19 Μαρτίου 2016

Η Elite σειρά της Nike για το 2016

Μπορεί να έχουμε ξεπεράσει τα μέσα Μαρτίου και να απομένουν μερικοί ακόμη αγώνες για την ολοκλήρωση μιας ακόμη κανονικής περιόδου στο NBA όμως αμέσως μετά ακολουθούν ως γνωστόν τα Playoffs. Κάπου τέτοια εποχή ως είθισται τα τελευταία χρόνια, οι αθλητικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο κλάδο των μπασκετικών υποδημάτων μας παρουσιάζουν τις εκδόσεις των παπουτσιών που θα φορεθούν από τους top signature αθλητές τους κατά τη διάρκεια της μάχης για το πολυπόθητο δαχτυλίδι. Φέτος το ξεκίνημα το έκανε η Under Armour με τα Curry 2.5 που ομολογουμένως δεν ενθουσίασε ενώ προ ολίγων ημερών η Nike μας αποκάλυψε τις elite εκδόσεις των KD 8 και LeBron 13.
Χρονικά ξεκινώντας πρώτο εμφανίστηκε το Nike KD 8 Elite, μια δημιουργία και πάλι του Leo Chang. Για ακόμη ένα KD Elite προτιμήθηκε να διατηρηθεί η σύνθεση του κάτω μέρους της og έκδοσης με το articulated Zoom Air θύλακα και τη phylon ενδιάμεση σόλα και να αντικατασταθεί το συμπαθέστατο κέλυφος από Flyweave με νεότερα υλικά. Μόνο στο έμπροσθεν μέρος του κελύφους βρίσκεται ένα είδος καλύμματος από Kevlar και Flywire υλικά προφανέστατα για προστασία και υποστήριξη καθώς ακριβώς από κάτω υπάρχει συνδεδεμένη μια τεράστια κάλτσα που μέχρι το ύψος του κολάρου συνίσταται από mesh και neoprene. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της κάλτσας, που δίνει άλλωστε και το μπόι στο μοντέλο, είναι από neoprene υλικό συμπίεσης σαν αυτό που χρησιμοποιείται στα compression αθλητικά μανίκια. Για την αποφυγή όποιων δυσάρεστων μετατοπίσεων έχει τοποθετηθεί στο πίσω μέρος του κελύφους ένα πλαστικό heel counter που εκτείνεται μέχρι το κουτουπιέ μέσω δύο πλευρικών "φτερών" (κάτω από τον αστράγαλο) που φέρουν στα άκρα τους οπές για τα κορδόνια. Από αισθητικής απόψεως το KD 8 Elite δεν είναι καθόλου άσχημο και σε συγκεκριμένους χρωματισμούς είναι θελκτικότατο.
Το δεύτερο Elite μοντέλο που θα κυκλοφορήσει σε λίγο καιρό η Nike είναι το αναβαθμισμένο LeBron 13. Και σ' αυτή τη περίπτωση έχουμε διατήρηση της σύνθεσης του κάτω μέρους της og έκδοσης του 13ου LeBron με μία σημαντική όμως διαφορά. Στους αρχικά τέσσερις εξάγωνους θύλακες Zoom Air προστέθηκαν δύο ακόμη φτάνοντας συνολικά τους έξι και αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τα επίπεδα απορροφητικότητας των κραδασμών. Το μέρος εκείνο που χει υποστεί τη μεγαλύτερη ανανέωση είναι το κέλυφος του παπουτσιού που πραγματικά "ξεφορτώθηκε" οτιδήποτε περιττό έφερε. Το κέλυφος του LeBron 13 Elite είναι εξ ολοκλήρου κατασκευασμένο από υλικό Kurim το οποίο δεν είναι κάτι καινοτόμο και πρωτόγνωρο αφού πολλάκις το χουμε δει κυρίως σε EXT και lifestyle εκδόσεις signture μπασκετικών όπως πχ στο LeBron XII "Rubber City". Τα νήματα Dynamic Flywire διατηρήθηκαν και έχουν και πάλι ενεργό ρόλο ενώ για λόγους προστασίας και κυρίως prestige έχει τοποθετηθεί ένα μικρό κομμάτι δέρματος στο μυτάκι του κάθε παπουτσιού. Τέλος, το πλαστικό shank plate της og έκδοσης αντικαταστάθηκε από ένα άλλο πολύ μεγαλύτερο που αυτή τη φορά είναι από ανθρακόνημα και δείχνει ομολογουμένως εντυπωσιακότατο. Σχεδιαστικά το παπούτσι είναι copy-paste της βασικής έκδοσης χωρίς κάποια ιδιαίτερη "τσαχπινιά".
Τόσο το Nike KD 8 Elite όσο και το LeBron 13 Elite έχουν προγραμματισθεί να κυκλοφορήσουν στις 14 Απριλίου στο λευκό και στο κόκκινο χρωματισμό αντίστοιχα. Φυσικά όσο οδεύουμε προ τα φετινά Playoffs θα ακολουθήσουν και άλλοι χρωματισμοί τους οι οποίοι επισήμως μπορεί να μην έχουν ανακοινωθεί όμως έχουν ήδη φορεθεί από τους αθλητές σε αγώνες της κανονικής περιόδου. Η τιμή πώλησης των δύο μοντέλων λογικά και πάλι θα πιάσει ταβάνι και φυσιολογικά θα παραμείνουν στα ράφια των καταστημάτων για αρκετό καιρό μέχρι να έρθει η περίοδος των εκπτώσεων. Ως γνωστόν δεν είμαι μεγάλος λάτρης των Elite εκδόσεων της Nike όμως κάτι σ' αυτό το μαύρο KD 8 Elite με χει μαγέψει.