23 Φεβρουαρίου 2019

Under Armour Curry 6 (Fox Theater)

Η προσπάθεια της Under Armour να καθιερωθεί στις συνειδήσεις των μπασκετικών sneakerheads έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου μια δεκαπενταετία. Στα πρώτα της πολύ δειλά βήματα στη κατηγορία κυκλοφόρησε μερικούς συμπαθέστατους κωδικούς αλλά εκείνη την περίοδο το δίπολο Nike-Adidas ήταν τόσο ισχυρό και συμπαγές που δεν άφηνε περιθώρια για είσοδο νέων brands στον συγκεκριμένο κλάδο. Η Under Armour κατάφερε εν τέλει να επιφέρει ένα μικρό ρήγμα στο "δικομματισμό" με την εκκίνηση της πρώτης της signature μπασκετικής σειράς για χάρη του άλλοτε επιρρεπής σε τραυματισμούς και νυν ηγέτη των Golden State Warriors, του φαρμακοχέρη τριποντέρ Stephen Curry. Η σειρά διανύει πλέον τον έκτο χρόνο ζωής και παρά τα όποια "σκαμπανεβάσματα" έχει κατορθώσει πια να συγκαταλέγεται μεταξύ των εμπορικότερων signature σειρών ever. Για τη φετινή αγωνιστική περίοδο όπου οι Πολεμιστές θα "κυνηγήσουν" το πολυπόθητο και μυθικό three-peat, η Under Armour ετοίμασε για τον υψηλού κύρους αθλητή της το Curry 6, ένα performing μπασκετικό με running γονίδια. Τα εύσημα για το νέο κωδικό της μοναδικής signature σειράς που διαθέτει αυτή τη περίοδο η αμερικάνικη εταιρεία αποδίδονται στον απόφοιτο της Pensole Academy, κύριο Leon Gu.
Το Under Armour Curry 6 διαδέχεται τον περσινό και ίσως πιο αμφιλεγόμενο κωδικό της μέχρι τώρα σειράς κάτι που πιθανόν να δικαιολογεί την αλλαγή του υπεύθυνου σχεδίασης και εξέλιξης της πιο διαφημισμένης σειράς της εταιρείας. Το άνωθεν μέρος του Curry 6 ακολουθεί τη μόδα των ημερών μας κοινώς ένα καλτσοειδές κέλυφος από knit υλικό ίδιο με εκείνο που αξιοποιήθηκε για το βασικό επίπεδο του κελύφους του Under Armour Curry 4 συν τις πάντα απαραίτητες fuse επιστρώσεις που εντοπίζονται κυρίως σε toe cap και περιμετρικά της υποτιθέμενες γλώσσας. Η αρχική εντύπωση πως τα κορδόνια θα διέρχονται μέσα απ' τις οπές ενός μονοκόμματου ελαστικού band ήταν πέρα για πέρα αληθής αλλά για ένα τμήμα του καθώς το κομμάτι που διέρχεται απ' το heel counter είναι "ανενεργό". Σχεδόν δύο χρόνια μετά την "αποπομπή" της Charged τεχνολογίας από τη σειρά, η UA αποφασίζει να εκμεταλλευτεί στο νέο Curry τo νέo της απορροφητικό υλικό HOVR, ένα αφρώδες foam προϊόν συνεργασίας της UA με την εταιρεία Dow Chemical. Έτσι έχουμε μια ενδιάμεση σόλα προερχόμενη εξ' ολοκλήρου από HOVR υλικό η ελαστικότητα του οποίου περιορίζεται από το EnergyWeb που το περικλείει. Το ελαστικό αυτό πλέγμα συνεργάζεται με το speed plate που βρίσκεται στην εξωτερική πλευρά του παπουτσιού με ένα μικρό μέρος του να λειτουργεί ταυτόχρονα κι ως torsion plate. Τέλος, η εξωτερική σόλα του είναι διαιρεμένη σε μικρότερα τμήματα ενώ η συνολική της χάραξη θα μπορούσε να εκληφθεί ως ένα υβρίδιο των μοτίβων που υπήρχαν στα Curry 4 και Curry 5.
Το Under Armour Curry 6 το επινοήθηκε ο Leon Gu, ένας νέος σχεδιαστής με αξιοζήλευτο βιογραφικό και με αρκετές επιτυχίες ήδη στο ενεργητικό του μεταξύ των οποίων το Under Armour Curry 2.5 και το HOVR Havoc. Σύμφωνα με τον σχεδιαστή, το νέο Curry δημιουργήθηκε έχοντας ως γνώμονα κάποιες μετρήσεις που διενεργήθηκαν και αποδεικνύουν ότι ο Στεφανάκος διανύει κατά μέσο όρο 2,3 μίλια (ή 3,7 χλμ) ανά αγώνα οπότε έχει ανάγκη για ένα μπασκετικό με running προδιαγραφές. Η σιλουέτα του λοιπόν προέρχεται από το running τμήμα της UA ενώ το παπούτσι έχει διακοσμηθεί τόσο-όσο μιας και το knit που διαθέτει προσφέρει άπειρους χρωματικούς συνδυασμούς. Το branding της εταιρείας έχει και πάλι ισχνή παρουσία, σε εξωτερικό heel counter και στο οβάλ patch στη κορυφή της γλώσσας ενώ ελαφρά πιο έντονη παρουσία έχει το λογότυπο του δις MVP που εντοπίζεται ευκρινώς στο κομμάτι του speed plate που εξέχει στην ενδιάμεση σόλα, στο προαναφερθέν patch και τέλος στην εξωτερική σόλα όπου και πάλι "κρύβεται" πίσω απ' το - πολυσυζητημένο - μοτίβο χάραξης. Και απ' το φετινό μοντέλο της σειράς δε λείπει η φράση που ακολουθεί τον παίχτη απ' την ίδρυση της σειράς, το γνωστό τοις πάσι πια "I can do all things", που βρίσκεται τυπωμένο μαζί με τη υπογραφή του "SC30" στο torsiol plate του δεξιού μονάχα παπουτσιού.
Το επίσημο ανακοινωθέν της κυκλοφορίας του Under Armour Curry 6 έγινε περί τις αρχές Δεκέμβρη του περασμένου έτους ενώ τα επίσημα αποκαλυπτήρια του παπουτσιού έλαβαν χώρα σε ένα ιστορικό θέατρο του Oakland, το Fox Theater. Όπως γίνεται κατανοητό η επιλογή του τόπου διεξαγωγής του event που συνάδει με το παρατσούκλι του εικονιζόμενου κωδικού μόνο τυχαία δεν είναι καθώς φέτος ο Steph συμπληρώνει μια δεκαετία στη πόλη που ανδρώθηκε επαγγελματικά και επιθυμώντας να ανταποδώσει τη φιλοξενία αποφάσισε οι επερχόμενοι κωδικοί του Curry 6 να διαθέτουν στοιχεία από διάσημα αξιοθέατα της Bay Area. Τα neon χρώματα που κουβαλάει το "Fox Theater" Curry 6 είναι εμπνευσμένα από τη φωτεινή κάθετη ταμπέλα-μαρκίζα του εν λόγω θεάτρου με το αποτέλεσμα να είναι ιδιαιτέρως κολακευτικό. Παρά τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν με το traction του μοντέλου, η εταιρεία κυκλοφόρησε κι άλλους νέους χρωματισμούς του ("Heart of the Town", "Christmas in the Town", "Underrated" και "Working of Excellence") όμως κατά τη διάρκεια του εορταστικού τριημέρου του All Star Game στη Charlotte ο Στεφανάκος εθεάθη να προβάρει μια "διορθωμένη" βερσιόν όπου η εξωτερική του σόλα ήταν σχεδόν ενιαία κι όχι τμηματοποιημένη. Και το ερώτημα πλέον είναι ένα, θα ξεπεράσει άραγε το νέο Curry τη φήμη και τη δόξα του Curry 2 που χει μπαστακωθεί στη θέση του all-time best της σειράς ή όχι? Ruin the Game!