12 Σεπτεμβρίου 2014

Nike Kobe 9 EM (Hyper Cobalt Edition)

Όταν κυκλοφόρησαν οι πρώτες εικόνες του νέου Nike Kobe 9 θεώρησα ότι η αμερικάνικη εταιρεία έφτασε στο σημείο όπου εξάντλησε όλες τις σχεδιαστικές της εμπνεύσεις. Ένα μπασκετικό παπούτσι που πιθανότατα να προοριζόταν για τα ρινγκ του μποξ και όχι για μπασκετικά γήπεδα και έφερνε στο μυαλό κακόγουστα σχέδια του πρόσφατου μάλιστα παρελθόντος, βλέπετε Under Armour Charge BB. Τελικώς το νεότερο Kobe αποδείχτηκε πιο σικάτο και πιο πολυτελές απ' όσο φανταζόμασταν και φυσικά αρκετά ακριβότερο σε σχέση με περασμένα μοντέλα της συγκεκριμένης σειράς.
Η Nike διακρίνοντας την ανάγκη για ένα οικονομικότερο Kobe το οποίο δε θα θυσίαζε κάποιες από τις υφιστάμενες λειτουργίες του, αποφάσισε λίγο διάστημα μετά την επίσημη κυκλοφορία του Kobe 9 Elite να εμφανίσει το Kobe 9 EM. Το συγκεκριμένο παπούτσι αποτελεί για μερικούς την "κοντή" και για άλλους την οικονομική εκδοχή του Elite στο οποίο έχει γίνει μια σημαντική "έκπτωση" υλικών. Η πιο κραυγαλέα και σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο είναι το υλικό κατασκευής του κελύφους τους καθώς στο μεν πρώτο χρησιμοποιείται για πρώτη φορά σε μπασκετικό το Flyknit, ενώ στο δε "κοντό" χρησιμοποιείται η περπατημένη λύση του engineered mesh που είδαμε πρώτη φορά στο Kobe 8. Επόμενη αλλά όχι τόσο σημαντική διαφορά τους εντοπίζεται στο υλικό κατασκευής των τριών πλευρικών στηριγμάτων, αφού το ανθρακόνημα του Elite αντικαταστάθηκε από απλό πλαστικό (TPU) και χωρίς καμία λειτουργική διαφορά στο υποστηρικτικό κομμάτι. Το δραστικό "κόντυμα" του Kobe οδήγησε αναπόφευκτα και σε μια αναπροσαρμογή ορισμένων σημείων του όπως είναι το heel counter που επανασχεδιάστηκε χωρίς όμως να απουσιάζουν οι οριζόντιες εννέα γραμμές από αυτό. Πέραν όλων των προαναφερθέντων διαφορών τα υπόλοιπα στοιχεία και χαρακτηριστικά του Kobe 9 Elite (Flywire, Lunarlon εσωτερική σόλα και χάραξη εξωτερικής σόλας) παραμένουν ακριβώς τα ίδια. Για οποιαδήποτε παραπάνω πληροφορία σχετικά με το Kobe 9 μπορείτε να ανατρέξετε στο αρχείο του blog και στις κατηγορίες Συλλογή και Performance.
Το Kobe 9 EM παραδέχομαι ότι δεν ήταν στις άμεσες προτεραιότητές μου καθώς πρόσφατα είχα αποκτήσει την Elite εκδοσή και σε συνδυασμό με ορισμένες κυκλοφορίες ρετρό αλλά και νεότερων μοντέλων με οδήγησε στο να αναβάλω προσωρινά την αγορά τους. Επειδή στη ζωή όμως υπάρχουν πάντα φίλοι και άτομα που μας νοιάζονται λίγο παραπάνω απ' όσο μας αξίζει τελικά το πρόσθεσα και αυτό στη συλλογή μου. Στο εικονιζόμενο Kobe έχει αποδοθεί το ιντερνετικό όνομα "Hyper Cobalt" και είναι πράγματι ένας πολύ έντονος και εντυπωσιακός χρωματισμός που αξιοποιεί στο έπακρον το engineered mesh υλικό. Ευχαριστώ πάρα πάρα πάρα πολύ Ν και Β!!!