9 Μαρτίου 2017

Adidas D Lillard 3 (Rip City)

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό μοντέλο στην φετινή μπασκετική συλλογή της Adidas είναι το τρίτο D Lillard, γνωστότερο κι ως Dame 3. Η signature σειρά του αδιαφιλονίκητου ηγέτη των Portland Trailblazers φθάνει αισίως στο τρίτο της μοντέλο παρά το κατά γενική ομολογία κάπως νωθρό ξεκίνημά της. Εντελώς μα εντελώς διαφορετικά εξελίχθηκαν τα πράγματα με το δεύτερο D Lillard που όχι μόνο κατόρθωσε και διόρθωσε τα (πολλά) κακώς κείμενα του πρωτότοκου αλλά έθεσε νέα και υψηλότερα στάνταρντ για τις επόμενες γενιές των premium low-budget μπασκετικών. Το ολοκαίνουργιο εγχείρημα της Adidas έφερε νέο σχεδιαστή στο τιμόνι της σειράς με τον Brian Foresta να παραδίδει τη σκυτάλη στον ελπιδοφόρο 30άρη Jesse Rademacher, τον άνθρωπο που ευθύνεται για την ύπαρξη του εκρηκτικότατου Crazy Explosive. Η Adidas ανέλαβε την ευθύνη περί τα τέλη του περασμένου έτους να μας γνωστοποιήσει τον επικείμενο ερχομό του D Lillard 3 ολοκληρώνοντας έτσι τη νέα "Αγία Τριάδα" των signature μπασκετικών μοντέλων.
Ο Δαμιανός ο Γ' κατασκευαστικά εμφανίζει ουκ ολίγες διαφορές σε σχέση με τον περίφημο πρόγονό του που διέγραψε μια αξιοζήλευτη πορεία. Το εξαιρετικής ποιότητας jacquard υλικό που "διακοσμούσε" το κέλυφος του D Lillard 2 αντικαταστάθηκε με ένα νέο και εξίσου εύκαμπτο υλικό που καλείται fused-mesh. Πρόκειται για μια mesh επιφάνεια μέσα απ' την οποία διέρχονται πολύ λεπτές TPU κλωστές οι οποίες περιμετρικά του κελύφους έχουν "σιδερωθεί" δημιουργώντας τη ψευδαίσθηση ότι υπάρχει η κλασική fuse επίστρωση. Το fused-mesh καλύπτει περίπου τα 3/4 της συνολικής επιφάνειας του κελύφους μιας και για το όπισθεν μέρος του προτιμήθηκε neoprene υλικό με αφράτη εσωτερική επένδυση. Το μοναδικό συστατικό μέρος που διατηρήθηκε από πέρυσι είναι η αντικραδασμική τεχνολογία Bounce αλλά τούτη τη φορά αξιοποιείται με τελείως διαφορετικό τρόπο. Έτσι λοιπόν έχουμε μια ενδιάμεση σόλα από σκληρότερο (υψηλής εντάσεως) Bounce που κυριολεκτικά χρησιμεύει σαν σασί ενώ εσωτερικά του βρίσκεται "εγκλωβισμένο" ένα στρώμα με φιλικότερο Bounce υλικό. Ένα ακόμη στοιχείο που κάνει επίσης ξεχωριστό το D Lillard 3 είναι η μέθοδος με την οποία δένουμε του παπούτσι αφού για τα μεν πρώτα ζεύγη οπών χρησιμοποιούνται διπλές υφασμάτινες θηλιές ενώ στη συνέχεια δύο ανεξάρτητα ορθογώνια τρίγωνα από συνθετικό δέρμα που χουν τοποθετηθεί εκατέρωθεν των πλευρών του και διαθέτουν πολλές οπές προσφέρουν μια πραγματικά εξατομικευμένη εφαρμογή (1-to-1 fit). Τέλος, έχουμε μια εξωτερική σόλα που όμοιά της δεν έχουμε ματαξαναδεί αφού στοιβάδες από κάθετες, οριζόντιες και διαγώνιες γραμμές έχουν στρατηγικά επιλεγεί για να χαράξουν την επιφάνειά της.
Από πλευράς σχεδίου τώρα το D Lillard 3 είναι κομματάκι φουτουριστικό και αρκετά ιδιαίτερο κάτι που δεν είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε από τη γερμανική εταιρεία. Ο Rademacher αποφάσισε πως το νέο μοντέλο της σειράς έπρεπε να διαθέτει πολλά στοιχεία από τον Dame γι' αυτό και τον ρώτησε να του πει για κάποιες προσωπικές του στιγμές ή για μέρη που χουν χαραχτεί στη μνήμη του. Εκείνος του μίλησε για ένα μέρος έξω από το σπίτι της γιαγιάς του όπου βρισκόταν ένα τηλεφωνικός στύλος πάνω στον οποίο ο παππούς του είχε τοποθετήσει ένα πλαστικό κιβώτιο που μεταφέρουν γάλα κι αυτό αποτέλεσε το πρώτη του άτυπη μπασκέτα. Αυτή είναι η θεματική ενότητα που κρύβεται πίσω από το σχεδιασμό του παπουτσιού κι όπως είναι κατανοητό τα τριγωνικά πάνελ παραπέμπουν σ' εκείνο το κιβώτιο. Τώρα οι σχεδιαστικές λεπτομέρειες που φιλοξενούνται στο παπούτσι είναι αρκετές. Στο αριστερό "μυτάκι" βρίσκονται τα χαραγμένα τα αρχικά των ονομάτων της μητέρας και των δύο γιαγιάδων του (Gina, Cecilia, Ruth) και στο δεξί του πατέρα και του παππού του (Houston, Albert). Το γεωγραφικό μήκος (37.737 μοίρες βόρεια) και πλάτος (-122.188 μοίρες δυτικά) της γειτονιάς Brookfield στο Oakland έχουν χαραχτεί στο outrigger του αριστερού και του δεξιού παπουτσιού αντίστοιχα. Και τέλος το νούμερο "56316" που σχηματίζεται από τις οριζόντιες γραμμές στο μέσο κάθε σόλας είναι ο κωδικός που είχε ο τηλεφωνικός στύλος έξω από το σπίτι των παππούδων του. Πέραν των τόσων λεπτομερειών έχουμε για πρώτη φορά στη σειρά την εμφάνιση των σύγχρονων "Three Stripes" τόσο επάνω στο κέλυφος όσο και στην εξωτερική σόλα αλλά σε αντιστρόφως ανάλογη θέση. Επίσης, η τοποθέτηση του λογοτύπου του Δαμιανού στην τρόπον τινά φράντζα αυτής της αντισυμβατικής και αεροδυναμικής γλώσσας προσδίδει στο μοντέλο έναν αέρα "μαγκιάς" που το κολακεύει τα μάλα.
Τα επίσημα αποκαλυπτήρια του τρίτου D Lillard έγιναν μέσω διαδικτύου περίπου ένα 15νθήμερο πριν την ολοκλήρωση του 2016. Μια κατακόκκινη εκδοχή του παπουτσιού επιλέχθηκε από την Adidas για να μας συστήσει το νέο της δημιούργημα και μάλιστα ήταν αυτή που εμφανίστηκε πρώτη σε επίσημο αγώνα της ομάδας του παίχτη. Παράλληλα με το "Roots" ανακοινώθηκαν δύο ακόμη εκδόσεις, μια προσαρμοσμένη στα εντός έδρας χρώματα της φανέλας των Trailblazers και μια παραλλαγή αυτής για χάρη της κινέζικης πρωτοχρονιάς, μια συνηθισμένη τακτική πολλών εταιρειών ένεκα της τεράστιας αγοράς που αποτελούν οι σχιστομάτηδες. Από την ημέρα που ξεκίνησε να διατίθεται το D Lillard 3 και μέχρι σήμερα έχουν παρουσιαστεί κάμποσοι νέοι χρωματικοί συνδυασμοί του (πχ "All Star", "BHM") μερικοί εκ των οποίων είναι εξαιρετικά πετυχημένοι. Προσωπικά η έκδοση που μου κέντρισε εξ' αρχής το ενδιαφέρον ήταν η "Rip City" η οποία καταφέρνει να συνδυάσει το άσπρο και το μαύρο με τέτοιο τρόπο ώστε να "αφαιρεί" πόντους από την ομολογουμένως χοντροκομμένη σιλουέτα του. Το D Lillard 3 μαζί με τα J Harden Vol 1 και D Rose 7 πιθανότατα να συστήνουν το ισχυρότερο τρίδυμο στην ιστορία των signature μπασκετικών παπουτσιών της ///.