13 Ιουνίου 2015

Adidas Crazy 97 (aka EQT Elevation)

Ο Kobe Bryant είναι ο μοναδικός αθλητής στην ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού που κατάφερε - όντας εν ενεργεία - να αποκτήσει δύο άκρως επιτυχημένες signature σειρές μπασκετικών παπουτσιών και μάλιστα από τις δύο κορυφαίες εταιρείες στο τομέα της αθλητικής υπόδησης και ένδυσης τα τελευταία τουλάχιστον τριάντα χρόνια. Αρχικά η Adidas πρόλαβε να δημιουργήσει για χατίρι του έξι μοντέλα με τη δική του υπογραφή ενώ προσφάτως έφτασε με τη Nike τα δέκα. Η συνεργασία του Kobe με τη γερμανική εταιρεία πέραν των χρημάτων που του απέφερε, του άφησε "κληρονομιά" τη συμμετοχή του σε μια άτυπη λίστα με τα διασημότερα και διαχρονικότερα μπασκετικά μοντέλα που φορέθηκαν στο NBA τη δεκαετία του '90. Το Adidas EQT Elevation ή Adidas Crazy 97 όπως είναι η σημερινή κωδική του ονομασία, αποτελεί ουσιαστικά το πρώτο signature μοντέλο που σχεδιάστηκε ποτέ για τον Kobe και φορέθηκε απ' αυτόν τη rookie κιόλας σεζόν του με τους Λιμνανθρώπους. Η φήμη του παπουτσιού κυριολεκτικά εκτοξεύτηκε όταν ο Kobe φορώντας τα κέρδισε το διαγωνισμό καρφωμάτων στο All Star Game του 1997 στο Cleveland.
Για τη κατασκευή του Adidas Crazy 97 τρία είναι τα βασικότερα υλικά που αξιοποιήθηκαν, συνθετικό δέρμα, μικρές "δόσεις" από πλαστικά υλικά και μερικοί ελαστικοί ιμάντες. Για τη δημιουργία του κελύφους χρησιμοποιήθηκε κυρίως συνθετικό δέρμα με αρκετές επικαλύψεις του ενώ η πλειονότητα των πλαστικών υλικών χρησίμευσε για τη κατασκευή του πλαϊνού πλαισίου της εξωτερικής πλευράς του. Η σύνθεση αυτή "αναπαύεται" πάνω σε μια ιδιόμορφη σόλα που χει δημιουργηθεί σύμφωνα με τη τεχνολογία "Feet You Wear" που πρωταγωνιστούσε εκείνο το καιρό σε όλα σχεδόν τα παπούτσια επιδόσεων της Adidas. Η περίεργη κυματοειδής σόλα έχει "επεκταθεί" σε ορισμένα σημεία της πάνω στο κέλυφος, δημιουργώντας έτσι ένα πλαίσιο που αποτρέπει τις όποιες άσκοπες μετατοπίσεις του πέλματος και σε συνεργασία με τους ελαστικούς ιμάντες που βρίσκονται τοποθετημένοι σε χιαστί μορφή στο πίσω μέρος, προσφέρουν τα καλύτερα δυνατά κρατήματα στο κάτοχό τους. Σε ότι έχει να κάνει με την απορροφητικότητα κραδασμών οι επιδόσεις του είναι κάπως απογοητευτικές καθώς το ουσιαστικό χαρακτηριστικό του μοντέλου ήταν και είναι η αμεσότερη επαφή του αθλητή με το παρκέ.
Ο ιδιόμορφος αλλά περίτεχνος εξωτερικός σχεδιασμός του Adidas Crazy 97 μπορεί να είναι εντελώς αντισυμβατικός με όλα εκείνα τα μπασκετικά που κυκλοφορούσαν εκείνη την εποχή, εντούτοις όμως κατάφερε να το κάνει ξεχωριστό αλλά και διαχρονικό. Το σχηματικά ακανόνιστο πλαϊνό πλαίσιο είναι το σήμα κατατεθέν του μοντέλου και μέσα σε αυτό φιλοξενούνται λοξά τοποθετημένες οι διάσημες "Three Stripes" της εταιρείας με παρέα τους ένα μικρό κυκλικό ολόγραμμα ίδιο μ' εκείνο που υπάρχει και στη κορυφή της γλώσσας. Ανάλογα με τη γωνία θέασης των ολογραμμάτων αποκαλύπτονται είτε το λογότυπο της Adidas, είτε το πρώτο νούμερο της φανέλας του Kobe. Ένα ακόμη σημείο αναφοράς του Crazy 97 είναι το ελαφρώς λοξό ζευγάρωμα των οπών για τα κορδόνια, χωρίς να θυσιάζεται κάτι από τη συνήθη λειτουργικότητά τους. Τέλος, άξιο αναφοράς είναι και η χάραξη της εξωτερικής σόλας με το μεγάλο κενό στο μέσο της και με τα ουσιαστικά σημεία πρόσφυσης να εντοπίζονται σε φτέρνα και στο έμπροσθεν μέρος του πέλματος, χαρακτηριστικά γνωρίσματα της "Feet You Wear" πατέντας.
Αυτό που σκοπίμως δεν ανέφερα στο πρόλογό μου είναι ότι το Adidas EQT Elevation δεν αποτελεί το πρώτο παπούτσι που φόρεσε ο Kobe στη πρώτη του χρονιά στο NBA. Η γερμανική εταιρεία αρχικά αποφάσισε να τον "εφοδιάσει" με ένα team μοντέλο της που φόρεσε εκείνη τη περίοδο και ο Antoine Walker αλλά και ο Tracy McGrady ένα χρόνο αργότερα, το Adidas EQT Top Ten 2010. To Crazy 97 μπορεί να κυκλοφόρησε αρχικά σε δύο χρώματα, λευκό και κλασικό μαύρο όμως αυτά δεν "πιάναν μία" απέναντι στα καταμόβ παπούτσια που φόρεσε ο rookie των Lakers στο διαγωνισμό καρφωμάτων. Έκτοτε ο συγκεκριμένος χρωματισμός δεν ξαναπαρουσιάστηκε παρά τη φήμη που το ακολουθούσε τόσα χρόνια, μέχρι που εν έτη 2013 αποφασίστηκε η επανακυκλοφορία του. Στην Ελλάδα δε νομίζω πως ήρθε ποτέ και έτσι αποφάσισα να ξεκινήσω την έρευνα μου στο διαδίκτυο (Εbay) για να το πάρω σε μαύρο χρώμα έως ότου εντόπισα σε πολύ καλή τιμή το purple και αμέσως άλλαξα γνώμη. Απ' τις λίγες φορές που αποζημιωθηκα πλήρως για την υπομονή που έδειξα.
υγ. Στο τέλος της παρούσας ανάρτησης υπάρχει και ένα ολιγόλεπτο βιντεάκι με το παρουσιαζόμενο μπασκετικό παπουτσάκι.