18 Μαρτίου 2017

Nike PG 1 (Ferocity)

Διανύουμε μια παρατεταμένη περίοδο πολυομβρίας στο κλάδο των μπασκετικών υποδημάτων αφού τα τελευταία χρόνια έχουν "ιδρυθεί" αρκετές νέες άσημες αλλά και διάσημες signature σειρές. Εκεί που παρατηρείτε ιδιαίτερα μεγαλύτερη έξαρση είναι στη δημιουργία signature σειρών που είναι οικονομικά προσιτές. Η αρχή έγινε από την Adidas με τις σειρές J Wall και D Lillard και ταυτόχρονα σχεδόν ακολούθησε και η Nike με τη σειρά για τον Uncle Drew. Τη φετινή σεζόν βέβαια η Three Stripes πρόσθεσε ακόμη μια σειρά στο ενεργητικό της αντικαθιστώντας ουσιαστικά εκείνη του John Wall γεγονός που δεν θα παρέμενε αναπάντητο από τη Nike. Η εταιρεία του Όρεγκον σαν έτοιμη από καιρό παρουσίασε φέτος τη νέα σειρά signature παπουτσιών της που ναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα του αδιαφιλονίκητου ηγέτη και franchise παίχτη των Indiana Pacers, του Paul George. Ο "King George" ή κατά πολλούς "PG13" γίνεται ο 21ος μπασκετμπολίστας που τυγχάνει τέτοιας τιμής από την αμερικάνικη εταιρεία ενώ είναι ο τέταρτος εν ενεργεία παίχτης που θα χει τη προσωπική του swoosh σειρά. Σ' αυτό το νέο ξεκίνημα δεν επιστρατεύθηκε κάποιος από τους ξακουστούς δημιουργούς της Nike αλλά ένας εξίσου αξιόλογος σχεδιαστής, ο Tony Hardman, στο βιογραφικό του οποίου ανήκουν λιγότερο προβεβλημένα μπασκετικά μοντέλα όπως είναι τα Hyperchase, Run the One και Crusader.
Nike PG1 καλείται το πρώτο signature μοντέλο για τις ανάγκες του Paul George που από τη rookie του κιόλας σεζόν μέχρι και πέρυσι έχει φορέσει δεκάδες προσωπικές εκδόσεις (PEs) δημοφιλών και μη μπασκετικών της Nike. Το PG 1 είναι μια άρτια και τίμια κατασκευή που εκμεταλλεύεται αρκετές από τις τεχνολογίες που χει αναπτύξει και εξελίξει η εταιρεία στα 44 χρόνια λειτουργίας της. Πρόκειται για ένα καλτσοειδές κέλυφος (bootie) από mesh σημαντικό μέρος του οποίου καλύπτεται από durabuck ή δέρμα με σκοπό να προσφέρει την απαιτούμενη σταθερότητα. Το lockdown του ενισχύεται περαιτέρω με τη χρήση ενός εγκάρσιου και πρωτότυπου Flywire-στραπ που χει τοποθετηθεί λίγο πριν το πρώτο ζεύγος οπών για τα κορδόνια. Τέσσερα κοντά Flywire "αναβλύζουν" από την εσωτερική μεριά του κελύφους σχηματίζοντας βρόχους μέσα από τους οποίους διέρχονται τέσσερα μακρύτερα νήματα που ξεκινούν απ' την αντίθετη πλευρά και διερχόμενα κάτω από το κέλυφος καταλήγουν να εισχωρούν μέσα σ' ένα meshάτο στραπ. Το συμπαγές αυτό κέλυφος βρίσκεται πάνω σε μια ενδιάμεση σόλα από phylon υλικό όπου κλασικά στο "πυθμένα" του έμπροσθεν μέρους της περιέχει έναν ορθογώνιο Zoom Air θύλακα. Η ομολογουμένως καλαίσθητη κατασκευή ολοκληρώνεται με μια ενιαία εξωτερική σόλα που φέρει ένα πρωτοποριακό και θεματικό μοτίβο χάραξης με "οριοθετημένη" τη περιοχή του Zoom.
Συνήθως το ξεκίνημα κάθε νέας signature μπασκετικής σειράς παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και γι' αυτό το λόγο οι εταιρείες προσπαθούν να κάνουν μια εντυπωσιακή έναρξη. Σύμφωνα με τον Hardman ο σχεδιασμός του PG 1 έχει βασιστεί στο αγαπημένο αγωνιστικό πατούμενο του αθλητή που ναι το Crusader ενώ για την επιλογή των υλικών κατασκευής του έχει "συμβάλει" το αγαπημένο του casual παπούτσι, το σκειτάδικο SB Janoski. Το στραπ ναι μεν ήταν το πρώτο στοιχείο που ο George απαίτησε να διαθέτει το πρώτο του παπούτσι ο Hardman όμως φρόντισε να "προικίσει" το πατούμενό του με αρκετές σχεδιαστικές λεπτομέρειες. Η ημερομηνία γέννησης της κόρης του PG (5-1-15) είναι χαραγμένη στο ύψος της φτέρνας απ' την εσωτερική πλευρά του αριστερού παπουτσιού και στο αντίστοιχο σημείο του δεξιού παπουτσιού βρίσκουμε την ημερομηνία γέννησης του αθλητή (5-2-90). Στο δεξί heel tab της εικονιζόμενης έκδοσης υπάρχει μια γκρίζα γραμμή σαν υπενθύμιση της ράβδου τιτανίου που χρησιμοποιήθηκε για την επισκευή του κατεστραμμένου δεξιού του ποδιού ενώ οι κωδικοί περιοχής της γενέτειράς του (661) αλλά και της Indiana (317) εντοπίζονται χωριστά στο μικρό πλαστικό τελείωμα κάθε στραπ. Ένα ακόμη στοιχείο απ' τη προσωπικότητα του ηγέτη των Pacers συναντάμε στην εξωτερική σόλα και συγκεκριμένα το ιδιαίτερο και ευφάνταστο μοτίβο χάραξης που επιλέγει πηγάζει απ' την αγάπη-κόλλημα που χει για το ψάρεμα. Τέλος, ντεμπούτο κάνει και το νέο λογότυπο του PG το οποίο είναι πιο εκλεπτυσμένο από εκείνο με το οποίο πορευόταν όλα αυτά τα χρόνια μιας και καταφέρνει να "μπολιάσει" έξυπνα τα αρχικά του ονόματός του και τον αριθμό της φανέλας του.
Τα επίσημα αποκαλυπτήρια του Nike PG 1 έγιναν μέσω διαδικτύου περί τις αρχές του τρέχοντος έτους όπου και εμφανίστηκε σε ένα απαστράπτον λευκό χρωματισμό γνωστότερο κι ως "2K". Αυτή ήταν και η έκδοση που πρωτοφόρεσε ο παίχτης σε επίσημο αγώνα διεκδικώντας μάλιστα και μια πρωτιά αφού έγινε το πρώτο μπασκετικό παπούτσι που ντεμπούταρε επί ευρωπαϊκού εδάφους. Συγκεκριμένα εμφανίστηκε στον φετινό Λονδρέζικο αγώνα που πραγματοποιεί το NBA τα τελευταία δέκα χρόνια κι έκτοτε το μοντέλο βρίσκεται στο επίκεντρο των sneakehead συζητήσεων. Η έκδοση βέβαια που έγινε πραγματικά ανάρπαστη ήταν η "Shining" μιας και κατασκευάστηκαν μόνο 12.000 αντίτυπα του κατάμαυρου PG 1. Πάρα τον μεγάλο ντόρο που έκαναν οι πρώτοι χρωματισμοί του μοντέλου εγώ εξ' αρχής μαγεύτηκα - όπως άλλωστε είναι φανερό - από την έκδοση "Ferocity" που είναι και πιο κοντά στα χρώματα των Pacers. Ο συνδυασμός μπλε, λευκού και γκρι με ολίγον τι από κίτρινο θεωρώ πως καταφέρνει να αναδείξει καλύτερα τη κατά γενική ομολογία περίτεχνη σιλουέτα του παπουτσιού εν αντιθέσει με τις προηγηθέντες εκδόσεις του. Το Nike PG 1 ως το πρώτο βήμα μια νεοσύστατης signature σειράς κρίνεται ανώτερο του Kyrie 1 από κάθε άποψη (εμφάνιση και ποιότητα), ισάξιο του J Wall 1 αλλά σαφέστατα κατώτερο του J Harden Vol 1. Μπορεί η ατυχία που χτύπησε τη πόρτα του Paul George να ευθύνεται για την καθυστέρηση έναρξης της σειράς για τρία σχεδόν χρόνια παρ' όλα αυτά όμως κι όπως λέει ο σοφός λαός κάλλιο αργά παρά ποτέ!