13 Νοεμβρίου 2013

Nike LeBron XI (King's Pride)

Για τον LeBron James η αγωνιστική περίοδος που μας πέρασε κρίνεται ως απόλυτα επιτυχημένη. Η ολοκλήρωσή της βρήκε τον "King" να προσθέτει στο πλούσιο παλμαρέ του το δεύτερο συνεχόμενο δαχτυλίδι πρωταθλητή NBA, το τέταρτο βραβείο του πολυτιμότερου παίχτη της κανονικής περιόδου (MVP) με αξιοζήλευτα επιμέρους στατιστικά στοιχεία ενώ αναδείχθηκε για δεύτερη συνεχόμενη φορά MVP των Τελικών. Επόμενος στόχος του φυσικά το τρίτο συνεχόμενο πρωτάθλημα το οποίο αν τελικώς καταφέρει να το κατακτήσει θα τον τοποθετήσει ανάμεσα σε μια εκλεκτή λίστα NBAers που έχουν επιτύχει στη καριέρα τους τουλάχιστον ένα Three Peat. Γι' αυτό το διόλου εύκολο εγχείρημα η Nike σχεδίασε και κατασκεύασε το ενδέκατο κι ίσως εντυπωσιακότερο όλων LeBron. To Nike LeBron XI είναι δημιούργημα της φαντασίας του Jason Petrie, του σχεδιαστή δηλαδή που βρίσκεται εδώ και τέσσερα χρόνια στο τιμόνι της signature σειράς του "King" ο οποίος με τη σειράς του δείχνει να το εμπιστεύεται απόλυτα σε ότι αφορά την εξέλιξη-πορεία της επίσημης συλλογής του.
Το συγκεκριμένο παπούτσι δεν έχει καμία απολύτως σχέση με οποιαδήποτε LeBron έχει υπάρξει έως τώρα. Η αμερικάνικη εταιρεία φρόντισε να ενσωματώσει στο Nike LeBron XI σχεδόν όλες τις τελευταίες τεχνολογίες που διαθέτει με τέτοιο τρόπο που το κάνει απόλυτα ξεχωριστό. Για πρώτη φορά στη σειρά του "King" αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθεί για το περίβλημα Hyperposite υλικό, το οποίο ουσιαστικά αποτελεί συνδυασμό Foamposite και mesh επιφανειών προσφέροντας ταυτόχρονα αντοχή, περισσότερες "αναπνοές" καθιστώντας παράλληλα ως το ελαφρύτερο LeBron που κατασκευάστηκε ποτέ. Εδώ να σημειωθεί ότι για δεύτερη φορά σε LeBron χρησιμοποιείται το υλικό Foamposite μετά το Nike Zoom LeBron IV, το μακρινό 2006. Για επιπλέον υποστήριξη χρησιμοποιούνται τα γνωστά πλέον σε όλους καλώδια-νήματα Flywire τα οποία καταλήγουν στα πλευρικά μέρη του παπουτσιού. Μεγάλη τεχνολογική καινοτομία για το 11ο LeBron αποτελεί η εσωτερική του σόλα (midsole) που είναι εξ' ολοκλήρου κατασκευασμένη από Lunarlon υλικό και διαθέτει στη βάση της ενσωματωμένο έναν τεράστιο Zoom Air θύλακα. Αυτός ο συνδυασμός που χρησιμοποιήθηκε και πέρυσι στο Nike Kobe 8 Elite, έχει σκοπό να προσφέρει στον αθλητή επιπλέον αναπαυτικότητα μιας και η Lunar εσωτερική σόλα με τον καιρό "χάνει" λίγο από την αποτελεσματικότητά της, πράγμα το οποίο σχεδόν εξαλείφεται με τη χρήση του Zoom Air. Τέλος, έχουμε μια εξωτερική σόλα που ναι χωρισμένη στα δύο αλλά τα μεταξύ τους μέρη συνδέονται μέσω ενός shank plate από σκληρό TPU.
Όσον αφορά το σχεδιαστικό κομμάτι του Nike LeBron XI τολμώ να δηλώσω πως η εταιρεία του Oregon κατόρθωσε να δημιουργήσει το πιο αναγνωρίσιμο LeBron που με το καιρό ίσως καταφέρει να συγκριθεί με το πλέον επιτυχημένο μπασκετικό παπούτσι όλων των εποχών το Air Jordan XI. Τυχαίο? Δε νομίζω. Το παπούτσι διακρίνεται για τις αμέτρητες και κοφτερές γωνίες που φέρει γεγονός που του προσδίδει μια πολύ επιθετική εικόνα ακολουθώντας έτσι πιστά και τις τάσεις της μόδας που επιθυμεί περισσότερες ευθείες γραμμές, γωνίες αλλά και διχρωμίες. Όμορφες σχεδιαστικές πινελιές αποτελούν τα τέσσερα πλευρικά "παράθυρα" μέσα απ' τα οποία βλέπει κανείς το σκελετό του, ενώ αν τολμήσετε να αφαιρέσετε την εσωτερική σόλα θα διαπιστώσετε πως οι "κεραυνοί" που περιέχουν τα δύο τμήματα της τρόπον τινά εξωτερικής του σόλας είναι διάφανοι. Στην παρουσιαζόμενη έκδοση συμπαθητική μεν αλλά μικρή σχεδιαστική λεπτομέρεια αποτελούν τα επαναλαμβανόμενα αρχικά "LJ" που περιέχονται  στο swoosh καθώς και στο λογότυπο του παίχτη που στέκεται περήφανο στη κορυφή κάθε γλώσσας. Αν μη τι άλλο ο Jason Petrie έχει πολύ μεγάλη φαντασία και μέλλον!
Το Nike LeBron XI παρουσιάστηκε επισήμως λίγο μετά το Adidas D Rose 4 σε δύο κολακευτικές και ιδιαίτερα ασυνήθιστες χρωματικές εκδόσεις. Η μία ντυμένη σε χρυσαφί χρώμα με κόκκινες και φιστικί λεπτομέρειες κι η άλλη σε μια σκούρα γκρι απόχρωση, ιντερνετικά γνωστότερες ως "King's Pride" και "Terraccota Warrior" αντίστοιχα. Θα ακολουθήσουν φυσικά και άλλοι χρωματισμοί συνδυασμοί κατά την διάρκεια της τρέχουσας σεζόν και μάλιστα δύο απ' αυτούς έχουν ήδη ξεχωρίσει. Αναφερόμαστε στο μαύρο-κόκκινο LeBron XI ώστε να ταιριάζει στα χρώματα των Miami Heat και στο κάπως πορτοκαλί XI με το παρατσούκλι "Forging Iron". Η αρχική τιμή διάθεσης του Nike LeBron XI είναι και τούτη τη φορά αρκετά υψηλή αλλά αν σερφάρετε προσεκτικά στο διαδίκτυο ίσως το βρείτε σε προσιτότερη τιμή. Τέλος, ενδιαφέρουσα είδηση αποτελεί ότι ο παίχτης κατά τους πρώτους επίσημους αγώνες του, δείχνει να προτιμά να φορά το προηγούμενο LeBron μιας και αντιμετωπίζει ένα μικροπρόβλημα στο μικρό του δάκτυλο το οποίο επιδεινώνεται από την κάπως στενή γραμμή του νέου του παπουτσιού. Λέτε να ετοιμάζουν άρον άρον την Elite έκδοση?