24 Δεκεμβρίου 2017

Under Armour Curry 4 (More Fun)

Η Under Armour μόλις επτά μήνες μετά το επίσημο ανακοινωθέν της κυκλοφορίας του τρίτου μοντέλου της signature σειράς του Stephen Curry εμφάνισε έστω κι ανεπίσημα το τέταρτο πατούμενο της μοναδικής μπασκετικής σειράς που διαθέτει έως τώρα. Το Curry 3 δεν είχε την εμπορική επιτυχία που ανέμεναν οι ιθύνοντες του επιτελείου της UA που εδρεύει στη Βαλτιμόρη και επέλεξαν να αναστρέψουν τη κατάσταση με τη γνωστή μεσοβέζικη λύση των αναβαθμισμένων εκδόσεων (βλέπε Curry 3ZER0) αλλά μάταια. Είδαν κι απόειδαν και τελικά ξεκίνησαν νωρίτερα του αναμενόμενου τη διαδικασία σχεδιασμού του επόμενου μοντέλου της σειράς που πρόλαβε να ντεμπουτάρει προς το τέλος της προηγούμενης αγωνιστικής περιόδου. Και επειδή ως γνωστόν ο χρόνος είναι χρήμα - και μάλιστα πολύτιμο - στην UA έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στο αρχισχεδιαστή κύριο Kort Neumann αναθέτοντάς του και τον σχεδιασμό του τέταρτου Curry. Το Under Armour Curry IV εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα πόδια του δις-MVP και φαρμακοχέρη πόιντ γκαρντ των Golden State Warriors στο πρώτο κιόλας αγώνα των τελευταίων Τελικών του NBA και αμέσως έγινε το θέμα συζήτησης εκείνης της ημέρας για να μη πω όλης της σειράς.
Το Under Armour Curry 4 είναι άκρως μινιμαλιστική κατασκευή για την οποία δεν είναι αποκλειστικά υπεύθυνος ο Neumann αφού μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την επιλογή του επερχόμενου παπουτσιού του φέρει κι ο ίδιος ο κάτοχός τους. Ο Στεφανάκος λοιπόν διάλεξε το νέο του μοντέλο να μην είναι τόσο χοντροκομμένο όσο το Curry 3, να ναι σαφώς ελαφρύτερο και συνάμα ποιοτικό ακολουθώντας τις επιταγές της εποχής. Για τη δόμηση του κελύφους του Curry 4 επιστρατεύθηκε το πλεκτό της UA κι έτσι προέκυψε το ενιαίο καλτσοειδές bootie το οποίο εξωτερικά έχει ενισχυθεί για υποστηρικτικούς λόγους με μία λεπτή στρώση από συνθετικό υλικό μικροϊνών αν και το συγκεκριμένο υλικό δεν είναι κανόνας καθώς ποικίλει απ' όσο έχουμε δει από τις έως τώρα κυκλοφορηθείσες εκδόσεις. Αν τώρα περιμένετε να μάθετε πως έχει ονοματίσει το πλεκτό της η UA, ατυχήσατε! Ακριβώς η ίδια μυστικοπάθεια υπάρχει γύρω κι απ' την ταυτότητα του υλικού που χρησιμοποιήθηκε για τη κατασκευή της ενδιάμεσης σόλα καθώς δεν είναι ούτε Charged ούτε Micro G αλλά πρόκειται για EVA που χει νέα σύνθεση. Ελλείψει επαρκών υποστηρικτικών μέσων η ενδιάμεση σόλα στη περιοχή της φτέρνας έχει υπερυψωμένα πλευρικά τοιχώματα λειτουργώντας έτσι ως σασί για το πέλμα. Για αυτό το λόγο άλλωστε έχει τοποθετηθεί μεταξύ κελύφους και midsole μια πλαστική αντιστρεπτική πλάκα (speed plate). Τέλος, η εξωτερική σόλα του Curry 4 φιλοξενεί ένα νέο και συνάμα παλιό μοτίβο καθώς έχει χαραχτεί με την πατροπαράδοτη μέθοδο των ομόκεντρων κύκλων οι οποίοι στο παρόν μοντέλο έχουν χωριστεί σε δύο ομάδες, σε εκείνους της φτέρνας και του pivot point.
Το Under Armour Curry 4 όπως ειπώθηκε και νωρίτερα δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το φαρδύ και χοντροκομμένο Curry 3 ούτε καν με το best seller της μέχρι τώρα σειράς, το Curry 2. Το πλεκτό για την ώρα δεν φέρει πολλά διαφορετικά χρώματα όπως συμβαίνει με το KD X κι έτσι αναπόφευκτα το βάρος για τον "στολισμό" του κελύφους έχει αναλάβει το συνθετικό υλικό. Αρκετά στιλάτη και πρωτότυπη σαν ιδέα είναι η ραφή δύο ορθογωνίων κομματιών στη κορυφή κάθε κολάρου όπου στο μεν ένα αναγράφεται η κωδική ονομασία του μοντέλου (IVSC30) και στο άλλο τα αρχικά του πλήρους ονόματος του παίχτη (Wardell Stephen Curry). Στην εικονιζόμενη έκδοση η συνθετική επιφάνεια αλλάζει χρωματισμό και μετατρέπεται από γκρι σε ανοιχτό μπλε ενώ για πρώτη φορά στη σειρά το σήμα της εταιρείας έχει "στριμωχθεί" στη heel counter του παπουτσιού μια έμπνευση που φάνηκε να ασπάστηκε και η Nike με το δικό της σήμα (βλέπε Nike LeBron XV). Από κει και πέρα το λογότυπο του παίχτη κυριαρχεί μόνο στην εξωτερική πλευρά των παπουτσιών ενώ το πασίγνωστο πια μότο του "I can do all things" είναι χαραγμένο ακριβώς στην αντίπερα όχθη. Στην εξωτερική σόλα και συγκεκριμένα στο κέντρο της φτέρνας εκεί όπου βρίσκεται η μια στοιβάδα κύκλων έχουν χαραχτεί περιμετρικά του σήματος της εταιρείας τα ονόματα και τα έτη γέννησης των μελών της οικογένειας του Στεφανάκου (το ζεύγος στο αριστερό '88 Wardell και '89 Ayesha και στο δεξί των παιδιών του '12 Riley και '15 Ryan). Τώρα πια είναι τα στοιχεία που "δανείστηκε" ο Neumann από την Porsche GT3 του Steph για να τα ενσωματώσει στο πατούμενο δεν μου είναι καθόλου μα καθόλου ευδιάκριτα.
Η ζήτηση για το Under Armour Curry 4 είχε ξεκινήσει από τη στιγμή που εμφανίστηκε στους Τελικούς που μας πέρασαν και στους οποίους αποκαταστάθηκε έστω και εν μέρει η τάξη μετά το περσινό πατατράκ που υπέστησαν οι Warriors. Το παπούτσι είχε εξ' αρχής προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει λίγο πριν την έναρξη της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου και η ανυπομονησία για αρκετούς είχε χτυπήσει κόκκινο. Η πρώτη έκδοση ξεκίνησε να διατίθεται στις ασιατικές χώρες όπου πλέον είναι μεγάλη πηγή εσόδων για τις αθλητικές εταιρείες και σιγά σιγά πήραν τον δρόμο τους και οι πιο μπασκετικά καταρτισμένες χώρες. Ακολούθησε η πολυπόθητη ασπρόμαυρη έκδοση που εξαντλήθηκε στο λεπτό και στη συνέχεια ήρθε η σειρά της έκδοσης που βλέπετε στη παρούσα ανάρτηση. Στο περίπου τρόπον τινά μπλε Curry 4 έχει αποδοθεί το παρατσούκλι "More Fun" και είναι η έκδοση που χει τιμήσει και με το παραπάνω στη φετινή σεζόν ο Wardell. Βέβαια μπορεί να είναι κι ολίγον τι γρουσούζικο καθώς φορώντας αυτά ο παίχτης κληρονόμησε έναν τραυματισμό σε έναν από τους πολύπαθους αστραγάλους του, γεγονός που τον έχει αφήσει στα πιτς για κάμποσες μερούλες. Το Under Armour Curry 4 αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στη σεζόν σε πολλούς ακόμη νέους χρωματισμούς ενώ στο φως της δημοσιότητας έχουν έρθει και φωτογραφίες της low βερσιόν του η οποία δε θα έλεγα πως είναι κάτι το ιδιαίτερο. Curry or not here i come!!