13 Οκτωβρίου 2017

Adidas Dame 4 (Rip City)

Παρά το γεγονός πως ο κλάδος των signature μπασκετικών απαρτίζεται ως επί το πλείστον από "βαριά" ονόματα με μακρά ιστορία στο άθλημα, η Adidas έχει καταφέρει να εδραιώσει ανάμεσα σ' αυτές μια προσωπική και συνάμα low budget σειρά που σχεδιάστηκε αποκλειστικά για τον Damian Lillard. Η εν λόγω σειρά ιδρύθηκε παράλληλα με κείνη του John Wall η οποία δυστυχώς "εξέπνευσε" μόλις στο δεύτερο μοντέλο εν αντιθέσει με τη σειρά του Δαμιανού που ανθεί φτάνοντας αισίως στο τέταρτο υπόδημα της. Στο νέο μοντέλο αποδόθηκε νέα ονομασία (Dame) με σκοπό να γίνει πιο οικείο και προσφιλές το τέταρτο εγχείρημα της Three Stripes χωρίς βέβαια να παρεκκλίνει ούτε χιλιοστό από τη σχεδιαστική πορεία και φιλοσοφία που ακολουθεί η σειρά απ' την ίδρυσή της. Το Adidas Dame 4 αποτελεί διανοητική σύλληψη του κυρίου Jesse Rademacher που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε έναν διαρκή σχεδιαστικό οίστρο και στο βιογραφικό του καταγράφονται σχεδόν όλα τα τελευταία διακεκριμένα μπασκετικά μοντέλα της /// όπως είναι τα Crazy Explosive 2016 και 2017 αλλά και το προτελευταίο παπούτσι της σειράς του ηγέτη των Trailblazers, το D Lillard 3.
Αφού λοιπόν το Adidas Dame 4 και το D Lillard 3 έχουν τον ίδιο "πνευματικό" γίνεται εύκολα αντιληπτό πως και το νεότερο πατούμενο της σειράς θα χρησιμοποιεί περίπου τα ίδια υλικά κατασκευής. Έχουμε και πάλι ένα καλτσοειδές κέλυφος μόνο που τούτη τη φορά κάτι παραπάνω από το μισό της δομής του έχει κατασκευαστεί από διπλής στρώσης mesh. Το πρώτο επίπεδο είναι κλασικό εύκαμπτο mesh κι ακριβώς από πάνω του έχει τοποθετηθεί ένα πιο "αραιοκατοικημένο" mesh που εντός του περιέχει ένα ενισχυτικό πλέγμα (θυμίζει κάτι από συρματόπλεγμα) ενώ το εναπομείναν μέρος του κελύφους στο οποίο συμπεριλαμβάνονται το κολάρο αλλά και η υποτιθέμενη γλώσσα, είναι κατασκευασμένα από φιλικότατο neoprene υλικό. Το ασφυκτικά στενό κέλυφος δεν έχει την ανάγκη έξτρα πλευρικών ενισχύσεων ενώ τα τελευταία τρία ζεύγη οπών για τα κορδόνια είναι στην ουσία θηλιές που σχηματίζονται από καλώδια που ξεπηδούν μέσα απ' το mesh-άτο μέρος. Η ενδιάμεση σόλα είναι εξ' ολοκλήρου κατασκευασμένη σύμφωνα με τα στάνταρτ που θέτει η Bounce τεχνολογία και θέσπισε πρώτο το D Lillard 2. Αυτή την εξαιρετικά συγκροτημένη κατασκευή ολοκληρώνει μια εξωτερική σόλα που φέρει να ιδιόμορφο - έως kinky θα έλεγα - μοτίβο  χάραξης που δεν έχουμε ματαξαναδεί σε μπασκετικό υπόδημα.
Το Adidas Dame 4 μπορεί να μη διαθέτει το φουτουριστικό παρουσιαστικό του τρίτου D Lillard παρ' όλα αυτά καταφέρνει να έχει τη δική του προσωπικότητα εξαιτίας κυρίως του αεροδυναμικό του στυλ. Ο Damian συμμετείχε ενεργά στη διαδικασία σχεδιασμού και του φετινού του παπουτσιού εξού και οι κάμποσες προσωπικές πινελιές που "κουβαλάει" το Dame 4 συν την αναγραφή κάποιων ξεχωριστών ατομικών διακρίσεών του. Όλες αυτές οι ατομικές διακρίσεις αναγράφονται πάνω στο κομμάτι συνθετικού δέρματος που χει ραφτεί στη γλώσσα του παπουτσιού κάνοντας "παρέα" στο λογότυπο του αθλητή. Το 35.12 είναι η επίδοση (ή τα στατιστικά) χάρη στα οποία τον έμαθε αρκετός κόσμος, το 25.6.4 αναφέρεται στα στατιστικά του τη τελευταία του σεζόν στο Weber State (το 6 ριμπάουντ δε ξέρω κατά πόσο ισχύει), το 6 αφορά τη θέση που επιλέχθηκε στο draft του 2012, 0.9 πρόκειται για τα δευτερόλεπτα που απέμεναν προτού ευστοχήσει στο 3ποντο buzzer-beater χάρη στο οποίο οι Blazers απέκλεισαν τους Rockets στο πρώτο γύρο των Playoffs του 2014 και τέλος το 0 για τις μηδενικές πιθανότητες επιτυχίας που χε ο Lillard κατά τη πορεία από το Oakland προς το Ogden. Η /// έχει επιλέξει για φέτος να αναγράφει στη "ράχη" σχεδόν κάθε νέου της μοντέλου και στο Dame 4 επέλεξε να αναγράφονται τα αρχικά της φράσης "You Know What Time It Is" (YKWTII) και στη εσωτερική σόλα κάθε παπουτσιού βρίσκεται μια σφραγίδα-έγκριση που συνίσταται απ' το λογότυπο του αθλητή περικυκλωμένο με τις λέξεις Patience, Persistence και Purpose. Τα κοντόχοντρα 3-stripes μετακινήθηκαν σε σχέση με πέρυσι προς τα πίσω κοπιάροντας το CE 2017 ενώ η "τριάδα" ξαναεμφανίζεται στη εξωτερική σόλα η περίμετρος της οποίας έχει κυματοειδή σμίλευση ώστε να παραπέμπει σε μουσικά κύματα αφού ωσ γνωστόν ο Dame D.O.L.L.A.καταπιάνεται και με την hip-hop μουσική.
Αρχές της περασμένης βδομάδας δόθηκε στη δημοσιότητα το επίσημο ανακοινωθέν της επικείμενης κυκλοφορίας του Adidas Dame 4 αν και πάνω-κάτω γνωρίζαμε αρκετά πράγματα γι' αυτό απ' τις αρχές κιόλας του καλοκαιριού που μας πέρασε. Συστήθηκε στο φίλαθλο κοινό στη καθιερωμένη πια ασπρόμαυρη έκδοση που καλείται "Rip City" ενώ από κοντά είχε για παρέα μια κατάλευκη έκδοση με καφέ εξωτερική σόλα ("Legacy") η οποία θα ξεκινήσει να διατίθεται από το τέλος του τρέχοντος μήνα. Η προσωπική σειρά παπουτσιών του βραχύσωμου γκαρντ των Blazers παρά τα λίγα χρόνια ζωής που μετρά έχει καταφέρει να καθιερωθεί στις συνειδήσεις όλων ως η πιο value-for-money σειρά που κυκλοφορεί στο εμπόριο αυτή τη περίοδο. Η Adidas έχει κατορθώσει να κατασκευάσει τέσσερα μπασκετικά που ναι "αγωνιστικά κτήνη" και από αισθητικής πλευράς δεν έχουν κανένα απολύτως κοινό στοιχείο μεταξύ τους κάτι εξαιρετικά σπάνιο και ασυνήθιστο για signature σειρά. Ο Damian έχει ξεκινήσει να προπονείται εδώ και πολύ καιρό φορώντας τα νέα του πατούμενα και μάλιστα έχει αγωνιστεί στα παιχνίδια της preseason στο Moda Center "επιδεικνύοντας" το Dame 4 σε νεότερους και ακυκλοφόρητους χρωματισμούς του.