25 Μαρτίου 2016

Reebok Question Mid (Unworn)

Το πολύ μακρινό 1996 οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Ατλάντα ήταν το κορυφαίο αθλητικό γεγονός της χρονιάς. Σ' ότι έχει να κάνει με το άθλημα του μπάσκετ είδαμε τη δεύτερη έκδοση της Dream Team ενώ στα του NBA οι Chicago Bulls αναδείχθηκαν πρωταθλητές για τέταρτη φορά στην ιστορία τους ολοκληρώνοντας με το καλύτερο δυνατό τρόπο μια εξωπραγματική κανονική περίοδο με το μυθικό ρεκόρ 72-10. Έχω γράψει αρκετές φορές πως εκείνη η δεκαετία υπήρξε η καλύτερη περίοδος για τα μπασκετικά υποδήματα με κυκλοφορίες που παραμένουν μέχρι και σήμερα αξεπέραστες. Για την ακρίβεια τη τριετία 1995-1998 είδαμε ίσως τα διασημότερα μπασκετικά μοντέλα ένα εκ των οποίων ήταν το ανεπίσημα πρώτο παπούτσι του Allen Iverson, το Reebok Question Mid.
Το sneaker με το οποίο μεγαλούργησε το "αλάνι" μόλις στη πρώτη του σεζόν στο NBA, γίνεται φέτος 20 χρονών. Η - όχι πια αγγλική - Reebok συμμετέχοντας στη γενικότερη τάση της εποχής που θέλει ρετρό επανεκδόσεις παλαιότερων μοντέλων όχι απαραίτητα μπασκετικών, αποφάσισε να "τιμήσει" το Question Mid κυκλοφορώντας το συνολικά σε 20 νέους αλλά και παλιούς χρωματισμούς. Μέχρι στιγμής έχουν παρουσιαστεί τρεις εκδόσεις ("Prototype", "Red Pearl") με τη τελευταία να είναι ίσως και η ομορφότερη. Έχει επισήμως βαφτιστεί με το όνομα "Unworn" και είναι ένα δερμάτινο Question Mid κίτρινου χρώματος με μπλε nubuck toecap, κλασικά λευκή ενδιάμεση σόλα και μπλε ημιδιαφανή εξωτερική σόλα. Η συγκεκριμένη έκδοση πρωτοκυκλοφόρησε το 2000 αλλά σε πολύ περιορισμένο αριθμό αφού εκείνη την εποχή το κίτρινο χρώμα σε παπούτσι δε ήταν στη μόδα εν αντιθέσει με τη σημερινή ποικιλοχρωμία που υπάρχει. Το "Unworn" ήταν κανονισμένο να φορεθεί από τον Answer στο Αll Star Game του 2000 στο Oakland, την νυν έδρα δηλαδή των Golden State Warriors, λίγες όμως ώρες πριν βγει στο παρκέ άλλαξε γνώμη και προτίμησε ένα Question Mid στα χρώματα των 76Sixers. Φήμες λένε ότι κάποιοι συμπαίκτες του στη East ομάδα τον κορόιδεψαν όταν τον είδαν με τα κίτρινα Question (bullying?) ενώ άλλες "κακές γλώσσες" αναφέρουν για συζητήσεις του με τους υπευθύνους της Reebok και πως ήταν απόφαση της τελευταίας στιγμής.
Το Reebok Question Mid "Unworn" και για μερικούς "All Star", αν και ρετρό μοντέλο είναι μια τρομερά
ποιοτική κατασκευή που δεν έχει υποστεί κανενός είδους έκπτωση στα υλικά κατασκευής, κάτι που συνηθίζεται να συμβαίνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα με κάποιες επανακυκλοφορίες παπουτσιών. Κυκλοφόρησε κατά τη διάρκεια του φετινού All Star Game αποδεικνύοντας με τον πλέον κατάλληλο και περίτρανο τρόπο πως πρέπει να είναι "ενδεδυμένο" ένα signature μπασκετικό για τη διασημότερη γιορτή του μπάσκετ. Πραγματικά κρίμα που δε το χουμε δει μέχρι σήμερα να πατά σε κάποιο από τα παρκέ του NBA! Για εκείνους που θέλουν να πληροφορηθούν κάτι παραπάνω σχετικά με το Question Mid δεν έχουν παρά να κλικάρουν στο σύνδεσμο που ακολουθεί.