14 Δεκεμβρίου 2018

Puma Clyde Court Disrupt (Purple Glow)

Η χρονική περίοδος μεταξύ της παρεξηγημένης δεκαετίας των 80s με αρχές της επομένης υπήρξε το διάστημα κατά το οποίο η κατηγορία των μπασκετικών υποδημάτων απαρτιζόταν από πάρα μα πάρα πολλά brands. Ο αδυσώπητος ανταγωνισμός και εν μέρει οι στρατηγικές μάρκετινγκ συρρίκνωσαν τα μερίδια αγοράς αρκετών μικρομεσαίων εταιρειών γεγονός που εν τέλει τις εξανάγκασε σε άτακτη αποχώρηση απ' την εν λόγω κατηγορία. Ένα απ' αυτά τα "θύματα" ήταν η Puma που φέτος κι έπειτα από ένα διάστημα απουσίας είκοσι χρόνων πήρε τη γενναία απόφαση να επανέλθει δυναμικά στα hoop business. Ο κατά πολλούς καλύτερος dunker στην ιστορία του αθλήματος, ο αειθαλής Vince Carter, υπήρξε ο τελευταίος NBAer περιωπής που αγωνίστηκε φορώντας μπασκετικά πατούμενα της Puma όμως η συνεργασία τους δεν ευδοκίμησε και διακόπηκε κακήν κακώς. Έκτοτε αγνοείται η τύχη των Γερμανών απ' το σπορ μέχρι το περασμένο Ιούνιο όπου μετά βαΐων και κλάδων ανακοίνωσαν την επιστροφή τους αποσπώντας παράλληλα και τις υπογραφές δύο εκ των κορυφαίων rookies της εφετινής τάξης, των DeAndre Ayton και Marvin Bagley III. Το παπούτσι με το οποίο η εταιρεία θα πραγματοποιήσει τη θριαμβευτική της επάνοδό ονομάζεται Puma Clyde Court Disrupt και είναι η σύγχρονη μετενσάρκωση του περιβόητου Puma Clyde!
Η "εξειδίκευση" της Puma στα lifestyle παπούτσια καθώς και η πολύχρονη εμπειρία της στα running υποδήματα αποτελούν εγγύηση ως προς την ποιότητα κατασκευής του Clyde Court Disrupt. Για το άνωθεν μέρος η Puma επιστράτευσε το δικό της engineered knit που διαθέτει διαφορετική ελαστικότητα αναλόγως του σημείου που εξυπηρετεί. Το πλεκτό "συνεργάζεται" με ένα εξωτερικό heel counter από TPU υλικό με old-school στυλ ενώ ανάμεσά τους και εκατέρωθεν των πλευρών έχουν τοποθετηθεί μικρά κομμάτια δέρματος. Για το lockdown έχουμε κλασικά κορδόνια που διέρχονται μέσα από υφασμάτινες λωρίδες οι οποίες "αναδύονται" μέσα απ' το knit αλλά και μέσα απ' τις δερμάτινες επιφάνειες. Το υπερσύγχρονο αυτό κέλυφος είναι εγκατεστημένο επάνω σε μια ενδιάμεση σόλα για την οποία συνεργάζονται δύο ειδών foam ή ορθότερα οι δύο νεότερες αντικραδασμικές τεχνολογίες της Puma. Έχουμε λοιπόν μια υβριδική σόλα που αναμειγνύει το αφρώδες υλικό Ignite και χιλιάδες μικρές αφρώδεις χάντρες που καλούνται NRGY beads οι οποίες κατασκευάζονται από την BASF, την εταιρεία που ανέπτυξε τη τεχνολογία Boost κι αυτό το μείγμα βρίσκεται εγκλωβισμένο για ευνόητους λόγους εντός μιας ημιδιαφανής κάψουλας (KD 11 εσύ?). Τέλος, η εξωτερική του σόλα διαθέτει μια αρκετά απλουστευμένη χάραξη και ουσιαστικά πρόκειται για το μοτίβο που κατέχει η σόλα του τέως αγωνιστικού Clyde αλλά στην αντεστραμμένη του μορφή.
Το σχέδιο του Puma Clyde Court Disrupt φημολογείται ότι επιμελήθηκε και εμπνεύστηκε ο πρώην επικεφαλής του τμήματος σχεδιασμού - και νυν της K-Swiss - Sean O'Shea και σ' αυτόν θα πιστωθεί προς το παρόν η συγκεκριμένη δημιουργία. Η σιλουέτα του παπουτσιού είναι πολύ μίνιμαλ και απ' ότι φαίνεται η εταιρεία σκοπεύει να "παίξει" με τις χρωματικές δυνατότητες που προσφέρει το πλεκτό και σε συνδυασμό πάντα με τα λοιπά "σκληροπυρηνικά" υλικά του κελύφους. Το επιβεβλημένο branding είναι διακριτικό αλλά καταφέρνει να αξιοποιήσει όλα σχεδόν τα λογότυπα και σύμβολα που σχετίζονται άμεσα με τη γερμανική εταιρεία. Το πασίγνωστο σήμα κατατεθέν της Puma, το περίφημο "Formstrip", κοσμεί μόνο τις εξωτερικές πλευρές του ζεύγους ενώ το αιλουροειδές διακρίνεται στα heel counter ακριβώς στα σημεία που βρίσκονταν και στο ορίτζιναλ Clyde που κυκλοφόρησε το 1973, έτος που μνημονεύεται βεβαίως και στα δύο heel tab. Η "διαδικασία πιστοποίησης" της προέλευσης του προϊόντος ολοκληρώνεται με την αναγραφή του ονόματος της εταιρείας στη κορυφή της λεπτής λωρίδας-οδηγού αλλά και στο μέσο της εξωτερικής σόλας στη γνώριμή μας γραμματοσειρά.
Όπως διατυπώθηκε και πρωτύτερα, το Puma Clyde Court Disrupt λογίζεται ως η γνήσια μετεμψύχωση του διαβόητου μπασκετικού Puma Clyde που διέπρεψε τη δεκαετία του ΄70 όντας - έστω και ατύπως - το signature παπούτσι του θρυλικότερου παίχτη των Knickerbockers, του Walt "Clyde" Frazier. Το παρατσούκλι το αποκόμισε εξαιτίας των καπελαδούρων που μονίμως φορούσε εκτός γηπέδου, ένα στυλ που συνέπεσε χρονικά (τυχαία?) με τη κυκλοφορία της γκανγκστερικής ταινίας "Bonnie and Clyde" (1967) με τον Warren Beatty να υποδύεται τον διάσημο ληστή Clyde Barrow. Αυτή τη στιγμή στα αστραφτερά παρκέ του NBA πέραν των προαναφερθέντων rookies το πατούμενο φοριέται και από μπαρουτοκαπνισμένους παίχτες της λίγκας όπως οι Rudy Gay, DeMarcus Cousins, Danny Green κ.ά. Τα αποκαλυπτήρια του νέου Clyde έλαβαν χώρα περί τα μέσα του φετινού καλοκαιριού και μόλις μια βδομάδα μετά το δικό της "i'm back" που βροντοφώναξε η Puma για την επάνοδό της στη κατηγορία των μπασκετικών υποδημάτων. Το Clyde Court Disrupt ξεκίνησε να διατίθεται αρχές Οκτώβρη και μάλιστα στον πύρινο χρωματισμό ("Red Blast") όπου μας πρωτοσυστήθηκε κι έγινε κυριολεκτικά ανάρπαστο. Ακολούθησε η ανατριχιαστική έκδοση "X-Ray" για τον εορτασμό του Halloween όμως καμιά απ' αυτές τις δύο εκδόσεις δεν είναι πιο γήινη και ευκολοφόρετη όσο η "Purple Glow" που βλέπετε στις φωτογραφίες. The Clyde is back!!