4 Φεβρουαρίου 2015

Adidas J Wall 1 (Away Edition)

Η Adidas αποφάσισε το 2014 να διευρύνει τη γκάμα των signature μπασκετικών της παπουτσιών ώστε πέραν των Derrick Rose και Dwight Howard και άλλοι αστέρες της που αγωνίζονται στα παρκέ του NBA φορώντας παπούτσια της γερμανικής εταιρείας, να αποκτήσουν τη δική τους προσωπική σειρά. Αυτός που δικαιολογημένα είχε το δικαίωμα να αποκτήσει μια signature σειρά είναι ο Dunker του περσινού All Star Game και βασικός γκαρντ των Washington Wizards, John Wall. Ο αναγεννημένος τα τελευταία δύο χρόνια πόιντ γκαρντ διανύει εξαιρετική φόρμα που εντελώς συμπτωματικά ξεκίνησε τη περίοδο που έλυσε τη πολύχρονη συνεργασία του με την Reebok. Η πάλαι ποτέ αγγλική εταιρεία έντυνε το John Wall απ' την εποχή που ήταν στο κολέγιο ενώ τις τρεις πρώτες τoυ σεζόν στο NBA πρόλαβε να μετρήσει τρία προσωπικά μοντέλα (Wall Season 1: ZigSlash, Wall Season 2: ZigEncore, Wall Season 3: ZigEscape). Το 2013 μεταπηδά στην Adidas και αυτή άμεσα του αναθέτει τη προώθηση του επαναστατικού Crazyquick καθώς και της συνέχειάς του, ενώ απ' το καλοκαίρι του 2014 κάνουν την εμφάνισή τους και οι πρώτες εικόνες του πρώτου signature παπουτσιού του, του Adidas J Wall 1.
Αν και αρκετοί περίμεναν πως το J Wall θα αποτελεί το επόμενο μπασκετικό της Adidas το οποίο θα "εξοπλιστεί" με τη νέα αντικραδασμική τεχνολογία Boost, τελικώς κάτι τέτοιο δε συνέβη. Επιλέχθηκε να χρησιμοποιηθεί μια σόλα από adiPrene+ υλικό που εκτείνεται μάλιστα απ' άκρη σ' άκρη. Πάνω της τοποθετήθηκε ένα πλαίσιο στήριξης και καθοδήγησης του ποδιού, το Fitframe, που αποτελεί όπως έχουμε ξαναπεί μετεξέλιξη του Sprintframe. Φτάνοντας στα πάνω μέρη διαπιστώνουμε ότι το κέλυφος έχει κατασκευαστεί εξ' ολοκλήρου από mesh με λίγες επικαλύψεις από fuse υλικό, προσφέροντας μ' αυτό το συνδυασμό ένα πανάλαφρο μοντέλο με ικανοποιητική ανθεκτικότητα και αναπνευσιμότητα. Επίσης για επιπλέον κρατήματα έχουν τοποθετηθεί εσωτερικά και εκατέρωθεν τον πλευρών του (στο μέσο του σχεδόν) δύο ελαστικά "αυτάκια" που θυμίζουν αυτά που υπήρχαν στο Nike LeBron 9 ενώ η επένδυση του εσωτερικού του είναι αρκετά πλούσια. Τέλος, η χάραξη της εξωτερικής σόλας είναι αρκετά προχωρημένη και διαφορετική για κάθε παπούτσι εξαιτίας του χάρτη των ΗΠΑ αλλά και του επωνύμου του παίχτη.
Στο σχεδιαστικό κομμάτι οι Γερμανοί αποφάσισαν να κινηθούν σε πολύ απλές γραμμές. Το J Wall 1 δε θυμίζει ούτε φαίνεται να έχει "δανειστεί" ιδέες από παλαιότερα μοντέλα της εταιρείας κάνοντας το έτσι αμέσως ξεχωριστό. Οι διάσημες τρεις γραμμές έχουν τοποθετηθεί εκατέρωθεν των πλευρών του αστραγάλου και με φορά κάθετη, δημιουργώντας ένα σικάτο αλλά και δυναμικό παρουσιαστικό. Το νέο λογότυπο του παίχτη των Wizards αν και εξαιρετικά απλοϊκό αποτελεί συνδυασμό αρκετών σχεδιαστικών στοιχείων πέραν των αρχικών του ονόματός του (το διχτάκι του καλαθιού, το νούμερο 2 και η ντρίπλα του) και θυμίζει πολύ αυτό που του είχε σχεδιάσει πρώτα η Reebok. Εκείνο όμως το στοιχείο που κάνει το παπούτσι αμέσως ξεχωριστό είναι η χάραξη της εξωτερικής του σόλας. Στο ένα μέλος του ζευγαριού υπάρχει χαραγμένη η δυτική πλευρά των ΗΠΑ με τα γράμματα "WA" και στο άλλο η ανατολική μεριά των ΗΠΑ με τα γράμματα "LL", διόλου άσχημη έμπνευση!
Θεωρώ το J Wall ένα αρκετά καλοστημένο μπασκετικό παπούτσι, ποιοτικό και οικονομικά εξαιρετικά προσιτό. Πιθανότατα, η απόφαση της Adidas να ξεκινήσει μια signature σειρά που θα είναι ταυτόχρονα σύγχρονη αλλά και οικονομική, να αποτελεί εφαλτήριο για να δούμε στο άμεσο μέλλον ανάλογα μοντέλα και από τις υπόλοιπες μεγάλες εταιρείες του χώρου. Το μοντέλο παρουσιάστηκε επισήμως τον περασμένο Οκτώβριο σε λευκό-μπλε χρωματισμό αλλά ακολούθησαν σύντομα ακόμη δύο ντυμένοι στα ερυθρόλευκα (Away και Alternate Away). Κυκλοφόρησε επίσης στα πράσινα για τις ημέρες των Χριστουγέννων (αλλά όχι με mesh για το κέλυφος) αλλά και στα μαύρα. Εγώ έκανα λίγη υπομονή και κατέληξα στην έκδοση Away - αυτή με την οποία έχει εμφανιστεί στους περισσότερους έως τώρα αγώνες της πολλά υποσχόμενης φετινής σεζόν - με το κατακόκκινο κέλυφος, τις μπλε γραμμές της Adidas και την ανοιχτόχρωμη καφετί ή μουσταρδί αν προτιμάτε εξωτερική σόλα. Εν κατακλείδι, είμαι αρκετά ικανοποιημένος με το νέο εγχείρημα της Adidas και την απόφασή της να ξεκινήσει μια ακόμη signature σειρά. Επόμενη στάση το Adidas D Lillard!
υγ. Βρείτε τη σελίδα μου στο Youtube αν επιθυμείτε να δείτε και ένα ολιγόλεπτο βίντεο παρουσίασης του εικονιζόμενου μοντέλου.