18 Μαΐου 2013

Nike Lunar Hyperdunk+

Ομολογώ πως όταν πρωτοείδα στο διαφημιστικό της Nike τα νέα Lunar Hyperdunk+ ή προτιμάτε τα Hyperdunk 2012 με πρωταγωνιστή τον LeBron James δεν έκοψα φλέβες. Τα περί ου λόγος Hyperdunk είναι το τέταρτο μοντέλο της γνωστότερης σειράς της swoosh που ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2008 και αποτελεί την ναυαρχίδα της εταιρείας όσον αφορά τις μη-signature μπασκετικές σειρές της. Για την σχεδίαση και τη κατασκευή του νεότερου Hyperdunk ανέλαβαν να συνδράμουν τρεις απ' τους κορυφαίος σχεδιαστές της Nike, οι Eric Avar, Leo Chang και Tracy Teague. Όπως συνέβη και με τον ένδοξο πρόγονό του έτσι και τώρα το τέταρτο μοντέλο της σειράς προγραμματίσθηκε για να κυκλοφορήσει κατά τη περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου το καλοκαίρι του 2012. Κι ο κλήρος φυσικά έπεσε στο King James ώστε να αναλάβει τη προώθηση του νέου εγχειρήματος της σειράς δίνοντας έτσι την ευκαιρία στον "Chosen 1" να κάνει ένα διάλειμμα απ΄ τη signature σειρά του στην οποία είναι πιστός τόσα χρόνιας αν και στο τελικό της διοργάνωσης προτίμησε να αγωνιστεί φορώντας τα Nike LeBron X.
Το Nike Lunar Hyperdunk+ αποτελεί το τέταρτο κατά σειρά μοντέλο της σειράς και κουβαλάει τις γνωστές τεχνολογίες Flywire και Lunarlon. Τα καλώδια Flywire εκτίθενται για πρώτη φορά και στις δύο πλευρές του παπουτσιού και άνετα μπορεί κάποιος να παρατηρήσει ότι είναι σχεδιασμένες ώστε να συγκρατούν το πόδι πάνω στη σόλα. Και επειδή πολλοί πιστεύουν ότι τα καλώδια ξεκινούν από την εξωτερική πλευρά συνεχίζουν από κάτω και καταλήγουν στην εσωτερική πλευρά κ.ό.κ., ενημερώνω πως κάτι τέτοιο δε συμβαίνει (ούτε σ' αυτό ούτε και σε κάποιο άλλο έως τώρα μπασκετικό μοντέλο)! Η σόλα είναι από phylon υλικό και σε στοχευμένα σημεία της (σε φτέρνα και μπροστά τμήμα) έχει τοποθετηθεί Lunarlon foam. Έτσι, αντί των θυλάκων Zoom έχουμε Lunar που με το καιρό και τα πολλά παιχνίδια ίσως να χάνει λίγο από την ανταδασμικότητά του. Τα υπόλοιπα υλικά κατασκευής του είναι συνθετικό υλικό fuse που βρίσκεται περιμετρικά όλου του παπουτσιού και υλικό mesh κυρίως σε γλώσσα και στα πλάγια μέρη ώστε να προσφέρετε ο μέγιστος δυνατός αερισμός του. Τεχνολογικά τέλος, για πρώτη φορά σε μπασκετικό εμφανίζεται η πολυδιαφημισμένη τεχνολογία Nike+, με την οποία μπορείτε να καταγράφετε τις επιδόσεις σας στο Iphone ή Ipad σας μέσω ενός μικρού τσιπ που ναι τοποθετημένο στη ενδιάμεση σόλα του παπουτσιού. Προσωπικά δε το έχω αγοράσει μιας και θεωρώ ότι δεν χρησιμεύει και ούτε μπορεί να ωφελήσει σε κάτι το κάτοχο του μοντέλου.
Το τέταρτο Hyperdunk σα σχέδιο είναι αρκετά πρωτοποριακό και ανατρεπτικό θα έλεγα σε σύγκριση με ότι έχουμε δει απ' τη σειρά έως τώρα. Είναι προφανές ότι το σχέδιο σμιλεύτηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να αναδεικνύονται κατά κύριο λόγο τα εκτεθειμένα Flywire και ακολούθως η σιλουέτα του. Γι' αυτό το λόγο πιθανότατα τα swoosh έχουν τοποθετηθεί σε σημεία που διέθεταν αρκετό χώρο ώστε να δράσουν ελεύθερα και η αλήθεια είναι πως το εκμεταλλεύτηκαν και με το παραπάνω ιδίως το swoosh που βρίσκεται στην εξωτερική μεριά. Ίσως το μεγάλο swoosh εκεί να προσδίδει κίνηση στο μοντέλο παρόμοια με εκείνη που υπάρχει στα ποδοσφαιρικά μοντέλα της Nike (πχ τα Mercurial). Η ενδιάμεση σόλα που χει χαραχτεί παραπέμποντας σε ακορντεόν είναι ίσως το τρίτο πιο "χτυπητό" σχεδιαστικό στοιχείο του παρουσιαζόμενου Hyperdunk και το οποίο συμβάλει ώστε το μοντέλο να εκπέμπει μια high-tech αύρα. Πολύ όμορφο συνδυασμό υλικών έχει γίνει και στη δόμηση της εξωτερικής σόλα όπου συμπαγές και ημιδιάφανο υλικά έχουν συνεργαστεί άψογα ώστε δημιουργηθεί αυτό το κατά τα άλλα συνηθισμένο - για Nike - μοτίβο.
Το Nike Lunar Hyperdunk+ μπορεί αρχικά να "κόσμησαν" τα πόδια του LeBron όμως στη σεζόν που ακολούθησε μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου αρκετοί από τους παίχτες της λίγκας έδειξαν να τα προτιμούν όπως οι Dirk Nowitzki, Pau Gasol, Paul George αλλά κατά κύριο λόγο και ο Kyrie Irving που φόρεσε κάποιες εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και αποκλειστικές εκδόσεις (PEs). Το συγκεκριμένο Hyperdunk κυκλοφόρησε και στη low εκδοχή του και προτιμήθηκε κυρίως από παίχτες της Euroleague μεταξύ των οποίων και ο Βασίλης Σπανούλης. Τα Nike Lunar Hyperdunk+ δεν είχα εξ' αρχής σκοπό να τα προσθέσω στη συλλογή μου κυρίως λόγω των εκτεθειμένων Flywire, της αδικαιολόγητα υψηλής αρχικής τιμής διάθεσής τους συν το γεγονός πως ο μοναδικός χρωματισμός που μου άρεσε κάπως ήταν εκείνος του διαφημιστικού της Nike. Να όμως που τελικά τα βρήκα σε outlet κατάστημα στην Ελλάδα στο χρωματισμό που επιθυμούσα και σε πολύ προσιτή τιμή οπότε με δύο στις τρεις απαιτήσεις μου εκπληρωμένες τα μπουμπούνισα. Στην Αθήνα μπορεί κάποιος να τα εντοπίσει σε αρκετά καταστήματα και σε σαφώς λογικότερες τιμές από εκείνες που εμφανιζόντουσαν στην αρχή. Προσωπικά πάντως, ακόμη και τώρα προτιμώ τα πρώτα Hyperdunk!