18 Νοεμβρίου 2013

Reebok Question Mid (Blue Pearl)

Στα μέσα περίπου της δεκαετίας του '90 η άλλοτε αγγλική εταιρεία Reebok αναζητούσε νέους σταρ τους οποίους θα προμήθευε με τα νέα μπασκετικά της προϊόντα και θα έμπαινε για τα καλά στο μάτι της αναπτυσσόμενης τότε Nike. Διαθέτοντας ήδη στο ενεργητικό της αθλητές όπως τον τεράστιο Shaquille O'Neal και τον εκρηκτικότατο Shawn Kemp, αναζητούσε έναν ακόμη μπασκετμπολίστα πιο μοντέρνο και κοντύτερο αλλά με στόφα μεγάλου παίχτη με τον οποίο θα στελέχωνε μια αξιοζήλευτη "Dream Team" για την Reebok. Και αφού έψαξαν σε όλα τα ρόστερ όλων των ομάδων του NBA, οι ιθύνοντες της εταιρείας αποφάσισαν να επενδύσουν έστω και μεγάλο ρίσκο σε κάποιον από τους νέους παίχτες που θα εισέρχονταν στη λίγκα. Μια εξαιρετική ευκαιρία φάνταζε το ντραφτ του 1996 που περιλάμβανε παίχτες όπως οι Ray Allen, Antoine Walker, Shareef Abdur Raheem, Kobe Bryant, Steve Nash και τον δικό μας Peja Stojakovic. Η Reebok προτίμησε να μην ασχοληθεί καθόλου με τους προαναφερθέντες αφού το νούμερο ένα εκείνου του ντραφτ είχε όλα τα φόντα για να γίνει το next best thing στο NBA και το όνομα αυτού, Allen Iverson. Με διετή θητεία σε ένα από τα καλύτερα κολέγια των Η.Π.Α., το Georgetown, και με τρομερά στατιστικά αρκούσαν ώστε να καμφθούν οι όποιες φήμες υπήρχαν περί του ασταθούς χαρακτήρα του. Και τι εξέλιξη είχε!!! Το Reebok Question Mid ήταν το πρώτο παπούτσι που φόρεσε το αλάνι έχοντας μάλιστα σχεδιαστεί πολύ πριν αποσπάσει η Reebok την υπογραφή του καλύτερου Rookie εκείνης της σεζόν και συγκαταλέγεται πλέον ανάμεσα στα all time classic μπασκετικά μοντέλα.
Οι τεχνολογίες που έχει ενσωματωμένες το Reebok Question δεν είναι αρκετές, όμως μη ξεχνάμε ότι αναφερόμαστε σε ένα παπούτσι της δεκαετία του '90 όπου κυρίαρχο μέλημα σχεδόν όλων των αθλητικών εταιρειών που κατασκεύαζαν μπασκετικά υποδήματα ήταν η δημιουργία και εξέλιξη ενός ικανοποιητικού αντικραδασμικού συστήματος. Η Reebok τοποθέτησε στο παρουσιαζόμενο μοντέλο την όχι και τόσο νέα τεχνολογία Hexalite, μια μετεξέλιξη της τεχνολογίας ERS (Energy Return System) που ταν ευρέως διαδεδομένη εκείνη την εποχή. Η εταιρεία αναφέρει ότι έχει ενσωματώσει μικρές Hexalite "κυψέλες" ακριβώς στο κέντρο της φτέρνας αλλά και στο έμπροσθεν μέρος του πέλματος της ενδιάμεσης phylon σόλας οι οποίες δεν είναι ιδιαίτερα αισθητές κάτι που σημαίνει ότι οι τέσσερις κυψέλες περιμετρικά κάθε παπουτσιού συνεισφέρουν μόνο σχεδιαστικά στο παπούτσι. Το κέλυφος του Question είναι εξ ολοκλήρου κατασκευασμένο από δέρμα, με εξαίρεση τη γλώσσα όπου διαθέτει και mesh υλικό προσφέροντας έτσι έναν τυπικό αερισμό του ποδιού. Τέλος, για την εξωτερική σόλα έχει αξιοποιηθεί ημιδιάφανο ελαστικό υλικό που προσφέρει εξαιρετική πρόσφυση ιδίως σε κλειστά γήπεδα με παρκέ και χωρίς να χει να ζηλέψει σε κάτι το αντίστοιχο εγχείρημα της Nike.
Το Question σχεδιάστηκε από τον Scott Hewett και σήμα κατατεθέν του αποτελούν οι τέσσερις οβάλ κυψέλες Hexalite και το δερμάτινο κάλυμμα στη περιοχή των δαχτύλων του. Οι τέσσερις κυψέλες είναι "εμπλουτισμένες" με την all-time classic τεχνολογία Hexalite και βρίσκονται τοποθετημένες ανά δύο σε κάθε πλευρά και περιμετρικά της ενδιάμεσης σόλας ενώ μια ακόμη διακρίνεται κάτω από τη σόλα. Όσον αφορά το toecap αυτό θεωρείται κι όχι αδίκως το κυρίαρχο χαρακτηριστικό γνώρισμα του παπουτσιού και είναι από δέρμα το οποίο έχει συνήθως μια περλέ υφή ή επίστρωση αν προτιμάτε. Το σύστημα κορδονιών θυμίζει κατά πολύ εκείνο του Air Jordan ΧΙ, παπούτσι που φορούσε ο Answer στα κολεγιακά του χρόνια στο Georgetown. Οι δώδεκα πλαστικές οπές των κορδονιών προεξέχουν αρκετά από το κέλυφος με αυτές που βρίσκονται απ' την εξωτερική πλευρά να σχηματίζουν το όνομα της κατασκευάστριας εταιρείας ενώ οι υπόλοιπες απ' την εσωτερική πλευρά "φιλοξενούν" ισάριθμες φορές το λογότυπό της. Στη πίσω περιοχή του μοντέλου εντοπίζουμε δύο συμπαθητικές σχεδιαστικές λεπτομέρειες, η μεν πρώτη περίπου στο ύψος του κολάρου όπου βρίσκεται ραμμένο το γράμμα "Q" συνδεδεμένο εντέχνως με το λογότυπο της Reebok και η δεύτερη λεπτομέρεια μερικά εκατοστά παρακάτω όπου σε ένα κύκλο βρίσκεται ραμμένο το νούμερο "3" που παραπέμπει στο νούμερο της φανέλας του μυθικού παίχτη των Philadelphia 76ers. Τέλος, θα πρέπει να καταγραφεί στα πρακτικά η διακριτική εμφάνιση του vector λογοτύπου στο παπούτσι αλλά και η εντυπωσιακά φανταχτερή - αν και ημιδιάφανη - μπλε εξωτερική σόλα.
Ο βασικός χρωματισμός με τον οποίο το Question έκανε την πρώτη του εμφάνιση στα αμερικανικά παρκέ ήταν ο ολόλευκος με κόκκινο περλέ το toecap. Κατά τη διάρκεια του All Star Game εκείνης της χρονιάς και συγκεκριμένα στο αγώνα των Rookie, εμφανίστηκε και νέο σχέδιο με μοναδική διαφορά το toecap του που ήταν μπλε. Έκτοτε έχουν γίνει αρκετές επανεκδόσεις του Question με διαφορετική όμως "σύνθεση" υλικών και σε διάφορους χρωματισμούς. Μόλις το 2012 η Reebok αποφάσισε την επανέκδοσή του στους δύο βασικούς του χρωματισμούς και με αρκετά προσιτή τιμή. Εγώ να πω την αλήθεια δεν πίστευα ότι θα καταφέρω κάποια στιγμή να το προσθέσω στη συλλογή μου, αλλά σε μια τυχαία βόλτα μου σε outlet κατάστημα της Reebok το μάτι μου έπεσε επάνω στο τελευταίο ζευγάρι που υπήρχε το οποίο αν και μισό νούμερο μεγαλύτερο από το συνηθισμένο μου δε με απέτρεψε απ' το να το αποκτήσω.