9 Μαΐου 2013

Nike Hyperdunk 2010 (Grey/Volt Colourway)

Δύο χρόνια μετά το επιτυχημένο ντεμπούτο του Hyperdunk 2008 ήρθε ο καιρός για την παρουσίαση του επόμενου (δεύτερου) μοντέλου της σειράς. Έτσι λοιπόν, έχουμε το νεότερο μοντέλο Hyperdunk 2010 το οποίο σε γενικές γραμμές διατηρεί αρκετά από τα σχεδιαστικά και τεχνολογικά στοιχεία του προκατόχου του.
Το Hyperdunk 2010 αποτελεί κατά κάποιο τρόπο αναβάθμιση του παπουτσιού που γνώρισε τεράστια επιτυχία από το 2008 έως και το 2010. Διατηρήθηκε η τεχνολογία Flywire όχι όμως και εκείνη της Lunarlon και όσο αν ακούγεται απίστευτο είναι ακόμη ελαφρύτερο του προγόνου του. Η μείωση στο βάρος οφείλεται κατά κύριο λόγο στην επόμενη γενιά της τεχνολογίας Flywire που καλύπτει όλο το επάνω τμήμα, με τα καλώδια να είναι τοποθετημένα με τέτοιο τρόπο ώστε να περνούν μέσα από τις οπές και μαζί με τα κορδόνια να προσφέρουν καλύτερο κράτημα στο πόδι. Αντιθέτως, η τεχνολογία Lunarlon απουσιάζει από το εμπρόσθιο κομμάτι της σόλας όπου και ξαναπήρε τη θέση της η Zoom Air τεχνολογία και τώρα πλέον υπάρχουν δύο στοχευμένοι θύλακες Zoom (μπροστά και φτέρνα).
Στο τομέα του σχεδιασμού παρατηρούμε ότι διατηρήθηκε η απλή αλλά και άκρως επιθετική γραμμή του Hyperdunk 2008. Διατηρήθηκαν το ψηλό κόψιμο στο παπούτσι, οι τριγωνικές οπές εκατέρωθεν των αστραγάλων και το σχέδιο της εξωτερικής σόλας. Εμφανέστερες αλλαγές είναι η απουσία του περίεργου τριγώνου στο μέσο της εξωτερικής πλευράς ενώ το heel cap είναι αισθητά μεγαλύτερο.
Το μοντέλο αρχικά φορέθηκε από αθλητές της Nike όπως οι Dirk Nowitzki, Tyreke Evans, Pau Gasol, Lamar Odom, Stephen Curry και φυσικά στους ανάλογους χρωματισμούς των ομάδων τους. Αργότερα σχεδιάστηκαν και Hyperdunk προσαρμοσμένα στα χρώματα των εθνικών ομάδων για εκείνους τους αθλητές της (Nike) που θα συμμετείχαν με την εθνικές τους ομάδες σε κάποια διεθνή διοργάνωση. Αν και περίμενα κάποια συγκεκριμένη έκδοση, εγώ κατάφερα και βρήκα σε κατάστημα των Αθηνών τότε την έκδοση Volt με το περίεργο λαχανοκίτρινο χρώμα σε ορισμένα σημεία του παπουτσιού.