9 Μαΐου 2013

Nike Hyperdunk 2010 (Grey/Volt Colourway)

Δύο χρόνια μετά το εξαιρετικά επιτυχημένο ντεμπούτο του Hyperdunk 2008 ήρθε επιτέλους η ώρας για την παρουσίαση του δεύτερου μοντέλου της συλλογής. Ο φυσικός και νόμιμος διάδοχος λοιπόν καλείται Nike Hyperdunk 2010 και σύμφωνα με τα λεγόμενα της εταιρείας αλλά και τον σχεδιαστή του Leo Chang, είναι κάπως ελαφρύτερο σε σχέση με πριν χωρίς βέβαια να χουν θυσιαστεί τα performing στοιχεία για τα οποία έγινε τόσο αγαπητός ο προηγηθέν κωδικός. Ο Chang είχε λοιπόν να διαχειριστεί ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα ιδίως αν σκεφτεί κανείς ότι διαδεχόταν στο τιμόνι της συλλογής πια, τον πασίγνωστό Eric Avar. Το παπούτσι ανακοινώθηκε επίσημα το καλοκαίρι του 2010 λίγες μόλις μέρες ή ένα μήνα κοντά πριν το Μουντομπάσκετ που θα διεξαγόταν στη Τουρκία. Γι' αυτό το λόγο το δεύτερο Hyperdunk κυκλοφόρησε αρχικά σε χρωματισμούς προσαρμοσμένους στα χρώματα παιχτών ή εθνικών ομάδων που ανήκαν τότε στο "δυναμικό" της Nike.
Το Nike Hyperdunk 2010 αποτελεί επί της ουσίας μια αναβαθμισμένη εκδοχή του θρυλικού μοντέλου που γνώρισε τεράστια εμπορική επιτυχία απ' το 2008 έως το 2010 όπου και διατίθετο. Η επόμενη γενιά της τεχνολογίας Flywire καλύπτει σχεδόν κάθε σπιθαμή του πανύψηλου πλαισίου με τα καλώδια να ναι τοποθετημένα με τέτοιο τρόπο ώστε να περνούν μέσα απ' όλες τις οπές για τη διέλευση των κορδονιών. Τα υπόλοιπα υλικά του πλαισίου όπως το bootie υπόστρωμα και το εξωτερικό heel counter έχουν παραμείνει σχεδόν ίδια. Πέρα του νέου Flywire ένας ακόμη παράγοντας συνέβαλε στη μείωση του συνολικού βάρους του παπουτσιού κι αυτός είναι η απουσία του Lunarlon. Έχουμε ξανά μια ενδιάμεση σόλα από phylon υλικό με το Lunarlon να απουσιάζει από το εμπρόσθιο τμήμα της και τη θέση του έχει πάρει ένας Zoom Air θύλακας πάχους 8mm ενώ στη φτέρνα βρίσκουμε ένα ακόμη Zoom πάχους όμως 14mm. Τέλος, για την εξωτερική σόλα διατηρήθηκε το ύφος πρόσφυσης του πρώτου Hyperdunk με τα επί μέρους σημεία να περιέχουν όλα τους herringbone.
Όσον αφορά τον σχεδιασμό του Nike Hyperdunk 2010 παρατηρούμε ότι διατηρήθηκε το ύφος κι εν γένει το στυλ του προηγηθέντος Hyperdunk έχοντας πλέον μια επιθετικότερη και πιο άγρια γραμμή. Οι χαρακτηριστικές τριγωνικές οπές στο ύψος των αστραγάλων έγιναν μεγαλύτερες όπως και τα swoosh που πλέον έγιναν δύο βρίσκονται από ένα σε κάθε πλευρά. Επίσης μεγαλύτερο και με επιβλητικότερη μορφή παρουσιάζεται το εξωτερικό heel counter που περιέχει το γνώριμο "NIKE" σηματάκι. Ωραία και πολύ προσεγμένη λεπτομέρεια το pad στη γλώσσα όπου αναγράφεται είτε όνομα του παπουτσιού για τις στάνταρτ εκδόσεις είτε φέρουν ένα λογότυπο εφόσον προορίζεται για παίχτη της Nike είτε κάποιο άλλο στοιχείο όπως σημαία χώρας κτλ.
Το Nike Hyperdunk 2010 φορέθηκε πρωτίστως από "συμβασιούχους" αθλητές της Nike όπως οι Dirk Nowitzki, Tyreke Evans, Pau Gasol, Lamar Odom και Stephen Curry ενώ ακολούθησαν και εκδόσεις στα χρώματα των franchises του NBA! Νωρίτερα είχα σχεδιαστεί Hyperdunk προσαρμοσμένα στα χρώματα των εθνικών ομάδων για εκείνους τους αθλητές της (Nike) που θα συμμετείχαν με την εθνικές τους ομάδες στην επερχόμενη αθλητική διοργάνωση του 2010 στη Τουρκία. Αν και περίμενα κάποια συγκεκριμένη έκδοση, εγώ κατάφερα και βρήκα σε κατάστημα των Αθηνών την έκδοση "Volt" με το σκούρο γκρι πλαίσιο και το περίεργο λαχανοκίτρινο χρώμα σε ορισμένα σημεία του μοντέλου.