25 Μαρτίου 2014

Adidas CrazyQuick (John Wall Edition)

Ένα από τα παπούτσια που έκλεψαν τη παράσταση το 2013 ήταν τα Adidas Crazyquick. To παπούτσι παρουσιάστηκε επισήμως στις αρχές Μάρτη του περασμένου έτους και το διαφημιστικό μότο που τα συντροφεύει "Quick Ain't Fair" μαρτυρά το τι ακριβώς προσφέρει η γερμανική εταιρεία σε όποιον αποφασίσει να τα φορέσει και δεν είναι τίποτα άλλο παρά ταχύτητα. Η Adidas αποφάσισε να κάνει για λίγο στην άκρη τη φιλοσοφία σχεδιασμού μπασκετικών με σημείο αναφοράς τους το χαμηλό βάρος και δημιούργησε κάτι ριζοσπαστικό για αυτή τη κατηγορία τρία χρόνια μετά το επαναστατικό Adidas Crazy Light. Κοινός παράγοντας επιτυχίας για τα δύο αναφερθέντα μοντέλα αποτελεί ο Robbie Fuller, υπεύθυνος σχεδιασμού της Adidas ο οποίος έχει στο βιογραφικό του αρκετές σχεδιαστικές επιτυχίες στο τομέα των μπασκετικών παπουτσιών.
Το Adidas Crazyquick αποτελεί ένα ψηλό παπούτσι που πάει κόντρα στη γενικότερη τάση που θέλει τους αθλητές να προτιμούν ημίψηλα μπασκετικά. Το σχέδιο του είναι αρκετά "καθαρό" και θυμίζει γάντι αφού θα παρατηρήσετε ότι η γλώσσα μέχρι ενός σημείου αποτελεί ενιαίο μέρος με το υπόλοιπο "σώμα" του επάνω τμήματος. Οι χαρακτηριστικές τρεις γραμμές της εταιρείας δεν παραλείπονται ούτε και από αυτό το μοντέλο όμως έχουν μετακινηθεί αρκετά πιο μπροστά από εκεί που συνήθως βρίσκονται με σκοπό να αξιοποιηθούν λειτουργικά, προσφέροντας επιπλέον κρατήματα στον αθλητή. Επίσης, γίνεται επανεμφάνιση της λοξής στοίχισης των κορδονιών κάτι που είχαμε να δούμε σε μπασκετικό από εποχής Adidas Crazy 97.
Στο τεχνολογικό κομμάτι του παπουτσιού θα έλεγα ότι το Crazyquick έχει "φορτωθεί" με ότι καλύτερο διαθέτει έως τώρα η Adidas. Ξεκινάμε τη καταγραφή τους από το γνωστό σε όλους μας SprintFrame που αποτελεί το πλαίσιο στήριξης του παπουτσιού αλλά και τον συνδετικό κρίκο με τις υπόλοιπες τεχνολογίες. Μια απ' τις συνολικά δύο καινοτομίες του, εντοπίζεται στην εξωτερική σόλα όπου υπάρχει η τεχνολογία Puremotion+. Το Puremotion+ αποτελεί αναβάθμιση του παλαιοτέρου Puremotion που με τη σειρά του αποτελεί μια μετεξέλιξη του Formotion το οποίο αρκετοί ίσως και να θυμάστε σε παλαιότερα μοντέλα της εταιρείας όπως το T-Mac VI, TS Creator, Gil-Zero κ.ά. Η τεχνολογία αυτή ουσιαστικά "μιμείται" το πέλμα του ανθρώπου και με το χαμηλό του προφίλ προσφέρει μεγάλη ανταπόκριση στον αθλητή που συνεπάγεται ταχύτητα, το βασικό στόχο του Crazyquick. To Puremotion χωρίζεται σε τέσσερις ομάδες (toe zone, forefoot zone midsole and heel zone), με την κάθε ομάδα να λειτουργεί ανεξάρτητα (για ώθηση, πρόσφυση, στήριξη και στάση αντίστοιχα) αλλά και ομαδικά προσφέροντας τη καλύτερη δυνατή "μίμηση" του πέλματος. Επόμενη νεοεμφανιζόμενη τεχνολογία σε μπασκετικό είναι το Techfit το οποίο αξιοποιείται κατά κόρον από την Adidas σε πληθώρα ενδυμάτων της. Είναι ένα ελαστικό υλικό (Lycra νομίζω λέγεται) το οποίο χρησιμοποιείται αντί δέρματος ή κάποιου συνθετικού δέρματος για να "ντυθεί" το επάνω μέρος του παπουτσιού με τη λιγότερη δυνατή χρήση ραφών. Σε περίπτωση που αναρωτιέστε αν το Quick διαθέτει κάποιου είδους αντικραδασμική τεχνολογία τότε μάλλον θα σας απογοητεύσω.
Το Crazyquick παρουσιάστηκε το Μάρτιο του 2013 και το λάνσαρε αρχικώς η νέα μεταγραφή της Adidas, ο John Wall. Ο παίχτης των Washington Wizards μέχρι τότε φορούσε παπούτσια της Reebok με την οποία είχε αποκτήσει ήδη δύο παπούτσια με την υπογραφή του, με τη συνεργασία τους όμως να μην ευδοκιμεί. Η Reebok ως γνωστόν εξαγοράστηκε το 2005 από της Adidas, με την τελευταία να ψάχνει ένα αστέρι του NBA ώστε να προωθήσει τα νέα της προϊόντα ιδίως τώρα που το μεγάλο της όνομα θα απουσίαζε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η εσωτερική αυτή μεταγραφή ευνόησε τόσο τον ίδιο τον παίχτη όσο και την εταιρεία, με το Crazyquick να αποτελεί τελικά ένα από τα πιο επιτυχημένα μοντέλα της περασμένης χρονιάς. Πέραν του John Wall τα συγκεκριμένα μπασκετικά φορέθηκαν από τους Damien Lillard, Michael Conley, Jrue Holiday και για όοσυς νομίζουν ότι τα προτίμησαν μόνο οι γκαρντ να σας πληροφορήσω ότι τα τίμησαν και σέντερ όπως oι Joakim Noah, Taj Gibson, Brook Lopez και φυσικά ο μεγάλος Tim Duncan. Αυτό με έκανε να αναρωτηθώ αν ένας μπασκετμπολίστας τελικά επιθυμεί απορρόφηση κραδασμών ή ταχύτητα?