9 Ιουλίου 2017

Nike Kobe A.D. NXT (White/Black)

Ήταν 16 Απριλίου του 2016 όταν είδαμε τον Kobe Bryant να φορά για τελευταία φορά την αθλητική περιβολή των Los Angeles Lakers και να πραγματοποιεί μία απ' τις καλύτερες αγωνιστικές βραδιές της ένδοξης καριέρας του. Το κύκνειο άσμα του κορυφαίου ίσως παίχτη στην ιστορία των Λιμνανθρώπων ήρθε μετά από 20 ολόκληρα χρόνια κι έπειτα από μια εμφάνιση αντάξια της σπουδαίας καριέρας που διέγραψε στα παρκέ του κορυφαίου πρωταθλήματος στο πλανήτη Γη. Ο περιβόητος Black Mamba έριξε μια ξεγυρισμένη 60άρα στους Utah Jazz κι αποχώρησε από την ενεργό δράση με τον πλέον ιδανικό τρόπο. Στη τελευταία του σεζόν ευτύχισε να φορέσει το ενδέκατο signature μπασκετικό του με την υπογραφή της Nike η οποία φυσικά δεν είχε σκοπό να τερματίσει μια απ' τις δημοφιλέστερες μπασκετικής σειρές στην ιστορίας της. Το Νοέμβριο του '16 κυκλοφόρησε το Nike Kobe A.D. που δεν είναι άλλο από το Kobe XII αλλά με νέα κωδική ονομασία αφού οι ιθύνοντες στο Όρεγκον προέβησαν σε νέα ονοματοδοσία της σειράς συμβολίζοντας έτσι την είσοδό της σε μια νέα εποχή εξού και το A.D. (Anno Domini). Το παπούτσι τελικώς δεν ενθουσίασε κι έτσι μετά από έξι μήνες η Nike παρουσίασε μια αναβαθμισμένη για να μη πω εντελώς καινούργια εκδοχή του, το Kobe A.D. NXT.
Δε χωράει καμία αμφιβολία πως το Kobe A.D. NXT είναι μακράν η πιο ακραία κατασκευή της έως τώρα επίσημης σειράς του Black Mamba αν και ανάλογης μορφολογίας μπασκετικό έχουμε ξαναδεί πριν πολλά χρόνια και μάλιστα από την ίδια εταιρεία και δεν είναι άλλο από το Nike Air Money. Στη τωρινή και σαφέστατα πιο εκσυγχρονισμένη μορφή του το κέλυφος του NXT είναι μια σύνθεση δύο επιπέδων από δύο εντελώς διαφορετικά υλικά. Για τη δόμηση του πρώτου και βασικού επιπέδου που ουσιαστικά είναι μια bootie κατασκευή χρησιμοποιείται μόνο mesh συν ένα τριγωνικό heel counter από TPU. Το δεύτερο επίπεδο είναι μια λεπτεπίλεπτη στρώση από Flyknit υλικό που καλύπτει σχεδόν όλο το κουτουπιέ του μοντέλου και πλευρικά συνδέεται με το κέλυφος μέσω κορδονιών που αποτελούν μέρος μιας νέας πρωτοποριακής μεθόδου για το δέσιμο ενός παπουτσιού. Εμπνευστής αυτού του νέου συστήματος είναι ο Tony Grosso που τοποθέτησε ένα είδους στόπερ στη κορυφή της Flyknit επιφάνειας το οποίο "τραβάει" το πόδι από πάνω προς τα κάτω και δε το συγκρατεί μόνο πλευρικά όπως συνήθως γίνεται με το κλασικό σύστημα κορδονιών. Από πλευράς απορροφητικότητας των κραδασμών το μοντέλο διαθέτει μια αποσπώμενη ενδιάμεση σόλα από Lunarlon υλικό το μπροστινό τμήμα της οποίας έχει υποστεί μια "τμηματοποίηση" σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Nike Free τεχνολογίας ενώ στο πυθμένα της φτέρνας εδρεύει ένας αρκετά παχύς θύλακας Zoom Air. Η χάραξης της εξωτερικής σόλας του NXT δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την αντίστοιχη της "πτωχής" έκδοσης αν και για το "αποτύπωμά" της επιλέχθηκε να αξιοποιηθεί απ' άκρη σ' άκρη το μοτίβο χάραξης που υπήρχε μόνο στο έμπροσθεν μέρος της επιφάνειας πρόσφυσης του A.D. Αυτές οι μικροσκοπικές τριγωνικές αυλακώσεις αποτελούν μια παραλλαγή του μοτίβου που είχαμε δει στο Nike Kobe X κάτι που αυτομάτως το κάνει ακατάλληλο για χρήση σε ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ.
Ο Eric Avar μετά από ένα σύντομο διάλειμμα ανέλαβε και πάλι τα ηνία της signature σειράς με την οποία ταυτίστηκε το όνομά του, αναδεικνύοντας τον ταυτόχρονα ως έναν από τους κορυφαίους σχεδιαστές στο είδος του. Το "πεντακάθαρο" και απόλυτα μινιμαλιστικό παρουσιαστικό του NXT δε σημαίνει απαραίτητα πως στο μοντέλο έχει επιβληθεί κάποιου είδους μνημόνιο όσον αφορά τις σχεδιαστικές λεπτομέρειες. Το Flyknit κάλυμμα έχει πλεχτεί με πολύ περίτεχνο τρόπο ώστε να απεικονίζεται σ' αυτό ένας άνθος, ο λωτός, σύμβολο της αναγέννησης σύμφωνα με τις θρησκείες ή ιδεολογίες του Ινδουισμού και του Βουδισμού. Το ότι πρόκειται για πατούμενο του Kobe μπορεί να το αντιληφθεί κανείς από τα μικρά λογότυπα του παίχτη που βρίσκονται διάσπαρτα σε πολλά εμφανή (εξωτερική σόλα, heel counter & στόπερ) και μη (αποσπώμενη σόλα) σημεία του NXT. Τα swoosh για να μην προκαλέσουν κανενός είδους "αναταραχή" στο αγνό παρουσιαστικό του κελύφους έχουν μεταφερθεί στο μέσο των τοιχωμάτων της ενιαίας σόλας με εκείνο που ναι απ' την εξωτερική πλευρά να χει φορά αντίθετη απ' τη συνηθισμένη. Τα ζεύγη σχεδίων που υπήρχαν στα heel patch του Kobe X όπου στο μεν ένα παπούτσι υπήρχε αποτυπωμένο το λογότυπο του Kobe και στ' άλλο οι οριζόντιες κόκκινες παύλες, ξαναεπιστρέφουν και μάλιστα σε γνώριμα γι' αυτούς λημέρια (heel counter). Επίσης, πολύ όμορφα εκτελεσμένη ιδέα αποτελεί η τοποθέτηση μικρών πλαστικών κεφαλιών φιδιού στα άκρα των κορδονιών. Κι αφού πρόκειται για αγωνιστικό πατούμενο του θρυλικού Laker δε γινόταν να απουσιάζουν απ' αυτό οι μυστικοί κώδικές του που πλέον λογίζονται ως σήμα κατατεθέν της σειράς. Κατόπιν αποκωδικοποίησής τους ο κώδικας στο toe cap σημαίνει "end and begin" κι ο κώδικας στην εξωτερική πλευρά μεταφράζεται ως "unhinge". Τέλος, η επιλογή χρωματισμού της εξωτερικής σόλας περιμετρικά αφήνοντας το πάτωμα "ακάλυπτο" είναι μια πρόσφατη και πολύ προσφιλή τακτική που πρωτοείδαμε σε κάποιες από τις νεότερες εκδόσεις του Kobe XI αλλά και του LeBron XIII.
Το Nike Kobe A.D. NXT εμφανίστηκε κυριολεκτικά από το πουθενά κατά τις τελευταίες ημέρες του Μαρτίου και απ' την εταιρεία δεν χαρακτηρίστηκε ποτέ ως η αναβαθμισμένη (Elite) εκδοχή του A.D. παρά το γεγονός πως μεταξύ τους δεν έχουν κανένα απολύτως κοινό χαρακτηριστικό. Το ορίτζιναλ A.D. δεν ήταν αυτό που ανέμεναν να δουν οι περισσότεροι φαν της signature σειράς του Kobe κάτι που μάλλον αντιλήφθηκαν εγκαίρως στο Όρεγκον και έτσι έσπευσαν να αναθέσουν στον πνευματικό της σειράς (Avar) τη δημιουργία ενός ξεχωριστού παπουτσιού που θα ανέστρεφε την όλη κατάσταση. Τελικά το νέο Kobe εμφανίστηκε εγκαίρως κι αυτοί που το πρόβαραν πρώτοι ήταν κάποιοι από τους νεαρούς παίχτες που συμμετείχαν στο φετινό Final Four του NCAA ενώ σε παρκέ του NBA το δαμε να φιγουράρει για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια των Playoffs και συγκεκριμένα στα πόδια του ηγέτη των Toronto Raptors DeMar DeRozan, που ναι ο ανεπίσημα επίσημος πρεσβευτής της εν λόγω σειράς. Το og A.D. δε με συγκίνησε ιδιαίτερα και "ξενέρωσα" ακόμη παραπάνω όταν αποκαλύφθηκε πως το παπούτσι δε έφερε τις τεχνολογίες που ανέφερε στην αρχική της περιγραφή η αμερικάνικη εταιρεία. Κατ' εμέ το NXT θα έπρεπε να ταν εξ' αρχής το 12ο Kobe και όχι το πατούμενο που είδαμε να φοριέται κατά κόρον από τους "μισθοφόρους" της swoosh. Το Kobe A.D. NXT επιλέχθηκε αρχικώς να κυκλοφορήσει μόνο σε δύο χρώματα (Grey και Volt) μια απόφαση που μαζί με την αδικαιολόγητα υψηλή αρχική τιμή διάθεσής του συνέτειναν ώστε το παπούτσι να παραμείνει για αρκετό καιρό στα ράφια των καταστημάτων. Ως γνωστόν δεν είμαι κι ο μεγαλύτερος φαν τον total white μπασκετικών όμως η εκκεντρικότητα του μοντέλου με ώθησε στο να αποκτήσω την κατάλευκη έκδοση του NXT.