7 Απριλίου 2018

Adidas Harden Vol. 2 (Traffic Jam)

Η signature σειρά παπουτσιών του James Harden είναι η τελευταία μπασκετική σειρά που ίδρυσε η Adidas. Ο πρώτος κωδικός κυκλοφόρησε περίπου τέτοια εποχή πρόπερσι κι η αλήθεια είναι πως τα έβγαλε τα λεφτά της κάτι που λογικά θα χαροποίησε τους ιθύνοντες της γερμανικής εταιρείας που έσκασαν ένα πακτωλό χρωμάτων προκειμένου να εκμαιεύσουν την υπογραφή του οσονούπω κι MVP. Το Harden Vol. 1 απέσπασε εξαιρετικές κριτικές τόσο για το performing του όσο και για το ιδιαίτερο στυλ του ανεβάζοντας έτσι ακόμη ψηλότερα των πήχη των προσδοκιών για το επόμενο βήμα της σειράς. Ο Μούσιας βρίσκεται απ' την αρχή κιόλας της σεζόν σε διαβολεμένη φόρμα (ή σε ημιάγρια κατάσταση) κι οδηγεί από νίκη σε νίκη τις Ρουκέτες του Houston που χουν θρονιαστεί για τα καλά στη κορυφή της κατάταξης. Η Three Stripes αναγνωρίζοντας τη κατάλληλη χρονική στιγμή και κοντά ενάμιση χρόνο από την εκκίνηση της σειράς πραγματοποίησε τα επίσημα αποκαλυπτήρια του Adidas Harden Vol. 2 ακριβώς μια βδομάδα πριν το φετινό All Star Game. Παρά το γεγονός πως ο αρχισχεδιαστής του Vol. 1 Brian Foresta κέρδισε τα εύσημα για το εξαιρετικής έμπνευσης δημιούργημά του, εντούτοις η Adidas αποφάσισε να προβεί σε αντικατάστασή του και να αναθέσει στον νεοπροσληφθέντα Rashad Williams το sequel της σειράς.
Το Adidas Harden Vol. 2 από κατασκευαστικής σκοπιάς εφαρμόζει λίγο-πολύ τις τακτικές και τις μεθόδους που αξιοποιήθηκαν στο πρώτο εγχείρημα της εν λόγω σειράς χωρίς βέβαια τη χρήση αρκετών εκ των premium υλικών που διέθετε. Το άνωθεν μέρος του Vol. 2 είναι η συνήθης σύνθετη κατασκευή των δύο επιπέδων όπου τον μεν πρώτο επίπεδο είναι το γνωστό και μη εξαιρετέο καλτσοειδές bootie υπόστρωμα. Το bootie "περιτριγυρίζεται" από δύο ειδών υλικά που ναι παντελώς διαφορετικά μεταξύ τους κι έχουν μοιράσει σχεδόν ισομερώς την έκταση που καταλαμβάνουν. Το μισό κι έμπροσθεν μέρος είναι ένα mesh-άτο κάλυμμα το οποίο έχει κατά τόπους ενισχυθεί με λεπτές κλωστές που η Adidas καλεί Forgefider και δεν πρόκειται παρά για ραφές επικαλυμμένες με TPU υλικό. Το υπόλοιπο bootie καλύπτεται από ένα ενιαίο και σκληρό TPU πλαίσιο τα πλευρικά ημι-ανεξάρτητα πάνελ του οποίου φέρουν πληθώρα οπών για τη διέλευση των κορδονιών παρέχοντας τη δυνατότητα στον εκάστοτε χρήστη να επιλέξει το lockdown που επιθυμεί και είναι μια ιδέα που πρωτοσυναντήσαμε πέρυσι στο D Lillard 3. Το κέλυφος του Vol. 2 "βυθίζεται" ελαφρώς εντός μιας παχιάς ενδιάμεσης σόλας που ναι δομημένη εξ' ολοκλήρου από μικροκάψουλες Boost (15% πιο πολύ σε σχέση με το Vol.1) με το roll cage να δηλώνει και πάλι παρόν έστω και κατά το ήμισυ και μονάχα στην εξωτερική πλευρά. Η ασυνήθιστα βαριά για την εποχή κατασκευή ολοκληρώνεται με μια ενιαία εξωτερική σόλα που διαθέτει ένα μοτίβο χάραξης παραπλήσιο με εκείνο που υπήρχε στο Vol. 1 και βασίζεται στη μαθηματική ακολουθία Φιμπονάτσι ενώ σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε κι η ανάλυση των σημείων πίεσης του πέλματος του "Fear the Beard".
Εκ πρώτης όψεως το Adidas Harden Vol. 2 δε δείχνει να έχει κάποιο κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμα με τον ένδοξο προκάτοχό του πέρα βέβαια της διχρωμίας που επιλέγεται για να "διανθιστεί" και να ταυτόχρονα να διαφοροποιηθεί το περίπλοκο άνωθεν μέρος της κατασκευής. Η ύπαρξη δύο εντελώς "κόντρα" υλικών (mesh και TPU) συν την ελαστική ζώνη που χει "στριμωχθεί" ανάμεσά τους αρκούν ώστε να υπάρξει έντονο χρωματικό παιχνίδι μεταξύ τους προσφέροντας έτσι άφθονους χρωματικούς συνδυασμούς. Πιθανότατα γι' αυτό το λόγο και να επιλέχθηκε η μινιμαλιστική προσέγγιση σε ότι έχει να κάνει με τον στολισμό του κελύφους με διάφορα περιττά "μπιχλιμπίδια". Το Harden Mark λογότυπο εντοπίζεται μια φορά κι ολομόναχο στη κορυφής της γλώσσα ενώ ένα μικρό σήμα της Adidas βρίσκεται κάτω ακριβώς από το heel tab. Επίσης τα οριζόντια φαρδιά Three Stripes που κοσμούσαν τη φτέρνα του Vol. 1 μετακινήθηκαν τούτη τη φορά μπροστά και πιο κοντά προς το toe cap ενώ άλλαξαν και κατεύθυνση αφού πλέον είναι κάθετα τοποθετημένα. Προσωπικά το /// Harden Vol. 2 εξαιτίας του ασυνήθιστου για μπασκετικού παπουτσιού τακουνιού του, που εν μέρει ενέχει και ρόλο heel counter, μου θυμίζει έντονα ένα παμπάλαιο αλλά θρυλικό running πατούμενο της Adidas, το Country II, που έζησε και έδρασε τη δεκαετία του '80.
Μπορεί το Adidas Harden Vol. 2 να χε πάρει από καιρό την οριστική του μορφή με βάση τις φώτος που χαν εμφανιστεί στο διαδίκτυο εντούτοις η γερμανική εταιρεία επέλεξε εσκεμμένα να καθυστερήσει την επίσημη παρουσίασή του και να μας το συστήσει επισήμως λίγες μέρες πριν διεξαχθεί το φετινό All Star Game που έλαβε χώρα στη γενέτειρα του Μούσια. Το Vol. 2 παρουσιάστηκε αρχικώς σε τρεις παλ χρωματισμούς, τον μοβ "Ignite", το πορτοκαλί "California Dreamin" και το φιστικί "Vision" όμως ο Harden επέλεξε να κάνει το αγωνιστικό τους ντεμπούτο μερικά 24ωρα νωρίτερα προτιμώντας μια κατάμαυρη κι ακυκλοφόρητη έκδοσή τους. Στον επίσημο αγώνα του ASG ο Μουσάτος αγωνίστηκε φορώντας για ένα ημίχρονο το "Vision" ενώ στο δεύτερο μέρος εμφανίστηκε φορώντας τη περίφημη πια μαύρη έκδοση "Imma be a Star" με τις χρυσαφί λεπτομέρειες. Η αλήθεια είναι ότι καμία απ' τις προαναφερθείσες εκδόσεις δε με ενθουσίασε τα μάλα κι έτσι ανέμενα στωικά για την κυκλοφορία της ασπρόμαυρης έκδοσης "Traffic Jam" με την οποία αγωνίστηκε ο - όπως όλα δείχνουν - φετινός MVP στο ντέρμπι της δυτικής περιφέρειας με αντιπάλους τους Oklahoma City Thunder. Κάτι ο ασπρομαυρογκρί camo "στολισμός" του TPU πλαισίου, κάτι τα ασημένια Three Stripes και τελευταία αλλά εξίσου σημαντική λεπτομέρεια η μαύρη επικάλυψη όλων των "εκτεθειμένων" άσπρων μικροκαψουλών Boost αρκούν ώστε η εικονιζόμενη έκδοση να γίνει my top priority.