9 Απριλίου 2016

Adidas D Lillard 2 (Road Edition)

Πιθανότατα να διανύουμε μετά από αρκετά χρόνια μια απ' τις καλύτερες περιόδους σε ότι έχει να κάνει με τα μπασκετικά υποδήματα και τον εν γένει εξοπλισμό για το συγκεκριμένο άθλημα. Υπάρχουν αρκετές αθλητικές εταιρείες που διαθέτουν πλέον τουλάχιστον μία signature σειρά μπασκετικών παπουτσιών "συνεπικουρούμενες" από άλλες άσημες και διόλου ευκαταφρόνητες σειρές. Αυτή την εποχή μετράμε ούτε λίγο ούτε πολύ δέκα επίσημες και εν ενεργεία signature σειρές που εξυπηρετούν διαφορετικά ανάγκες αλλά και διαφορετικά βαλάντια. Η νέα κατηγορία των low-budget signature μπασκετικών που εμφανίστηκε δειλά πέρυσι, ικανοποίησε σε πολύ μεγάλο βαθμό το ενδιαφερόμενο κοινό που επιθυμούσε εδώ και καιρό φθηνότερα μπασκετικά αλλά με τη "πιστοποίηση" ενός διάσημου παίχτη απ' το NBA. Ο Damian Lillard όντας ένας εξαιρετικά ταλαντούχος νεαρός μπασκετμπολίστας και επωφελούμενος της νέας τάξης πραγμάτων απέκτησε τη δική του σειρά. Μπορεί το πρώτο D Lillard να άφησε ανάμεικτα συναισθήματα, απ' ότι φαίνεται όμως το σίκουελ της σειράς του γκαρντ των Portland Trailblazers διορθώνει τα όποια κακώς κείμενα που άφησε ως παρακαταθήκη ο άμεσος προγονός του και ανεβάζει ακόμη ψηλότερα το πήχη των προσδοκιών για τα μετέπειτα μοντέλα. It's Dame time!
Το Adidas D Lillard 2 είναι ένα εντελώς ολοκαίνουργιο μοντέλο που τόσο κατασκευαστικά όσο και σχεδιαστικά δεν έχει καμία σχέση με ότι είδαμε πέρυσι απ' την εν λόγω σειρά. Το κέλυφος του Lillard 2 όπως και πέρυσι συνίσταται από αρκετά υλικά τα οποία φέτος όμως είναι διαφορετικά μιας και το υλικό ζακάρ (Jacquard) κυριαρχεί σε μεγάλο ποσοστό. Για πολλούς είναι ένα είδος engineered mesh ενώ σε άλλους θυμίζει το woven υλικό που είδαμε στο AJ XX9 κάτι στο οποίο συγκλίνω κι εγώ. Σε ορισμένα σημεία υπάρχει και ενίσχυση από δέρμα ή nubuck ανάλογα την έκδοση ενώ στη εσωτερική πλευρά υπάρχει διάτρητο mesh για επιπρόσθετη αναπνευσιμότητα. Κάτω απ' αυτό το σκελετό εδρεύει ένα καλσοειδές και υφασμάτινο πλαίσιο βασισμένο στη τεχνολογία Techfit που σε συνδυασμό με τα δύο πλευρικά πλαστικά κομμάτια (eyelets) μέσα από τα οποία διέρχονται τα κορδόνια αλλά και το τεράστιο heel counter προσφέρουν εξαιρετική υποστήριξη και γερά κρατήματα. Αυτό το κάπως σύνθετο "οικοδόμημα" βρίσκεται τοποθετημένο πάνω σε μια ενδιάμεση σόλα κατασκευασμένη σύμφωνα με τα πρότυπα της Bounce τεχνολογίας η οποία μέχρι και πέρυσι αξιοποιούταν μόνο από τα running μοντέλα της Adidas. Το Bounce είναι συνδυασμός δύο foam διαφορετικής εντάσεως ή πυκνότητας με τη μαλακότερη να εδρεύει στο κέντρο και προσφέρει υψηλή απορροφητικότητα κραδασμών όχι όμως επιπέδου Boost. Αυτή η 90s κατασκευή ολοκληρώνεται με την εξωτερική σόλα, με γόμα προερχόμενη από τα εργοστάσια της εταιρείας Continental που ειδικεύεται στη κατασκευή ελαστικών οπότε η πρόσφυση του D Lillard 2 είναι κάτι παραπάνω από εξαιρετική.
Το Adidas D Lillard 2 εμφανισιακά παραπέμπει περισσότερο σε μπασκετικό περασμένης δεκαετίας παρά σε ένα σύγχρονο μπασκετικό. Όλο το "παιχνίδι" ουσιαστικά γίνεται απ' το ζακάρ υλικό που δίνει πάρα πολλές χρωματικές δυνατότητες και ανάλογα την έκδοση τροποποιούνται ορισμένα χαρακτηριστικά του γνωρίσματα. Στη παρούσα έκδοση (Road) κυριαρχεί το μαύρο χρώμα ενώ το κόκκινο θα έλεγα ότι παρευρίσκεται ώστε να σπάει αυτή τη μονοτονία. Το λογότυπο της Adidas στη κορυφή κάθε bootie, το λογότυπο του παίχτη και στα δύο heel counter, τα heel tab, δύο μικρά ζεύγη eyelets αλλά και η εξωτερική σόλα είναι ντυμένα στα κόκκινα. Προσωπικά το λογότυπο του Lillard στο σχεδόν γυαλισμένο heel counter είναι το δεύτερο ομορφότερο γνώρισμα του συγκεκριμένου παπουτσιού ανεξαρτήτως έκδοσης. Το συγκεκριμένο μπασκετικό βέβαια κρύβει και πολλά σχεδιαστικά μυστικά για τα οποία θα προβώ σε μια όσο το δυνατόν συντομότερη καταγραφή τους. Στην εξωτερική σόλα βρίσκονται αρκετές σχεδιαστικές λεπτομέρειες με πρώτη και πλέον ευδιάκριτη τη χάραξη της λέξης "Oakland" χωρισμένης σε αριστερό (Oak) και σε δεξί (Land) παπούτσι. Σχεδόν σ' όλη την επιφάνεια της Continental γόμας εμφανίζεται ένα συγκεκριμένο μοτίβο με συστάδες από οριζόντιες γραμμές σε ακανόνιστες κατευθύνσεις κάτι το οποίο έχουν "υιοθετήσει" κι άλλα σημεία του παπουτσιού όπως το heel counter, τα eyelets, η ενδιάμεση σόλα και το κέλυφος. Και οι δύο προαναφερθείσες σχεδιαστικές εμπνεύσεις έχουν κυριολεκτικά "ξεπατικωθεί" από το τατουάζ (Oakland tree) που φέρει στο στέρνο του ο παίχτης. Καταμεσής και των δύο πατούμενων βρίσκεται χαραγμένη η λέξη "Brookfield", ένα ανατολικό προάστιο του Oakland στο οποίο και μεγάλωσε ο Damian ενώ ένα μικρό "Dame" δεσπόζει και στις δύο "μύτες". Και φυσικά ως γνήσιος "μαμάκιας" φρόντισε να χαραχτούν στο πίσω μέρος της χωριζόμενης σόλας οι λέξεις "Suga Gee" μιας και αυτό είναι το παρατσούκλι της μητέρας του Gina Johnson. Ουφ τελείωσα!
Το Adidas D Lillard 2 συστήθηκε επισήμως στο κοινό περί τα μέσα του περασμένου Δεκέμβρη σε δύο κλασικούς χρωματισμούς. Η "Rip City" είναι η σχεδόν κατάλευκη έκδοση με τη καφέ σόλα είναι αυτή που ταιριάζει με τα εντός έδρας χρώματα της ομάδας ενώ η μαύρη έκδοση με το παρατσούκλι "Road" πάει γάντι με τις μαύρες (εκτός έδρας) εμφανίσεις των Blazers. Από τη στιγμή που πρωτοεμφανίστηκε το μοντέλο τα σχόλια ήταν σχεδόν διθυραμβικά και αυτό είχε ως συνεπακόλουθο την κυκλοφορία κι άλλων εκδόσεων. Μέχρι στιγμής έχουμε δει τα κατακόκκινα "Rose City", το γκρίζο "Static" αλλά και μια ελαφρώς "πειραγμένη" έκδοση και συγκεκριμένα την "All Star" που φέρει κέλυφος από Primeknit υλικό αλλά και Boost αντικραδασμικό σύστημα το οποίο δεν είναι κάτι άλλο παρά η σόλα που είδαμε στο Adidas Crazy Light Boost 2015. Το φετινό παπούτσι του Damian ίσως να είναι απ' τα καλύτερα performing μπασκετικά που χει κατασκευάσει η γερμανική εταιρεία εδώ και κάμποσα χρόνια και σε συνδυασμό με τη διατήρηση της τιμής του σε λογικότατα επίπεδα το χρίζουν - κατ' εμέ - φαβορί για τον άτυπο τίτλο του μπασκετικού της χρονιάς. Μπορεί οι αστέρες που διαθέτει στο ενεργητικό της η Adidas να μην είναι πολύ δημοφιλείς και αρκετοί σε αριθμό, ιδίως μετά την αποδέσμευση του John Wall, παρ' όλα αυτά οι τελευταίες signature σειρές της έχουν εκτοπίσει τα αντίστοιχα μοντέλα της Nike όσον αφορά το performing αλλά και τις τιμές τους.