9 Φεβρουαρίου 2019

Nike Kyrie 5 (Black Magic)

Ένας από τους πιο χαρισματικούς σκόρερ κι ο κορυφαίος ίσως ballhandler αυτή την εποχή στο NBA έχει στην κυριότητά του - και πέρα κάθε αμφιβολίας - την εμπορικότερη signature σειρά από το 2014 και μετά. Ο κύριος Kyrie Irving ηγείται του πιο επιτυχημένου franchise στην ιστορία της 72χρονης λίγκας και στη φετινή του καταδίωξη για ένα ακόμη δαχτυλίδι πρωταθλητή NBA θα έχει για συντροφιά το πέμπτο κωδικό απ' την επίσημη συλλογή παπουτσιών του. Το Nike Kyrie 5 λογίζεται ως η φυσική εξέλιξη του περσινού κωδικού εξού και τα αρκετά κοινά στοιχεία που χουν μεταξύ τους τα δύο πατούμενα του "εντεκαριού" των C's. Ένας ακόμη παράγοντας που εξηγεί τη μεταξύ τους ομοιότητα είναι πως και τα δύο Kyrie αποτελούν προϊόν σχεδιασμού του ίδιου ανθρώπου, του πολλά υποσχόμενου και ταλαντούχου σχεδιαστή Benjamin Nethongkome ο οποίος διαδέχθηκε τον επί τρία χρόνια επικεφαλής της σειράς και πολυθεσίτη Leo Chang. Τα επίσημα αποκαλυπτήρια του πέμπτου Kyrie έλαβαν χώρα τη πρώτη μέρα του Νοέμβρη κι έκτοτε ο Uncle Drew δε τα χει βγάλει από τα πόδια του.
Σαν κατασκευή το Nike Kyrie 5 κουβαλάει σχεδόν όλα τα τεχνολογικά καλούδια που έφερε ο άμεσος πρόγονός του μερικά απ' τα αυτά έχουν υποστεί μια ελαφρά αναβάθμιση. Για το κυρίως μέρος του παπουτσιού γίνεται εκτεταμένη χρήση του γνωστού engineered mesh συν μια αρκετά γενναιόδωρη ποσότητα neprene υλικού για τη δόμηση του heel counter. Από neoprene υλικό προέρχεται και ο ημι-ανεξάρτητος "μανδύας" που ξεκινάει από το ύψος του pivot point και καλύπτει το κουτουπιέ και στις άκρες του βρίσκονται ραμμένες τρεις θηλιές νημάτων Flywire που με τη σειρά τους διέρχονται μέσα από αντίστοιχες θηλιές που πηγάζουν απ' το πλαϊνό δημιουργώντας έτσι ένα σύστημα lockdown αντίστοιχο με αυτό που υπήρχε στο Nike PG 1 άνευ όμως βέλκρο. Η ενδιάμεση σόλα είναι 100% από phylon και στο έμπροσθεν τμήμα της περιέχει τον νέας γενιάς θύλακα Zoom Air που ονομάζεται Zoom Turbo και πρόκειται ουσιαστικά για έναν μετρίου πάχους θύλακα με πολυάριθμες αυλακώσεις εκατέρωθεν των επιφανειών του για επιρπόσθετη ευλυγισία. Ολοκληρώνοντας διακρίνουμε μια ενιαία εξωτερική σόλα που εμ-πλέκει δύο μοτίβα χάραξης τα οποία βασίζονται στα theme σχεδίασης του παπουτσιού ενώ ως είθισται για Nike Kyrie ένα μέρος της εξαπλώνεται και στη midsole.
Για τον σχεδιασμό του Kyrie 5 ο Benjamin άντλησε έμπνευση από δύο θεματικές ενότητες (themes) που φρόντισε να συμπτύξει με ιδανικό τρόπο ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι άκρως θελκτικό προς τον καταναλωτή. Κατά κύριο λόγο το παπούτσι "κατακλύζεται" από το τατουάζ του παίχτη που καλείται "Hamsa hand" και πρόκειται για ένα δημοφιλές φυλαχτό σε σχήμα παλάμης στο κέντρο του οποίου υπάρχει ένα μάτι που σε προστατεύει από το "κακό μάτι". Αυτό το σύμβολο ξαματιάσματος εντοπίζεται κυρίως στο ανάγλυφο heel counter κι εν συνεχεία στην εξωτερική σόλα η οποία βέβαια συνδυάζει στοιχεία κι απ' το δεύτερο theme που διαπνέει το φετινό Nike Kyrie. Ως δεύτερο theme έχουμε το σαρκοφάγο φυτό Διωναία (Venus Flytrap) κάτι που συνηθίζεται απ' τη συγκεκριμένη signature σειρά τα φύλλα του οποίου τυγχάνουν ιδιαίτερης συμπάθειας από το παπούτσι καθώς τα εντοπίζουμε στο neoprene κομμάτι του κελύφους και σε πληθώρα στην εξωτερική σόλα όπου και λειτουργούν ως μοτίβο χάραξής της. Το λογότυπο του Uncle Drew βρίσκεται στη συνήθη θέση του όπως άλλωστε συμβαίνει και με τα swoosh ενώ δεν παραλείπονται τα ονόματα των αγαπημένων του προσώπων (μητέρας και κόρης) αλλά και τα πασίγνωστα πια μότο του "JBY" και "Hungry and Humble". Στα συνήθη γραφόμενα για Kyrie πατούμενο προσθέστε και τη φράση "Engineered for the exact specifications of Kyrie Irving" που αναμφίβολα κάτι θα σας θυμίζει!
Τα επίσημα - κι ως είθισται - ηλεκτρονικά αποκαλυπτήρια του Nike Kyrie 5 έγιναν την πρώτη μέρα του περασμένου Νοέμβρη με το press-release να έχει αναλάβει μια κολακευτική και συνάμα σικάτη μαυρόασπρη έκδοση που φέρει το προσωνύμιο "Black Magic". Ανήμερα έκανε και το ντεμπούτο του σε παρκέ του NBA στον εντός έδρας αγώνα των Celtics εναντίον των Bucks, με τον Kyrie όμως να προτιμά μια ξεχωριστή PE βερσιόν που εμπνεύστηκε ο DJ Travis Leonard (aka Taco) κι έφερε ένα τεράστιο swoosh συν αρκετές πορτοκαλί λεπτομέρειες. Έκτοτε το "εντεκάρι" το Cs δε λέει να βγάλει απ' τα πόδια του τη δημιουργία του Benjamin αλλά ανανεώνοντας κάθε λίγο και λιγάκι τα πατούμενα του φορώντας επερχόμενες χρωματικές εκδόσεις αλλά και ακυκλοφόρητες PEs του. Εν γένει, το Kyrie 5 αποτελεί ένα λειτουργικότατο και πολύ συμπαθητικό μπασκετικό που "κουμπώνει" αρμονικά νέες τεχνολογίες και σχεδιαστικά στοιχεία από προηγηθέντα μοντέλα της σειράς (βλέπε Nike Kyrie 3 και 4) αλλά κι από προγενέστερους κωδικούς της swoosh (βλέπε Kyrie Low, Kobe 8, PG 1). Η Nike μάλλον έκανε διάνα που "δεσμεύτηκε" με τον Irving προσφέροντάς του μάλιστα signature σειρά ενώ δε θα μπορούσε να είχε καλύτερο timing αφού η ίδρυσή της συνέπεσε χρονικά με την αλλαγή πλεύσης της αντίστοιχης σειράς του Black Mamba.