1 Μαρτίου 2016

Adidas D Lillard 1 (Rip City)

Όταν οι Portland Trailblazers επέλεγαν στην έκτη θέση του Draft του 2012 τον Damian Lillard, σίγουρα κανείς δε περίμενε την εξέλιξη που θα είχε ο αδιαμφισβήτητα πλέον ηγέτης της ομάδας του Oregon. Ο βραχύσωμος γκαρντ με τετραετή θητεία στο πανεπιστήμιο του Weber State αναδείχτηκε καλύτερος νεοσύλλεκτος (Rookie Of the Year) το 2013 και η εξέλιξή του μέχρι στιγμής είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή. Δικαιολογημένα πλέον συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πέντε κορυφαίους πόιντ γκαρντ που παίζουν αυτή τη στιγμή στη πιο διάσημη μπασκετική λίγκα του κόσμου. Η Adidas βλέποντας τον Damian να κάνει "παπάδες" και στη δεύτερη του χρονιά στο NBA πήρε την απόφαση τον Απρίλιο του 2014 να υπογράψει μαζί του δεκαετές συμβόλαιο συνεργασίας έναντι 100+ εκατομμυρίων δολαρίων. Ένας απ' τους όρους του περιλάμβανε το συμβόλαιο ήταν η δέσμευση της εταιρείας για το σχεδιασμό μιας signature σειράς παπουτσιών για λογαριασμό του παίχτη που θα έφερε φυσικά και το δικό του λογότυπο. Έτσι λοιπόν, το Γενάρη του 2015 κυκλοφόρησε το πρώτο signature μπασκετικό για τον φοβερό και τρομερό γκαρντ των Trailblazers και μαζί με τα μοντέλα J Wall 1 και D Rose 5 αποτέλεσαν τη δύναμη πυρός της Adidas τη σεζόν που μας πέρασε. Η γερμανική εταιρεία σε μια αλλαγή στρατηγικής φαίνεται να επικεντρώνεται πλέον στις signature μπασκετικές σειρές εγκαταλείποντας μια και καλή τη συνεργασία της με το NBA όπου ήταν για δέκα χρόνια επίσημος προμηθευτής ένδυσης των ομάδων.
Το Adidas D Lillard 1 είναι το δεύτερο low-budget signature μπασκετικό παπούτσι που κυκλοφορεί η Adidas λίγο διάστημα μετά το J Wall 1. Τεχνολογικά δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα τη premium σειρά D Rose αφού διαθέτει αρκετά καλούδια παρά την απουσία πιο πρόσφατων τεχνολογιών (πχ. Boost). Το κέλυφος του παπουτσιού ποικίλει ανάλογα της χρωματικής έκδοσης και δύναται να είναι είτε από συνθετικό δέρμα είτε από suede είτε nubuck, μια τακτική που συνηθίζεται πολύ τα τελευταία χρόνια. Εσωτερικά του κελύφους υπάρχει μια ελαστική κάλτσα που ναι μέρος της τεχνολογίας Techfit κάτι το οποίο σημαίνει απουσία κλασικού τύπου γλώσσας. Για την αποφυγή ανεπιθύμητων μετατοπίσεων έχει επαναφερθεί η ξεπερασμένη τεχνολογία του SpintFrame με το πλαστικό σασί να "κρύβεται" αυτή τη φορά κάτω από το συνθετικό heel counter και ξεκινάει κλασικά απ' τη φτέρνα φτάνοντας μέχρι και το μέσο του πέλματος. Ακριβώς από κάτω βρίσκεται μια ενδιάμεση σόλα από adiPrene+ υλικό που λειτουργεί αρκετά ικανοποιητικά σε σχέση με αντίστοιχα μοντέλα της συγκεκριμένης κατηγορίας. Το adiPrene+ υλικό καλύπτει κάθε πτυχή της επιφάνειας του παπουτσιού ακριβώς όπως έγινε και στο J Wall 1, με μόνη διαφορά την ελαφρά κλίση που εμφανίζει θυμίζοντας running μοντέλο. Τέλος, για τη καλύτερη δυνατή πρόσφυση έχει αξιοποιηθεί το κυματοειδές μοτίβο χάραξης, μια λύση πολύ παλιά αλλά 100% αποτελεσματική.
Και μετά τη σύντομη καταγραφή των τεχνολογιών του D Lillard 1 σειρά παίρνει ο σχεδιασμός του. Το παπούτσι εκ πρώτης όψεως θυμίζει περισσότερο παπούτσι των 90's παρ' όλα αυτά καταφέρνει να ακολουθεί τη σημερινή εποχή. Το D Lillard 1 παραμένει πιστό στη μόλις δύο ετών σχεδιαστική τάση που έχει "επιβάλλει" η γερμανική εταιρεία και δεν είναι άλλη απ' την "αποπομπή" των κλασικών Three Stripes από τα performing παπούτσια της. Πλέον έχουμε μόνο τη παρουσία του performing σήματος της Adidas στο δεξί heel counter, στη κορυφή της αριστερής γλώσσας, στις μύτες αλλά και στη μέση των εξωτερικών σολών. Αν όμως μια νέα σειρά επιθυμεί να αποκαλείται signature θα πρέπει να διαθέτει κι ένα χαρακτηριστικό που θα τη συνδέει με τον προβαλλόμενο αθλητή και αυτό το σκοπό εξυπηρετεί ένα λογότυπο. Έτσι, στο αριστερό heel counter κάνει την πρώτη του εμφάνιση το λογότυπο του Lillard, με τα αρχικά του ονόματός του να σχηματίζουν τον αριθμό της φανέλας του, το "0". Αρκετά απλοϊκό όμως υπάρχουν κι άλλες ερμηνείες που κρύβονται πίσω απ' το σήμα αφού το νούμερο μεταφράζεται και ως γράμμα "O", τιμής ένεκεν για τις τρεις πολιτείες όπου ο Damian καλεί σπίτια του, το Oakland όπου μεγάλωσε, το Ogden όπου φοίτησε και τη τωρινή πολιτεία στην οποία δοξάζεται το Oregon. Επίσης, οι τρεις γραμμές που σχηματίζουν ένα φτερό στο αριστερό μέρος του λογοτύπου δεν είναι το σήμα της Adidas αλλά μια αναφορά στο παρατσούκλι της παρέας και της οικογένειάς του, τους "Fly Guyz". Μερικές ακόμη σχεδιαστικές μικρολεπτομέρειες του D Lillard 1 που χουν σχέση με το στυλ και τη προσωπικότητα του γκαρντ των Trailblazers, είναι το "Dame" στη κορυφή της γλώσσας του δεξιού παπουτσιού αλλά και οι στίχοι rap που εντοπίζονται στην εσωτερική σόλα και είναι γραμμένοι απ' τον ίδιο.
Τον Οκτώβριο του 2014 ο Lillard μέσα από το προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram μας έδωσε μια πρώτη ιδέα του Adidas D Lillard 1 μιας και η ημερομηνία επίσημης κυκλοφορίας του είχε οριστεί για τις αρχές Φλεβάρη του '15. Αρχικά κυκλοφόρησε σε δύο χρωματισμούς, στο κλασικό bred ώστε να ναι ασορτί με τα χρώματα των Portland Trailblazers και σε έναν μοβ χρωματισμό ίδιο με κείνο της φανέλας του Weber State University. Ακολούθησαν κι άλλοι χρωματισμοί του μέχρι την ολοκλήρωση της περυσινής αγωνιστικής περιόδου και προσωπικά βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρουσες τις εκδόσεις "All Star", "BHM" και τη κατακόκκινη "Florist City". Λίγο πριν τη έναρξη της τρέχουσας σεζόν η Adidas παρουσίασε δύο ακόμη εκδόσεις του μοντέλου και πιθανότατα τις πιο στιλάτες του, τη "Rip City" για τους εντός έδρας αγώνες των Blazers και τη "Road" για τα εκτός έδρας παιχνίδια. Αμφιταλαντεύτηκα μεταξύ των δύο και τελικά νικητής απ' αυτή την αναμέτρηση βγήκε το λευκό με τις γκρι πιτσιλιές, το μεταλλιζέ heel counter και το μαύρο υπόστρωμα με το adiPrene+. Το Adidas D Lillard 1 ανήκει στη νεοσύστατη κατηγορία των low-budget μπασκετικών στην οποία συμπεριλαμβάνονται το Adidas J Wall 1 και το Nike Kyrie 1. Κατά τη γνώμη μου μπορεί να μη κερδίζει σε performing το J Wall 1 παρ' όλα αυτά είναι μια αρκετά προσεγμένη και ποιοτική κατασκευή, οικονομικά πολύ προσιτή και αποτελεί ένα έντιμο ξεκίνημα για μια signature σειρά που θα μας απασχολήσει πολύ τα επόμενα χρόνια.