17 Σεπτεμβρίου 2017

Adidas Crazy Explosive 2017 PK (Solar Yellow)

Από τις αρχές του περασμένου καλοκαιριού σχεδόν όλοι ανέμεναν με λαχτάρα για να δουν τον Νοέμβρη το πρώτο signature μπασκετικό που θα κυκλοφορούσε η Adidas για λογαριασμό του - παραλίγο MVP - James Harden. Ξαφνικά όμως μέσα στο κατακαλόκαιρο ένα μη-signature μπασκετικό της /// ήταν αυτό που ανάγκασε να στραφούν πάνω του όλοι οι προβολείς της δημοσιότητας και για αρκετά μεγάλο διάστημα αποσπώντας μάλιστα διθυραμβικά σχόλια απ' όλους τους "ειδικούς". Το Adidas Crazy Explosive υπήρξε η νέα ιδέα-πρόταση της γερμανικής εταιρείας η οποία δικαίως χαρακτηρίστηκε ως η μπασκετική εκδοχή του εμβληματικού πια Ultra Boost. Η απροσδόκητα τεράστια επιτυχία που γνώρισε το Explosive αυτομάτως ανάγκαζε για να μη πω υποχρέωνε την Adidas να σχεδιάσει της συνέχεια της νεοσύστατης σειράς. Το Crazy Explosive 2017 είναι η απάντηση σε όσους αναρωτιούνται για το πως κάτι το εξαιρετικό μπορεί να γίνει ακόμη καλύτερο. Αν και σπανίως τα κινηματογραφικά σίκουελ ξεπερνούν σε εισιτήρια αλλά και δόξα τη πρωτότυπη ταινία στη προκειμένη περίπτωση ωστόσο μάλλον θα πρέπει να μιλάμε περί ισοπαλίας.
Το Adidas Crazy Explosive 2017 (CE17) διαθέτει σχεδόν όλα τα τεχνολογικά "κουσούρια" που συναντήσαμε στον ένδοξο πρόγονό του. Και αναφέρω τη λέξη σχεδόν αφού ναι μεν χρησιμοποιείται Primeknit υλικό για τη δόμηση του κελύφους αυτό όμως έχει υποστεί μια σημαντική ανανέωση ή αναβάθμιση. Σύμφωνα με την εταιρεία στο CE17 αξιοποιείται Forged Primeknit που δεν είναι τίποτε άλλο από Primeknit μέσα απ' οποίο διέρχονται λεπτές TPU κλωστές που έχουν θερμανθεί με αποτέλεσμα να αποκτά μια "σκληράδα" το κέλυφος, μια ανάλογη τεχνική που είδαμε και στο D Lillard 3. Αντίθετη πορεία ακολουθούν η περιοχή που θεωρητικά είναι η γλώσσα του παπουτσιού αλλά και το κολάρο τα οποία παρουσιάζουν μια μεγάλη ελαστικότητα. Ανάμεσα στις διαφορές με το περασμένο Explosive είναι και η τοποθέτηση ενός επιπλέον ζεύγους υφασμάτινων και διπλών οπών για τα κορδόνια βελτιώνοντας το lockdown. Από κει και πέρα το εναπομείναν μέρος της κατασκευής είναι κατά 98% ίδιο με εκείνο που είδαμε στο πρωτότοκο CE. Έχουμε μια ενδιάμεση σόλα γεμάτη από κάτασπρες μικροκάψουλες Boost που "συγκρατούνται" απ' την εξωτερική μόνο πλευρά από ένα γομοειδές και ημιδιάφανο TPU πλαίσιο γνωστό πια ως Roll Cage και με συγκεκριμένα μέρη του να εκτείνονται και πάνω στο Primeknit. Από το CE17 δε γινόταν να λείπει το τεράστιο X-Bar torsion plate με τη μορφή μεθυσμένου οχταριού που όμως ένα σημείο του έχει ελαφρώς επεκταθεί πλαγίως λειτουργώντας έτσι και σαν outrigger. Τέλος, ίδια και απαράλλαχτη παρέμεινε η σύνθεση της εξωτερικής σόλας καθώς και το κοραλλιογενές (Coral) μοτίβο χάραξής της που δυστυχώς πνέει τα λοίσθια γρήγορα.
Ο κύριος Jesse Rademacher κρύβεται πίσω από το σχεδιασμό και του φετινού Crazy Explosive. Κι αν πέρυσι είχε σα βασικότερο στόχο του να τραβήξει τη προσοχή όλων πάνω στο δημιούργημά του, φέτος προτίμησε να σχεδιάσει μια πιο εκλεπτυσμένη σιλουέτα που ακολουθεί τις σύγχρονες γραμμές στα μπασκετικά υποδήματα. Το ενισχυμένο Primeknit εμφανίζει μια νευρώδη υφή που προσδίδει ένα πιο επιθετικό look στο παπούτσι θυμίζοντας έντονα το αντίστοιχο μοτίβο που διέθετε η knit έκδοση του Crazy Explosive Low. Το CE17 δε "κουβαλάει" φαντεζί και περιττά μπιχλιμπίδια πέραν των σύγχρονων Three Stripes που ναι περίπου στο ίδιο σημείο με το CE αλλά με διαφορετική κλίση συν ένα κάθετο heel patch στο οποίο αναγράφεται το "Adidas Basketball" ώστε να μας υπενθυμίζει τον τόπο καταγωγής του. Μια ανεπαίσθητη αλλαγή έχει υποστεί το Roll Cage καθώς τα χαρακτηριστικά οβάλ παράθυρα που έφερε το περασμένο CE ναι μεν παρέμειναν ίδια σε αριθμό όμως έχουν πλέον μια πιο ελλειπτική μορφή κάτι που δεν αλλάζει επ' ουδενί τον φουτουριστικό και μίνιμαλ χαρακτήρα του μοντέλου. Άριστα 10 και με τόνο για ακόμη μια φορά στον Rademacher που κατάφερε να "αδυνατίσει" και να εκσυγχρονίσει το CE!
Το Adidas Crazy Explosive 2017 παρουσιάστηκε επισήμως από την εταιρεία περί τα μέσα Ιουνίου δίνοντας και πάλι πρώτο το έναυσμα για την επερχόμενη και πολλά υποσχόμενη αθλητική σεζόν. Η Adidas επέλεξε δύο χρωματικές εκδόσεις του CE17 ώστε να γίνουν οι πρώτες συστάσεις με το sequel της σειράς, με το γκριζωπό "Solar Yellow" να κερδίζει κατά κράτος τις εντυπώσεις έναντι του ολόλευκου "Crystal White". Για φέτος ο μελλοντικός ηγέτης των New York Knicks, Kristaps Porzingis, ανέλαβε πρώτος να προωθήσει το νέο πατούμενο της /// κάτι απόλυτα φυσιολογικό αν αναλογιστεί κανείς ότι η γερμανική εταιρεία προτίμησε να κάνει την επίσημη παρουσίασή του επί ευρωπαϊκού εδάφους. Το CE17 αναμένεται να φορεθεί και από τον ιπτάμενο Andrew Wiggins αλλά κι από άλλους αθλητές-εκπροσώπους της Adidas όποτε σίγουρα μέσα στη σεζόν αναμένεται να δούμε και προσωπικές εκδόσεις (PEs). Όπως πέρυσι έτσι και φέτος παράλληλα με τη κυκλοφορία του πλεκτού Explosive κυκλοφορεί και μια οικονομικά προσιτότερη έκδοση που ναι "ντυμένη" με mesh αντί Primeknit και είναι ελαφρώς τροποποιημένη στη περιοχή του κολάρου για ευνόητους λόγους. Όπως διαπιστώνετε κι εσείς οι ίδιοι το γκριζοκίτρινο Primeknit CE17 με κέρδισε εξ' αρχής και ομολογώ πως αναμένω με ανυπομονησία την κοντή του βερσιόν.