17 Μαΐου 2016

Li-Ning Way of Wade 2.0 (Code Red)

Μετά τις πολύ θετικές εντυπώσεις που μου άφησαν τα δύο μπασκετικά μοντέλα της PEAK Sports, αποφάσισα να προβώ σε ακόμη μία αγορά κινέζικου παπουτσιού που αυτή τη φορά όμως προέρχεται από τη Li-Ning. Η κινεζική εταιρεία ιδρύθηκε το 1990 από το Κινέζο Ολυμπιονίκη της γυμναστικής Li Ning, έχει έδρα το Πεκίνο και δραστηριοποιείται στο τομέα του αθλητικού εξοπλισμού και σε αρκετά αθλήματα. Η ενασχόλησή της με το κλάδο των μπασκετικών υποδημάτων ξεκίνησε νωρίς και πολύ πριν το 2006 όταν και αποφάσισε να εισέλθει στην αμερικανική αγορά υπογράφοντας συμφωνία με τον τότε παίχτης των Cavs, Damon Jones. Ύστερα ακολούθησε ο Baron Davis όπου και απέκτησε τη δική του signature σειρά όμως η συνεργασία τους ολοκληρώθηκε κάπως άδοξα το 2013, ενώ "fan" της μάρκας υπήρξε για μια περίοδο και ο Shaq. Το 2012 κατάφερε να συνάψει δεκαετή συμφωνία με το Dwyane Wade που άφησε την Jordan Brand μετά από μόλις τρία χρόνια, εξασφαλίζοντάς του σχεδόν 10 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Την ίδια χρονιά η Li-Ning κυκλοφόρησε και το πρώτο μοντέλο της signature σειράς παπουτσιών για τον Flash με τη κωδική ονομασία Way of Wade. Το παπούτσι έγινε κυριολεκτικά ανάρπαστο σε οποιονδήποτε χρωματισμό και αν κυκλοφόρησε (Chrsitmas, All Star κ.ά.) κάτι που με ώθησε στο να "κυνηγήσω" το δεύτερο μοντέλο της σειράς έστω και κάπως αργά.
Το Li-Ning Way of Wade 2.0 (εν συντομία WoW 2) αν και είναι κατασκευή μόλις του 2013 θα έλεγα πως θυμίζει περισσότερο μπασκετικό παπούτσι των 90's και μάλιστα κάποιας premium σειράς. Σε αυτό ευθύνεται κατά κύριο λόγο το κέλυφός του που χει κατασκευαστεί σχεδόν εξ' ολοκλήρου από πρώτης ποιότητας αληθινό δέρμα με αρκετές επικαλύψεις του. Το σχεδόν που ανέφερα οφείλεται στο γεγονός ότι η γλώσσα της εικονιζόμενης έκδοσης είναι συνδυασμός nubuck και mesh υλικών. Αυτή η εξαιρετικά ποιοτική κατασκευή έχει τοποθετηθεί πάνω σε μια plylon ενδιάμεση σόλα που περιμετρικά οριοθετείται από EVA υλικό. Μέσα στη παχιά phylon σόλα υπάρχουν "εμφυτευμένα" δύο ανεξάρτητα αντικραδασμικά υλικά διαφορετικής έντασης, Cushion στη φτέρνα και Bounse στο μπροστινό μέρος. Περιμετρικά της ενδιάμεσης σόλας υπάρχει ένα TPU πλαίσιο που συνεργάζεται άψογα με το shank plate από ανθρακόνημα, μέρος του οποίου εκτείνεται μέχρι και το μεγάλο δάχτυλο, επιτυγχάνοντας επαρκέστατη ασφάλεια και σταθερότητα. Βέβαια η σταθερότητα ενισχύεται κι από τα μικρά πλαστικά εκατέρωθεν των πλευρών του μέσα απ' τα οποία διέρχονται - έστω και με μικρή δυσκολία - τα πλατιά κορδόνια του. Τέλος, η χάραξη της σόλας πέραν του ιδιόμορφου μοτίβου της, έχει επιπλέον λάστιχο για καλύτερη πρόσφυση και μεγαλύτερη διάρκεια.
Το Li-Ning Way of Wade 2.0 είναι δημιούργημα του σχεδιαστή Eric Miller και το εμπνεύστηκε από τα πολεμικά πλοία του Α' Παγκοσμίου Πολέμου μερικά εκ των οποίων ήταν "καμουφλαρισμένα" ώστε να παραπλανάται ο εχθρός. Στο κέλυφος του WoW 2 το πιο ευδιάκριτο χαρακτηριστικό του είναι τα δύο μεγάλα λογότυπα της εταιρείας στο κολάρο ενώ το ευφάνταστο γράμμα "W" που σχηματιζόταν απ' τα κορδόνια του πρώτου WoW δεν υφίσταται πλέον και αντ' αυτού έχει σχηματιστεί πρεσαριστά το γράμμα στο toe box του. Η εσωτερική επένδυση καλύπτεται από κάθετες ρίγες που είναι πάντα σε διχρωμία καθώς αυτό επιβάλλει το σωστό Dazzle Camo, μοτίβο που ακολουθεί και η επένδυση της γλώσσας και στο οποίο βρίσκεται "κρυμμένο" το νέοτερο λογότυπο του Flash. Μεταφέροντας τη προσοχή μας στη βάση της φτέρνας διακρίνουμε ένα μικρό παραλληλόγραμμο κομμάτι δέρματος με τυπωμένο σ' αυτό το όνομα της εκάστοτε έκδοσης ενώ λίγο παρακάτω υπάρχει πάντα ένα μικρό carbon πλαίσιο με το νούμερο της φανέλας του αρχηγού των Heat. Ο κακός χαμός από σχεδιαστικές μικρολεπτομέρειες γίνεται στην εξωτερική σόλα όπου υπάρχουν χαραγμένα σήματα, νούμερα, και γράμματα. Εμφανέστερο όλων το λογότυπο του παίχτη που μπορεί να θυμίζει στόχο αλλά δεν ισχύει κάτι τέτοιο αφού με αυτό το τρόπο διαβάζεται το όνομά του απ' όλες τις κατευθύνσεις. Ακολουθούν η ονομασία του μοντέλου και μάλιστα δύο φορές, τα αρχικά "ZZDG" όπου ZZ τα ονόματα των παιδιών του (Zaire, Zion), D του ανιψιού του (Dada) και G το όνομα της δεύτερης συζύγου, Gabrielle. Επίσης, λίγο παραπάνω από το "ZZDG" αναφέρονται και οι ηλικίες των τριών μικρών (12116) όπως και αυτή της γιαγιάς του (92). Τέλος, σ' ένα μικρό κόκκινο τρίγωνο υπάρχουν τα αρχικά "TNS" (Team No Sleep), τιμώντας έτσι τους φίλους του με το σήμα της Li-Ning να "κρύβεται" παραδίπλα.
Το Li-Ning Way of Wade 2.0 κυκλοφόρησε το φθινόπωρο του 2013 σε δύο χρώματα. Αρχικά έκανε την εμφάνισή του η έκδοση "Annnouncement" με το μαύρο κέλυφος και την ερυθρόλευκη σόλα που προοριζόταν για τις εκτός έδρας αναμετρήσεις των Heat και ακολούθησε η έκδοση "Overtown" με το λευκό να ανταλλάζει θέσεις με το μαύρο ώστε να ταιριάζει καλύτερα με την εντός έδρας φανέλα της ομάδας. Αργότερα κυκλοφόρησαν αρκετοί χρωματικοί συνδυασμοί μερικοί εκ των οποίων περίεργοι αλλά και αντισυμβατικοί (βλέπε τη Χριστουγεννιάτικη έκδοση και την All Star). Εγώ ερωτεύθηκα με τη πρώτη ματιά το κόκκινο WoW 2 με τη κιτρινόμαυρη σόλα, γνωστότερο ως "Code Red". Τρομερά προσεγμένη και ποιοτικότατη κατασκευή που απ' τη πρώτη στιγμή που άνοιξα το κουτί τους μύριζαν δέρμα, πράγμα σπανιότατο στις μέρες μας. Προσεκτικά τοποθετημένα μέσα σε μια τσάντα ώστε να μην σκονίζονται και με το κουτί τους ακόμη και αυτό "καμουφλαρισμένο", σου δίνεται η εντύπωση πως αγόρασες ένα παπούτσι της Prada και όχι ένα μπασκετικό και πιστέψτε με δε το λέω με καμιά δόση υπερβολής. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει κάποιος λιανοπωλητής ή αντιπρόσωπος της Li-Ning οπότε το αναζήτησα μέσω του e-bay και σε τιμή που θα ζήλευε ακόμη και η Prada. Μήπως ήρθε η ώρα να ρίξετε μια ματιά στη Li-Ning??