταίο?) βραβείο MVP στο συγκεκριμένο θεσμό.



15. Fila Grant Hill II
Στο All Star Game του Σαν Αντόνιο το 1996 φορέθηκαν μερικά από τα πιο διαχρονικά μπασκετικά παπούτσια όλων των εποχών και ένα εξ' αυτών ήταν το Grant Hill II από την Fila. Αν θυμάμαι καλά για δεύτερη φορά παπούτσι της ιταλικής φίρμας συμμετείχε σε αγώνα All Star και κατάφερε να ξεχωρίσει ανάμεσα σε τόσα Reebok, Nike και Jordan που υπήρχαν.


 


14. Air Jordan VII
Το πρώτο Jordan που έχω στη λίστα μου είναι το VII, που φόρεσε ο Αέρινος το μακρινό 1992 στο Ορλάντο. Για πρώτη φορά ο MJ φόρεσε παπούτσια που δεν ταίριαζαν με τα χρώματα της ομάδας του (Bulls) κάτι το οποίο επανέλαβε και την επόμενη χρονιά. Τα φώτα της δημοσιότητας τότε δεν τα έκλεψε ο MJ αλλά ο Magic Johnson καθώς αγωνιζόταν στο τελευταίο All Star Game της καριέρας του.


13. Adidas Crazy 8
Στο All Star Game της Νέας Υόρκης το 1998, όλοι ανέμεναν τη μάχη μεταξύ Kobe και Michael μιας και αυτό λογιζόταν τότε ως το τελευταίο All Star του MJ. Ο δάσκαλος νίκησε το μαθητή όμως το ασπρόμαυρο Crazy 8 ή αλλιώς Kobe 2 ήρθε ισόπαλο στις εντυπώσεις με το Air Jordan XIII.





 12. Adidas T-Mac I
Το πρώτο παπούτσι με την υπογραφή του Tracy McGrady δεν είναι δυνατόν να απουσίαζε από τη λίστα μου. Η Adidas το έκανε ξεχωριστό συνδυάζοντας το ασημί με το μαύρο και ο T-Mac το "απογείωσε" στο All Star Game της Φιλαδέλφεια με το κάρφωμά του, έπειτα από πάσα που έκανε ο ίδιος χρησιμοποιώντας το ταμπλό.


11. Reebok Kamikaze II
Το παπούτσι που φόρεσε ο Reignman στο All Star Game του Σαν Αντόνιο το 1996 με τη συγκεκριμένη λευκή-μπλε έκδοση να είναι ίσως και πιο ελκυστική από την ορίτζιναλ. Ας ελπίσουμε ότι κάποια στιγμή θα αποφασίσουν να το επανακυκλοφορήσουν σε αυτό τον χρωματισμό. Το Kamikaze II ASG είναι το δεύτερο απ' τα τρία συνολικά μοντέλα που διακρίθηκαν σε εκείνο το τριήμερο.