14 Νοεμβρίου 2013

Η τεχνολογία adiPrene από την Adidas

Όποια εταιρεία αθλητικών ειδών κατασκευάζει αθλητικά παπούτσια και σέβεται τον εαυτό της οφείλει να έχει αναπτύξει ένα υλικό κατάλληλο για την απορρόφηση των κραδασμών ώστε το ανθρώπινο σώμα να μην καταπονείται περισσότερο κατά τη διάρκεια της άθλησης. Γι' αυτό το σκοπό ο γερμανικός κολοσσός Adidas, ανέπτυξε τις τεχνολογίες adiPrene και adiPrene+ με τις οποίες εφοδιάζει την πλειοψηφία των υποδημάτων της.
Το adiPrene ουσιαστικά είναι ένας τύπος συνθετικού καουτσούκ (πιθανότατα νεοπροπένιο) αρκετά ανθεκτικού που λειτουργεί σαν μαξιλάρι προστασίας και συνήθως η Adidas το τοποθετεί στη περιοχή της φτέρνας των παπουτσιών της. Μετά όμως από αρκετή έρευνα κατάφερε να αναπτύξει και μια ανθεκτικότερη εκδοχή αυτού του υλικού, το adiPrene+. Και αυτό είναι ένας τύπος συνθετικού καουτσούκ όπου αυτή τη φορά η Adidas το αξιοποιεί στο έμπροσθεν μέρος του παπουτσιού. Με αυτό το τρόπο καταφέρει να επιτύχει απ' τη μια μεριά ικανοποιητική απορρόφηση μεγάλου ποσοστού ενέργειας που παράγεται κατά τη προσγείωση του πέλματος και απ' τη άλλη βοηθά τον αθλητή να έχει ένα πιο "αφράτο" και ζωηρό πρώτο βήμα στο ξεκίνημα οποιασδήποτε προσπάθειάς του.
Τόσο το adiPrene όσο και το adiPrene+ (είτε μαζί είτε ξεχωριστά) αποτελούν απαραίτητα συστατικά στη διαδικασία κατασκευής αναπαυτικών υποδημάτων τρεξίματος και τέννις. Προσφάτως βέβαια τοποθετήθηκε και στο μπασκετικό Rose 4 μια μικρή κάψουλα adiPrene ακριβώς στην οβάλ οπή που διαθέτει το Sprintframe στην περιοχή της φτέρνας. Ποιος σας είπε όμως ότι οι δύο προαναφερθείσες τεχνολογίες αξιοποιούνται μόνο στα αθλητικά? Η αμερικάνικη εταιρεία υποδημάτων Rockport που ανήκει στο όμιλο Adidas, χρησιμοποιεί τις τεχνολογίες αυτές για τη κατασκευή ανδρικών αλλά και γυναικείων δερμάτινων παπουτσιών.