23 Ιουνίου 2015

Η τεχνολογία Feet You Wear από την Adidas

Η δεκαετία του '90 έχει χαρακτηριστεί ως η σημαντικότερη περίοδος στην ιστορία των μπασκετικών παπουτσιών και εν γένει στην ιστορία των υποδημάτων. Για την επιτυχία αυτή δεν ευθύνεται μόνο η αλλαγή στη φιλοσοφία σχεδιασμού των χοντροκομμένων μέχρι τότε μπασκετικών καθώς εκείνη την εποχή υπήρξε μια "έκρηξη" στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών που επηρέασαν σημαντικά και αυτές το γενικότερο παρουσιαστικό τους. Μια απ' τις πιο διάσημες τεχνολογίες της προπερασμένης δεκαετίας είναι η "Feet You Wear" που έζησε και μεγάλωσε υπό τη προστασία της Adidas και βρήκε πρόσφορο έδαφος όχι μόνο σε μπασκετικά μοντέλα (τρέξιμο, τένις).
Η τεχνολογία Feet You Wear (FYW) αποτελεί πνευματικό τέκνο του Αμερικανού εφευρέτη Frampton Ellis που όντας αγανακτισμένος από τους συνεχείς τραυματισμούς των αστραγάλων του ενώ έτρεχε ή έπαιζε μπάσκετ, αποφάσισε να δώσει μια λύση στο πρόβλημά του. Μετά από αρκετή προσπάθεια και έρευνα κατασκεύασε μια σόλα που είχε σα βασικό της στόχο να μιμείται πλήρως τις όποιες κινήσεις του πέλματος προστατεύοντάς το ταυτόχρονα από τυχόν ανεπιθύμητες και δυσάρεστες εκτροπές του. Μια κυματοειδής σόλα με στρογγυλεμένα τα άκρα της που εκτείνεται τις περισσότερες φορές και πάνω στο κέλυφος του παπουτσιού, προσφέροντας με αυτό το τρόπο σταθερότητα στις απότομες εναλλαγές κατευθύνσεων ενώ φέρνει τον κάτοχό τους πιο κοντά στον αγωνιστικό χώρο με σκοπό να εκμεταλλευτεί καλύτερα την ταχύτητά του.
Το πρώτο παπούτσι με ενσωματωμένη τη νέα τεχνολογία FYW προορίστηκε για το άθλημα του τένις και φορέθηκε από τη θρυλική μορφή των κορτ Steffi Graf κατά τη διάρκεια του Αμερικανικού Open το 1996. Μάλιστα η Graf μέχρι τότε έπαιζε φορώντας πάντα ένα συγκεκριμένο μοντέλο της Adidas μέχρι που άλλαξε τη προτίμησή της σε FYW παπούτσια. Το λογότυπο FYW με το χαμογελαστό προσωπάκι "τυπώθηκε" και σε άλλες κατηγορίες υποδημάτων, με πρώτη τη μπασκετική σειρά που είχε τότε ως κεντρικό της πρόσωπο τον Kobe Bryant. Βέβαια το πρώτο μπασκετικό με FYW τεχνολογία δεν ήταν το Adidas EQT Elevation αλλά το ξεχασμένο Adidas EQT Top Ten 2000 που φορέθηκε όχι μόνο από τον Kobe αλλά και από άλλους παλαιούς ή και νεότερους σταρ του NBA. Δυστυχώς, λόγω κάποιων διαφωνιών μεταξύ Ellis και Adidas σχετικά με θέματα δικαιωμάτων ιδιοκτησίας της ευρεσιτεχνίας οδηγήθηκαν το 1999 σε πρόωρο τερματισμό της συνεργασία τους. Έκτοτε, οι επανακυκλοφορίες των μοντέλων που είχαν αρχικά τη τεχνολογία FYW εμφανίζονται λιγάκι διαφορετικές σε σχέση με τις og εκδόσεις αφού η Adidas δε κατέχει πλεόν το δικαίωμα χρήσης της.
Το FYM εμφανίστηκε στα πρώτα τέσσερα μοντέλα της σειράς Kobe και "εγκαταλείφθηκε" όταν κυκλοφόρησε το Adidas The Kobe (σήμερα γνωστότερο ως Adidas Crazy 1), χωρίς όμως να εξαφανίζεται οριστικά. Λίγα χρόνια αργότερα ξαναεμφανίζεται ως "ForMotion" τεχνολογία αυτή τη φορά, βρίσκοντας μάλιστα "κατάλυμα" σε δύο μπασκετικές σειρές (T-Mac και Gil Arenas) και χαρακτηριστικότερα μοντέλα της τα Adidas T-Mac VI και Gil Zero. Έπειτα ακολούθησε μια πιο μοντέρνα και αναβαθμισμένη έκδοση της FYW τεχνολογίας η "PureMorion" και άξιους "πρεσβευτές" της τα Adidas TS Supernatural Commander και TS Supernatural Creator. Στη συνέχεια υπέστη ένα ακόμη λίφτινγκ, το τρίτο στη σειρά, που έκανε την 20χρονη τεχνολογία κυριολεκτικά αγνώριστη, κάτι που γίνεται άμεσα αντιληπτό όταν αντικρίζει κανείς το Adidas Crazyquick και τη νέα γενιά "PureMotion" σόλας. Άραγε ποιο θα ναι το επόμενο βήμα των εταιρειών στη bare foot τεχνολογία?