18 Σεπτεμβρίου 2016

Adidas Crazy Explosive (Solar Red)

Το μπασκετικό παπούτσι που έστρεψε από νωρίς φέτος τους προβολείς επάνω του πολύ καιρό προτού ξεκινήσει η επίσημη ανακοίνωση της κυκλοφορίας του δεν είναι άλλο από το Adidas Crazy Explosive. Η γερμανική εταιρεία βρίσκεται σε έναν σχεδιαστικό ειρμό και διανύει ίσως τη καλύτερή της περίοδο σε ότι έχει να κάνει με το σχεδιασμό ποιοτικών μπασκετικών υποδημάτων. Διαθέτει ήδη δύο κορυφαίες signature σειρές (D Rose, D Lillard) οι οποίες σύντομα θα γίνουν τρεις (J Harden) ενώ διαθέτει ακόμα μια σειρά (Crazy Light) που ναι απ' τις πλέον διαχρονικότερες και τη φετινή περίοδο φτάνει αισίως στο έβδομο μοντέλο της. Και παρά τη φυγή του John Wall, η Adidas δεν τα έβαψε μαύρα και αποφάσισε μετονομάσει το παρουσιαζόμενο μοντέλο σε Crazy Explosive από J Wall 3 που αρχικώς προοριζόταν να βαφτιστεί. Το Explosive παρέα με το D Rose 7 και το Crazy Light Boost 2016 αποτελούν τα πρώτα premium μπασκετικά πατούμενα της Adidas για τη νέα αγωνιστική περίοδο η οποία μάλλον ξεκινά με το δεξί. Η εταιρεία έκανε τις απαραίτητες συστάσεις για το νέο τολμηρό της εγχείρημα περί τα τέλη Ιουλίου ενημερώνοντας μας πως πρόκειται για ένα μπασκετικό που είναι ταμάμ για παίχτες με εκρηκτικές κινήσεις οι οποίοι παίζουν πάνω από τη στεφάνη. Ότι πρέπει δηλαδή για εμάς τους κοινούς θνητούς.
Το Adidas Crazy Explosive (CE χάριν συντομίας) έχει χαρακτηριστεί από αρκετούς και όχι άδικα ως η μπασκετική εκδοχή του all time classic πια Ultra Boost. Πρόκειται για ένα ασυνήθιστα ψηλό μπασκετικό, όσον αφορά της Adidas, το οποίο έχει "φορτωθεί" με τις τελευταίες τεχνολογικές καινοτομίες που χει αναπτύξει η ///. Ξεκινάμε όπως πάντα από το κέλυφος που είναι εξ' ολοκλήρου κατασκευασμένο από Primeknit υλικό και χει πλέξη παρόμοια με κείνη που φέρει το Ultra Boost. Κάτω από το πλεκτό βρίσκεται μια ελαστική καλτσοειδής στρώση από neoprne υλικό με πλούσια επένδυση τόσο στη γλώσσα όσο και περιμετρικά του αστραγάλου γνώριμα χαρακτηριστικά της τεχνολογίας GeoFit. Υφασμάτινες λωρίδες ξεπηδούν από ασυνήθιστα μέρη του Primeknit κελύφους ώστε να αποτελέσουν τις οπές για τα κορδόνια, μια προσέγγιση που θυμίζει κάτι από το αείμνηστο Adidas Top Ten 2000. Εν συνεχεία έχουμε πολύ Boost! Χιλιάδες κατάλευκες μικροκάψουλες καλύπτουν κάθε πτυχή της ενδιάμεσης σόλας προσφέροντας ίσως τη κορυφαία αντικραδασμική προστασία που υπάρχει σήμερα. Και μπορεί το γομοειδές και ημιδιάφανο TPU πλαίσιο ή Roll Cage κατά την Adidas να "περιορίζει" τις μικροκάψουλες από την εξωτερική μεριά δε συμβαίνει το ίδιο και με τη εσωτερική όπου είναι τελείως ακάλυπτες. Αυτό το "κλουβί" παρέα με το τεράστιο torsion plate που έχει τη μορφή μεθυσμένου οχταριού (ένα πιο ολοκληρωμένο X-Bar) συνθέτουν την ομάδας υποστήριξης του CE. Τέλος, το CE διαθέτει ημιδιάφανη εξωτερική σόλα με ένα περίεργο αλλά εντελώς καινούργιο μοτίβο χάραξης (coral) που βασίζεται στην αντίδραση και διάχυση.
Όταν διέρρευσαν οι πρώτες φωτογραφίες του CE τα σχόλια δεν ήταν και πολύ ενθαρρυντικά όμως αυτό δεν πτόησε τον Jesse Rademacher, διευθυντή σχεδιασμού της Adidas Basketball, καθώς το συγκεκριμένο μοντέλο είναι μέρος τη νέας σχεδιαστικής φιλοσοφίας της εταιρείας. Εμφανισιακά όπως προείπαμε θυμίζει αρκετά το Adidas Ultra Boost αν και περισσότερο προτιμώ το "μπότα snowboard" όπως το αποκάλεσαν διαδικτυακά. Το κέλυφος τόσο στη Primeknit όσο και στη neoprene έκδοσή του θα αποτελεί το βασικό παράγοντα διαφοροποίησης του CE εξαιτίας των άπειρων χρωματικών δυνατοτήτων που παρέχουν τα δύο αυτά υλικά. Τα κοντόχοντρα Three Stripes είναι πλέον κανόνας για κάθε νέο μοντέλο που παρουσιάζει από δω και πέρα η Adidas ενώ το λογότυπο της εταιρείας έχει και πάλι διακριτική παρουσία αφού βρίσκεται μόνο στη κορυφή της γλώσσας και στο torsion plate, με το πρώτο να παραχωρεί τη θέση του σε λογότυπα παιχτών όταν πρόκειται για player exclusive εκδόσεις. Κατ' εμέ μοναδική ίσως σχεδιαστική τσαχπινιά του Explosive είναι τα οκτώ οβάλ παράθυρα στο Roll Cage που το κάνουν πιο φουτουριστικό. Όπως έχουμε ξαναπεί, η εξωτερική εμφάνιση θυσιάζεται πια για χάρη ενός καλύτερου performing.
Το Adidas Crazy Explosive αν και αρχικώς υπήρξε το λιγότερο δημοφιλές μοντέλο ανάμεσα στα τελευταία νεοκυκλοφορηθέντα premium μπασκετικά της /// έχει εντούτοις καταφέρει να τα εκτοπίσει σε δημοφιλία. Ο Andrew Wiggins των Minnesota Timberwolves ανέλαβε εκ μέρους της Adidas να μας συστήσει το CE σε μια εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Planet Hollywood του Λας Βέγκας τον Ιούλιο και ποιος ξέρεις ίσως μερικά χρόνια αργότερα να λέμε ότι αυτό υπήρξε το ανεπίσημα πρώτο μπασκετικό μοντέλο του Καναδού άσου. Το Crazy Explosive λοιπόν ως "ανεξάρτητη παραγωγή" πρωτοεμφανίστηκε ντυμένο στα κόκκινα και του αποδόθηκε η ονομασία "Solar Red" (αντί για Κοκκινοσκουφίτσα) ακολουθώντας τη γενικότερη τάση με τους έντονους χρωματισμούς. Το πατούμενο έχει προγραμματισθεί να κυκλοφορήσει και σε άλλα χρώματα στην Primeknit εκδοχή του ενώ αναμένεται να παρουσιαστεί και σε μια οικονομικότερη βερσιόν του με neoprene κέλυφος αντί πλεκτού. Η Adidas έχει σχεδιάσει για την ώρα να εμφανίσει μοναχά μία PE έκδοση, αυτή για τον Andrew Wiggins, αν και το συγκεκριμένο μοντέλο προορίζεται να φορεθεί και από άλλους "συμβασιούχους" της εταιρείας όπως είναι οι Harrison Barnes, Serge Ibaka, Marcus Smart και Justise Winslow. Το Adidas Crazy Explosive είναι ένα mid-cut μπασκετικό που θεωρητικά αποτελεί την ενδιάμεση εναλλακτική των D Rose 7 και CLB 2016 και κυκλοφορεί ήδη στην ελληνική αγορά με αρχική τιμή διάθεση ελαφρώς τσιμπημένη.