12 Φεβρουαρίου 2013

Reebon Answer XII (Nuggets Away)

Αν και οι μάρκες που μονοπωλούν τη συλλογή μου προέρχονται κυρίως από τη Nike, την Jordan Brand και την Adidas, όλως περιέργως ένα μοντέλο της Reebok κατάφερε το 2008 να μου κινήσει το ενδιαφέρον κι αυτό δεν ήταν άλλο από το 12ο και πρώτο τελευταίο μοντέλο της signature σειράς του τεράστιου κοντού ονόματι Allen Iverson. Το Reebok Answer XII ήταν προγραμματισμένο να φορεθεί από το "Αλάνι" καθ' όλη τη διάρκεια της τρίτη του σεζόν με τη φανέλα των Denver Nuggets όμως αυτό δεν ήταν γραφτό του. Μετά από μόλις τρεις αγώνες την αγωνιστική περίοδο 2008-2009 ο AI μάζεψε τα μπογαλάκια και ξαναπήρε το δρόμο για την ανατολική περιφέρεια όχι όμως για τη Φιλαδέλφεια αλλά για το Ντιτρόιτ και τους "Bad Boy" Pistons. Η αναπάντεχη αυτή μετακίνηση εξέπληξε την Reebok η οποία είχε ξεκινήσει από πολύ νωρίς τη παραγωγή καθώς και τη διάθεση του Answer XII σε αρκετές μάλιστα βερσιόν που ήταν προσαρμοσμένες στα χρώματα των "Σβόλων". Η έκδοση που βλέπεται στις ακόλουθες εικόνες ή προοριζόταν για τους αγώνες εκτός "Mile High City".  
Τα αρχικά μοντέλα της σειράς του Allen Iverson ομολογουμένως ήταν κι είναι τα πιο επιτυχημένα και ορισμένα εξ' αυτών λογίζονται πλέον διαχρονικά, όμως πολλά απ' αυτά δεν κάναν την εμφάνιση τους στην ελληνική αγορά. Το άνωθεν μέρος του Reebok Answer XII συνδυάζει επιτυχώς τριών ειδών υλικά. Στην έκδοση που εκθέτω, το μπροστινό μέρος (toe-cap) αλλά και μεγάλη επιφάνεια της γλώσσας είναι από απαλό nubuck υλικό. Στο ενδιάμεσο τμήμα κι εκατέρωθεν των πλευρών βρίσκεται συνθετικό δέρμα για περισσότερη αντοχή και συνοχή ενώ κάπου εκεί βρίσκονται "κρυμμένες" κι οι θηλιές απ΄ όπου διέρχονται τα χοντρά του κορδόνια. Το κέλυφος της κατασκευής ολοκληρώνει ένα τεράστιο TPU πλαίσιο που ενέχει ρόλο εξωτερικού heel counter. Το ζευγάρι είναι εφοδιασμένο με το αντικραδασμικό σύστημα Dmx Ride που εκτείνεται σ' όλο το μήκος και πλάτος της ενδιάμεσης σόλας. Η εξωτερική σόλα του Answer XII είναι κατάλληλα τμηματοποιημένη και για τη χάραξή της χρησιμοποιήθηκε μόνο το herringbone μοτίβο. Οι γόμες που χουν αξιοποιηθεί είναι δύο, συμπαγής και διάφανη, με τη δεύτερη όμως τοποθετημένη ακριβώς στο μέσο και καθ' όλο το μήκος του παπουτσιού.
Μετά από αρκετό καιρό η Reebok σχεδίασε για τον ξεχωριστό της αστέρα ένα μπασκετικό ποιοτικό κι αντάξιο του αγωνιστικού επιπέδου του τέως MVP. Χαρακτηριστικότερο σημείο του Reebok Answer XII είναι το πλαστικοποιημένο πλαίσιο στο πίσω μέρος του παπουτσιού που καλύπτει τη φτέρνα αλλά και τους αστραγάλους. Πάνω σ' αυτό είχε αρχικώς επιλεχθεί να βρίσκονται αποτυπωμένοι οι στίχοι ενός ποιήματος, του Invictus από τον William Ernest Henley. Το στίχοι του ποιήματος υπάρχουν μόνο σε ορισμένες εκδόσεις του Answer XII ενώ στις υπόλοιπες αντ' αυτού υπάρχει όπως βλέπετε κι εσείς κάτι σα γκράφιτι ή υπογραφή (ακόμη δεν έχω καταλάβει τι είναι και τι αφορά). Όπως είπαμε νωρίτερα,  το Answer XII πρωτοπαρουσιάστηκε σε συνδυασμούς χρωμάτων ανάλογους της τότε ομάδας του όμως η εταιρεία ανταποκρίθηκε γρήγορα στη μετακόμισή του αθλητή της και παρουσίασε νεότερες εκδόσεις του οι οποίες διέφεραν σε δύο συγκεκριμένα σημεία. Στις γλώσσες τους αντί να φέρουν το γνωστό I3 λογότυπο είχαν τα αρχικά του ονόματός του ενώ το νούμερο τρία που βρισκόταν στο toe-cap αντικαταστάθηκε με το νούμερο ένα ώστε να συμβαδίζει με το νέο αριθμό της φανέλας που επέλεξε να φορά στους Pistons.
Γενικά θεωρώ το Reebok Answer XII ως ένα εκ των ομορφότερων μπασκετικών που σχεδίασε και κατασκεύασε Reebok τη τελευταία δεκαετία μη πω και περισσότερο. Η έκδοση που βλέπετε καλείται "Nuggets Away" κι είναι ιδιαιτέρως εντυπωσιακή καθώς συνδυάζει επιτυχώς δύο χρώματα που σπάνια έχουμε την ευκαιρία να τα δούμε μαζί. Πολύ όμορφη και η διακριτική πινελιά στην εξωτερική πλευρά με το μικρό σήμα της Reebok. Να σημειωθεί πως το εν λόγω Reebok Answer ήταν και το τελευταίο με το οποίο αγωνίστηκε σε All Star Game (2009) το "Αλάνι". Δυστυχώς την ώρα που η signature σειρά φαινόταν να ξαναβρίσκει τη χαμένη της ταυτότητα κι αίγλη, η πτώση των αγωνιστικών επιδόσεων του Iverson καθώς κι συνεχείς μετακινήσεις του είχαν ως συνεπακόλουθο τον τερματισμό της συλλογής μόλις στο 13ο κωδικό.