26 Σεπτεμβρίου 2014

Air Jordan VI (Carmine)

Ο Michael Jordan στη πορεία του για τη κατάκτηση του πρώτου του πρωταθλήματος NBA με τη φανέλα των Chicago Bulls, αλλά και για το πρώτο του χρυσό δαχτυλίδι πρωταθλητή είχε για "βοηθό" του ένα από τα διαχρονικότερα και πιο επιτυχημένα μοντέλα της ομώνυμης σειράς παπουτσιών. Οι διακρίσεις που γνώρισε φορώντας τα Air Jordan VI δε σταματούν εδώ καθώς ανακηρύχθηκε για δεύτερη φορά στη καριέρα του πολυτιμότερος παίχτης της κανονικής περιόδου ενώ κατέκτησε και το βραβείο του πολυτιμότερου παίχτη των Tελικών και μάλιστα με εκπληκτικά στατιστικά. Το Air Jordan VI κυκλοφόρησε το πολύ μακρινό 1991 και καταφέρνει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα "must have" για όποιον επιθυμεί να έχει μια αξιοπρεπή συλλογή από μπασκετικά παπούτσια. Αυτός που ευθύνεται για το σχεδιασμό του μοντέλου δε θα μπορούσε να είναι άλλος εκτός του Tinker Hatfield, του ανθρώπου που ανέλαβε να αναμορφώσει κατά κάποιο τρόπο τη σειρά Air Jordan.
Το Air Jordan VI διαθέτει όλες τις τεχνολογίες που υπήρχαν στο πέμπτο (V) μοντέλο της σειράς οι οποίες βέβαια υπέστησαν ορισμένες αναγκαίες μικρομετατροπές. Για τη κατασκευή του άνωθεν συμπαγούς τμήματος χρησιμοποιείται εξαιρετικής ποιότητας δέρμα (ή durabuck ανάλογα με την έκδοση) ανάλογο με εκείνο του πέμπτου AJ και με μόνη διαφορά τα μικρά mesh panel που υπήρχαν στα πλάγια μέρη του κι έχουν απομακρυνθεί αφού προτιμήθηκε να σχεδιαστούν μικρές στρογγυλές οπές στο "σώμα" αλλά και στη γλώσσα του μοντέλου για αυξημένη κυκλοφορία του αέρα μέσα σ' αυτό. Η ενδιάμεση σόλα του είναι από PU υλικό κι εντός αυτής βρίσκονται τοποθετημένοι σε φτέρνα και έμπροσθεν μέρος του αεροθάλαμοι Air, η κορυφαία ίσως αντικραδασμική τεχνολογία εκείνης της περιόδου. Για την καλύτερη δυνατή πρόσφυση διατηρήθηκε ο συνδυασμός συμπαγούς και διάφανης γόμας όπως ήταν άλλωστε και στον προηγούμενο κωδικό μόνο που τούτη τη φορά είναι σε διαφορετική αναλογία και με ολοκαίνουργιο μοτίβο χάραξης με εκατοντάδες μικρούς κύκλους να βρίσκονται κυριολεκτικά παντού.
Στα του σχεδιασμού τώρα το μοντέλο παρουσιάζει ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα. Πριν όμως ξεκινήσουμε τη καταγραφή τους αξίζει να αναφέρουμε ότι το παπούτσι σχεδιάστηκε ώστε να παραπέμπει σε αγωνιστικό αυτοκίνητο. Το ξεχωριστό στοιχείο στο σχέδιό του είναι το "κρυμμένο" νούμερο 23 με βάση το οποίο σχεδιάστηκε και το οποίο αποτυπώθηκε εκατέρωθεν των πλευρών του παπουτσιού. Αν παρατηρήσετε προσεκτικά το νούμερο "3" εκτείνεται από τη βάση του κελύφους του έως τις οπές των κορδονιών, ενώ το "2" κρύβεται στη περιοχή μεταξύ κολάρου και παραθύρου αερόσολας. Όσον αφορά τα ξεχωριστά γνωρίσματα που έχει το AJ VI θα έλεγα ότι αυτά είναι τρία. Το λογότυπο "Jumpman" που έχει τοποθετηθεί πάνω στη γλώσσα και επικαλύπτει μέρος των κορδονιών του, το heel tab που τοποθετήθηκε κατ' εντολή του MJ και "αντιγράφει" την αεροτομή της αγαπημένης του Porsche ενώ τελευταίο χαρακτηριστικό του γνώρισμα αποτελεί η κορυφή της γλώσσας του που ναι από καουτσούκ και περιέχει δύο μικρές τετράγωνες οπές. Τέλος, όμορφη σχεδιαστική πινελιά ή όμορφο αν προτιμάτε "μπιχλιμπίδι" (αφού δεν έχει κάποιο λειτουργικό σκοπό) αποτελεί η κλειδοθήκη των κορδονιών που αυτή τη φορά έχει μια απλοϊκή εμφάνιση σε σχέση με εκείνη που υπήρχε στο προηγηθέν μοντέλο της Jordan Brand.
Το Air Jordan VI μπορεί να θεωρηθεί ως το ξεκίνημα μιας νέας εποχής στο σχεδιασμό των μοντέλων της σειράς όμως ταυτόχρονα αποτελεί και ένα τέλος εποχής για τη Nike. Μη πάει το μυαλό σας αλλού, απλά στο Jordan VI εμφανίζεται για τελευταία φορά το κλασικό και διαχρονικό λογότυπο "Nike Air" αφού αποφασίστηκε να εγκαταλειφθεί τελείως η χρήση του σήματος της Nike μιας και τα Jordan είχαν αποκτήσει τεράστια αναγνωρισιμότητα και δε χρειαζόταν κάποια "εμφανή" υποστήριξη. Το παπούτσι αρχικώς κυκλοφόρησε σε πέντε χρωματικούς συνδυασμούς (Black και White Infrared, Carmine, Sport Blue και Maroon) γνωρίζοντας όλοι τους τεράστια επιτυχία. Ακολούθησαν και άλλες χρωματικές εκδόσεις με εντυπωσιακότερη όλων την "Olympic" έκδοση που φόρεσε ο Ray Allen στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000. Αυτό που ίσως να μη γνωρίζουν αρκετοί είναι ότι στη ταινία Batman Returns τα παπούτσια του διάσημου υπερήρωα ήταν μια ειδικά τροποποιημένη ολόμαυρη έκδοση του Air Jordan VI. Προσωπικά δεν είμαι φαν του AJ VI αλλά όταν πληροφορήθηκα ότι αναμένεται μέσα στο 2014 να επανακυκλοφορήσει η φοβερή κσι τρομερή έκδοση "Carmine" τότε μπήκε αυτομάτως στη λίστα αγορών μου. Μάλλον καθυστέρησα πολύ.....