6 Μαΐου 2016

Nike Air More Uptempo (Black/White)

Η Nike τη δεκαετία του '90 είχε καταφέρει να εδραιωθεί στη θέση της κορυφαίας εταιρείας αθλητικών ειδών και έτσι με οτιδήποτε και να καταπιανόταν το τελικό αποτέλεσμα είχε πάντα πολλά μα πάρα πολλά θετικά πρόσημα. Σε ότι έχει να κάνει με το κλάδο των μπασκετικών υποδημάτων θα ξαναπώ για εκατοστή φορά πως μάλλον είδαμε τα διαχρονικότερα μπασκετικά ιδίως τη διετία 1995-1996. Ένας εκ των τότε σχεδιαστών της Nike, ο Wilson Smith, επιθυμούσε διακαώς να αφήσει ανεξίτηλη την υπογραφή του και το κατάφερε σχεδιάζοντας ίσως ένα από τα πιο αξιομνημόνευτα και θρυλικότερα μπασκετικά της ιστορίας, το Nike Air More Uptempo.
Το Nike Air More Uptempo έστω και άτυπα θεωρείται το πρώτο μοντέλο που σχεδίασε αποκλειστικά ο αμερικάνικος κολοσσός για το alter ego του MJ στους Chicago Bulls, τον Scottie Pippen. Ο Ινδιάνος επιτέλους θα φόραγε ένα ολόδικό του μπασκετικό που επισήμως συστηνόταν στο φίλαθλο κοινό κατά τη διάρκεια των προ-ημιτελικών (Α' γύρος) της ανατολικής περιφέρειας στα Playoff του 1996. Σχεδόν είκοσι χρόνια μετά η Nike επανακυκλοφορεί για δεύτερη φορά το ασπρόμαυρο More Uptempo (πρώτη το 2010) για χάρη του "αείμνηστου" και προσφάτως καταρριφθέντος ρεκόρ νικών των Unstoppa-Bulls! Η χοντροκομμένη για τα σημερινά δεδομένα σιλουέτα του παπουτσιού αντανακλά τη σχεδιαστική τάση εκείνης της εποχής όπου τα πάντα, από τζιν έως αυτοκίνητα, είχαν φαρδιές γραμμές και έντονα χαρακτηριστικά που κυριολεκτικά "φώναζαν" από μακριά. Η φετινή έκδοση έχει ορισμένες μικροδιαφορές σε σχέση με την ορίτζιναλ μορφή του κι αυτές εντοπίζονται στο οβάλ "παραθυράκι" της εξωτερικής σόλας όπου πλέον δεν είναι διάφανο αλλά κάτασπρο συν το μικρό και επιμελώς ραμμένο με λευκή κλωστή swoosh στο μύτακι του παπουτσιού που τώρα πια "περιβάλλεται" από ένα μαύρο περίγραμμα (κλωστή). Μια ακόμη διαφορά για την οποία δεν είμαι 100% σίγουρος είναι και το διάφανο swoosh του σημερινού Uptempo το οποίο αν θυμάμαι καλά όταν πρωτοκυκλοφόρησε το 1996 ήταν κατάμαυρο αλλά παρ' όλα αυτά ομολογώ πως η τωρινή του μορφή δε με "χαλάει" καθόλου.
Το Nike Air More Uptempo αρχικώς εμφανίστηκε σε δύο ή τρεις διαφορετικούς χρωματισμούς με την "Olympic" έκδοση να ναι πιθανότατα και η δημοφιλέστερη. Αν θέλετε να πληροφορηθείτε ακόμα πιο πολλά σχετικά με το ανεπίσημα πρώτο παπούτσι του Ινδιάνου δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τον σύνδεσμο που ακολουθεί. http://greeksneakcollector.blogspot.com/2013/01/nike-air-more-uptempo.html