23 Ιουλίου 2020

Δέκα πολλά υποσχόμενοι σχεδιαστές μπασκετικών παπουτσιών! (part 2)

Πριν πολλές μέρες κι εν μέσω καραντίνας μου ρθε η ιδέα να καταρτίσω και να δημοσιεύσω μια ακόμη λίστα με τους δέκα σπουδαιότερους αν όχι κορυφαίους σύγχρονους σχεδιαστές μπασκετικών υποδημάτων. Μετά από πολύωρη έρευνα στο απέραντο κι αρκετές φορές αφιλόξενο διαδίκτυο κατέληξα σε δέκα νέους, φιλόδοξους κι αρκετά ταλαντούχους σχεδιαστές για τους οποίους αξίζει να κάνουμε ιδιαίτερη μνεία. Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι αποτελούν χωρίς υπερβολή τον ιθύνων νου σε μια μακροσκελή ανθρώπινη αλυσίδα που εργάζεται μεθοδικά κι ενίοτε κάτω από άκρα μυστικότητα ώστε να προμηθευτούμε τα επόμενά μας μπασκετικά παπούτσια.
Όταν ολοκλήρωσα την αναγραφή αυτού του ιδιαίτερου Top-10 μου επέλεξα να το χωρίσω σε δύο μέρη ώστε να μη κουράζει στην ανάγνωσή του. Σήμερα ήρθε η ώρα να γνωρίσετε τη δεύτερη αλλά εξίσου πετυχημένη 5άδα μου συν την τιμητική αναφορά μου (αγγλιστί honorable mention) καθώς παραδέχομαι ότι ξέχασα να τον συμπεριλάβω στη νέα μου designers dream team! Let's rock!
Part 1https://greeksneakcollector.blogspot.com/2020/05/part-1.html

Duane Lawrence
Ίσως ο λιγότερο δημοφιλής σχεδιαστής του Top-10 μου ο οποίος βέβαια έχει πραγματοποιήσει μια αξιέπαινη πορεία στη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων. Το άλλοτε ballboy των Miami Heat υπήρξε επί μια τετραετία επικεφαλής σχεδιασμού κι εξέλιξης της signature σειράς του "Flash" όταν αυτός άνηκε στο ακόμη δυναμικό της Converse (βλέπετε το αξεπέραστο Wade 1 και Wade 2.0). Ακολούθησε μια σύντομη καριέρα στη Li-Ning κι έπειτα στην Adidas όπου μεταξύ άλλων επωμίσθηκε τη δημιουργία των adiPower Howard 2 και Howard 3. Προτού καταλήξει στην Anta εργάσθηκε για μια 8ετία ως freelancer αναλαμβάνοντας κυρίως project της Li-Ning με τα Way of Wade 2.0 και WoW 4.0 να είναι 100% δικές του ιδέες.

Benjamin Nethongkome
Ο Nethongkome είναι απ' τους τελευταίους νέους σχεδιαστές μπασκετικών όμως στον εξεταζόμενο κλάδο ζει και δραστηριοποιείται παραπάνω από μία δεκαετία. Η αλήθεια όμως είναι πως τον πρωτογνωρίσαμε μόλις πέρυσι όταν του ανατέθηκε να σχεδιάσει το πρώτο του signature μπασκετικό το Nike Kyrie 4 κι ακολούθως τα Kyrie Low και Kyrie 5. Θεωρείτε προστατευόμενος του Leo Chang με τον οποίο κι έχει συνεργαστεί ουκ ολίγες φορές και ανάμεσα στις πρώιμες επιτυχίες του περιλαμβάνονται αρκετοί άσημοι κωδικοί όπως τα Nike Mamba Mentality 2, Mamba Rage αλλά και low-budget LeBron μοντέλα όπως το Zoom Witness 1 ενώ φημολογείται πως έχει απασχοληθεί και με low-budget κωδικούς του KD.

Kort Neumann
Ο Neumann είναι μια κλασική περίπτωση νέου σχεδιαστή που γι' αλλού ξεκίνησε και στη πορεία αλλού βρέθηκε. Σπούδασε βιομηχανικό design και ξεκίνησε να δουλεύει στο τμήμα σχεδιασμού της αυτοκινητοβιομηχανίας Honda ενώ μερικά χρόνια αργότερα βρέθηκε στη Samsung Electronics με κύρια απασχόλησή του το σχεδιασμό κινητών τηλεφώνων. Ακολούθησε ένα σύντομο πέρασμά του από την Adidas προτού καταλήξει στην Under Armour όπου ζει κι εργάζεται για παραπάνω από τέσσερα χρόνια. Στο κατά τα άλλα σύντομο βιογραφικό του περιλαμβάνονται τα μπασκετικά μοντέλα Under Armour Curry 3Curry 4 καθώς και το low budget UA Curry 3ZERO 1.

Jesse Rademacher
Σπούδασε βιομηχανικό design στο πανεπιστήμιο του North Carolina State από όπου κι αποφοίτησε το 2004. Δούλεψε ως ελεύθερος επαγγελματίας για περίπου μια επταετία κάνοντας εικονογραφήσεις για διάφορες εταιρείες όπως τη Nickelodeon και την Kia Motors. Στην Adidas προσλήφθηκε το 2011 και για τέσσερα χρόνια απασχολήθηκε σχεδιάζοντας υποδήματα για skateboard, snowboard κι άλλα action sports ενώ από το 2015 σχεδιάζει μπασκετικά. Οι κωδικοί για τους οποίους έχει να υπερηφανεύεται είναι τα Adidas Crazy Explosive 2016 και Crazy Explosive 2017 συν δύο signature μοντέλα τα Adidas D Lillard 3 και Dame 4. Not bad!

Rashad Williams
Τελευταίος αλφαβητικά στο Top-10 μου ο Rashad Williams ο οποίος χωρίς καμία αμφιβολία έχει σχεδιάσει τα εμπορικότερα μπασκετικά της τελευταίας 5ετίας. Η εκκίνηση της καριέρα του έγινε στην Adidas το 2008, εν συνεχεία μεταπήδησε στο αντίπαλο στρατόπεδο (Nike και Jordan Brand) ενώ μόλις για ένα χρόνο άνηκε στο δυναμικό της Under Armour πριν καταλήξει ξανά στην Three Stripes. Πρώτη και σημαντικότερη επιτυχία του ο σχεδιασμός του αξεπέραστου Under Armour Curry 2 γεγονός που αποτέλεσε διαβατήριο για την επιστροφή του στη Adidas με τις πρώτες επιτυχίες να έρχονται αμέσως καθώς αυτός εμπνεύστηκε τα Adidas Harden Vol. 2 και Harden Vol. 3!



Honourable Mention - Jean Khalife
Ο εκ Γαλλίας ορμώμενος σχεδιαστής της Adidas έχει ένα αξιόλογο παλμαρέ επιτυχιών που όμοιό του θαρρώ πως δύσκολα εντοπίζουμε τη σημερινή εποχή. Ξεκίνησε την πορεία του στον sneaker-ικό κλάδο ως intern στη Nike για μόλις τρεις μήνες προτού μεταπηδήσει στη Vans στην οποία και εργάστηκε για 2,5 σχεδόν χρόνια. Από τον Δεκέμβριο του 2014 μέχρι και σήμερα προσφέρει τις υπηρεσίες του στην Adidas έχοντας περάσει από αρκετά πόστα. Μεταξύ των επιτυχιών του διακρίνουμε τα Adidas Marquee Boost, T-Mac Millennium και το επετειακό  D Rose 10.