1 Σεπτεμβρίου 2017

Nike Kyrie 3 (Obsidian Gold)

Η αγωνιστική περίοδος 2015-2016 ολοκληρώθηκε με τον ιδανικότερο τρόπο για τους Cleveland Cavaliers αλλά και για τον ίδιο τον Kyrie Irving. Ο "Uncle Drew" χάρη σε δικό του τεράστιο τρίποντο στα τελευταία λεπτά του αλησμόνητου Game 7 κι έχοντας βέβαια προηγηθεί η μεγαλοπρεπέστατη τάπα του LeBron στον Iguodala, κατέκτησε το πρώτο του δαχτυλίδι πρωταθλητή NBA. Κι εξωαγωνιστικά όμως ο Irving συνέχισε να τα πηγαίνει εξίσου περίφημα αφού η signature σειρά παπουτσιών του ήταν δεύτερη σε πωλήσεις σε μια κατηγορία άκρως ανταγωνιστικότατη. Μετά το αρχικό ενθουσιασμό που προκάλεσε το πρώτο Nike Kyrie ακολούθησε το δεύτερο μοντέλο που κατάφερε να καθιερώσει την low budget σειρά στις συνειδήσεις των απανταχού sneakerheads. Τώρα αν η Nike βρήκε στο πρόσωπο του γκαρντ πλέον των Boston Celtics τον άνθρωπο που θα έμπαινε κυριολεκτικά στα παπούτσια του Kobe θα φανεί στο πολύ πολύ μακρινό μέλλον κάτι που για την ώρα δε φαίνεται να την πολυαπασχολεί. Η Nike έχει αφοσιωθεί αποκλειστικά στο παρόν γι' αυτό και τον περασμένο Δεκέμβριο κυκλοφόρησε το τρίτο πατούμενο της πιο εμπορικής signature σειράς των τελευταίων τριών χρόνων. Το Nike Kyrie 3 μας συστήθηκε επίσημα δύο-τρεις μέρες πριν τα Χριστούγεννα του 2016 και αποτελεί κι αυτό προϊόν έμπνευσης του πολύ γνωστού για τα επιτεύγματά του στο κλάδο των μπασκετικών υποδημάτων, του μίστερ Leo Chang.
Το Nike Kyrie 3 από κατασκευαστικής σκοπιάς αξιοποιεί λίγο πολύ τα υλικά αλλά και τις τεχνολογίες που ενσωματώθηκαν και στα δύο προηγούμενα μοντέλα της προσωπικής σειράς του Irving. Πρόκειται για ένα μπασκετικό μετρίου βάρους το κέλυφος του οποίου εκμεταλλεύεται κυρίως δύο ειδών υλικά, mesh και αρκετό fuse. Ο συγκεκριμένος συνδυασμός δομεί αρχικώς το toe cap, ακολουθεί μια "ζώνη" από foam υλικό με επένδυση mesh και ξαναπαίρνει τα ηνία της κατασκευής έχοντας όμως πλέον και τη "συμπαράσταση" μιας TPU επικάλυψης που συνίσταται από εκατοντάδες μικρούς κώνους. Τα καλώδια Flywire συμμετέχουν ενεργά στο lockdown αλλά η παρουσία τους είναι περιορισμένη αφού εντοπίζονται μονάχα στο "μαλακό" τμήμα του κατά γενική ομολογία άκαμπτου και συμπαγούς άνωθεν μέρους. Η σειρά του "Uncle Drew" δεν έχει δημιουργηθεί με γνώμονα τη μέγιστη δυνατή απορροφητικότητα των κραδασμών γι' αυτό και το αντικραδασμικό του σύστημα αποτελείται από μια ενδιάμεση σόλα από σκληρό phylon που περικλείει μονάχα στη φτέρνα έναν μικρό θύλακα Zoom Air. Ο νυν Κέλτης προτιμά να κινείται γρήγορα γι' αυτό κι χει δοθεί περισσότερη έμφαση στη πρόσφυση του παπουτσιού του που κι αυτή τη φορά έχει καμπυλοειδή-κυρτή μορφή. Φέρει το κλασικό κυματοειδές μοτίβο χάραξης που "διακόπτεται" στο μπροστινό μέρος του από δύο ανεξάρτητα pods που χουν τη μορφή ομόκεντρων τετραγώνων και προεξέχουν ελαφρώς πλευρικά, προσφέροντας έτσι επιπρόσθετη πρόσφυση στις απότομες εναλλαγές κατευθύνσεων.
Το Kyrie 3 όπως προείπαμε είναι προϊόν σύλληψης του περιβόητου κυρίου Leo Chang που εδώ και σχεδόν μια δεκαετία έχει "αραδιάσει" δεκάδες μπασκετικά υποδήματα για λογαριασμό της αμερικάνικης εταιρείας. Δεν έχει αντλήσει έμπνευση από κάποιο συγκεκριμένο αντικείμενο και το ενθαρρυντικό στοιχείο μέχρι στιγμής είναι πως και τα τρία Kyrie δεν μοιάζουν καθόλου μεταξύ τους. Οι εκατοντάδες μικροί κώνοι καθώς και οι τρεις οριοθετημένες ζώνες που συνθέτουν το κέλυφος, αρκούν για να κάνουν ξεχωριστή μια κατά τα άλλα συνηθισμένη σιλουέτα. Δύο σχετικά μεσαίου μεγέθους swoosh έχουν τοποθετηθεί εκατέρωθέν των πλευρών του ενώ το logo του αθλητή στέκεται στη κορυφή της γλώσσας κι έχει σαν "εξαπτέρυγά" του τα πασίγνωστα πια ακρώνυμα των μότο του, το "JBY" (Just Be You) και το "H+H" (Hungry & Humble). Μια μικρή τετράγωνη τομή στην εξωτερική σόλα αποδεικνύει πως πράγματι το μοντέλο περιέχει ένα θύλακα Zoom πάνω στον οποίο έχει τυπωθεί το πρώην πια νούμερο της φανέλας του Irving ενώ πάνω στο παραθυράκι βρίσκεται το λογότυπό του και περιμετρικά αυτού έχουν χαραχτεί τα ονόματα της κόρης και της μητέρας του (Azurie & Elizabeth). Από κει και πέρα δε θα ταν υπερβολικό να πω πως τα ανεξάρτητα traction pods είναι οι βασικοί πρωταγωνιστές του τρίτου Kyrie τόσο από κατασκευαστικής πλευράς όσο και από σχεδιαστικής προσέγγισης.
Όπως αναφέρθηκε και στο πρόλογο το Nike Kyrie 3 παρουσιάστηκε επισήμως σχεδόν μια βδομάδα πριν το ερχομό του νέου έτους, με την ασπρόμαυρη έκδοση "Black Ice" να ναι αυτή που επιλέχθηκε πρώτη για να το γνωρίσουμε. Ο βραχύσωμος γκαρντ πρόβαρε επισήμως τα νέα του παπούτσια κατά τη διάρκεια του Χριστουγεννιάτικου αγώνα των Cavaliers με αντιπάλους τους Warriors φορώντας αρχικά μια κάτασπρη PE βερσιόν προτού αλλάξει και φορέσει το κυανέρυθρο "Samurai" με το οποίο και ξανα-σκότωσε τους μετέπειτα πρωταθλητές NBA. Έκτοτε το πατούμενο του άλλοτε κολλητού του LeBron "κανιβαλίστηκε" και συνεχίζει να "κανιβαλίζεται" μέχρι και σήμερα από τη Nike που κυκλοφορεί σχεδόν κάθε βδομάδα κι από ένα νέο χρωματισμό του Kyrie 3. Εγώ τελικά κατέληξα όπως βλέπετε κι απ' τις φωτογραφίες στο αριστοκρατικό "Obsidian Gold" που συνδυάζει υποδειγματικά το βαθύ μπλε χρώμα του κελύφους με την καφετιά (gum) εξωτερική σόλα ενώ τα χρυσά διακοσμητικά στοιχεία προσδίδουν μια αίσθηση πολυτέλειας στο μοντέλο. Η σειρά του "Uncle Drew" θεωρώ πως αυτή τη στιγμή ηγείται της νεοσύστατης κατηγορίας των signature low budget μπασκετικών και η αλήθεια είναι πως σε πολλές περιπτώσεις καταφέρνει να σταθεί επάξια απέναντι σε σειρές που λογίζονται ως premium και μετρούν πολλά παραπάνω χρόνια παρουσίας στο εν λόγω "σπορ".