19 Οκτωβρίου 2013

Adidas D Rose 4 (Away Colourway)

Σχεδόν ενάμιση χρόνο από τον σοκαριστικό τραυματισμό του, ο ηγέτης των Chicago Bulls Derrick Rose επανέρχεται στην ενεργό δράση πιο δυνατός και αποφασισμένος για να πετύχει τον πολυπόθητο στόχο του που δεν είναι άλλος παρά η κατάκτηση του δαχτυλιδιού του πρωταθλητή NBA. Η απουσία του υπήρξε μεγάλο πλήγμα όχι μόνο για την ομάδα του Chicago αλλά και για ολόκληρη την λίγκα καθώς ο νεότερος MVP στη ιστορία του θεσμού είναι απ' τα πλέον εμπορικά μπασκετικά ονόματα. Για αυτή την επανεκκίνησή στην καριέρα του, η γερμανική εταιρεία σχεδίασε το τέταρτο παπούτσι με την υπογραφή του "Pooh" το οποίο και ευελπιστεί να γνωρίσει ανάλογη ίσως και μεγαλύτερη επιτυχία από εκείνη του D Rose 3. Το Adidas Rose 4 αν και στις πρώτες ανεπίσημες φωτογραφίες του κατά τα μέσα του φετινού καλοκαιριού δεν πολυενθουσίασε κυρίως λόγω του παρουσιαστικού του, εντούτοις οφείλω να ομολογήσω πως ο κατάλληλος συνδυασμός χρωμάτων το μετέτρεπε σε ένα αρκετά ελκυστικό μοντέλο παρά τον εμφανέστατο "διαχωρισμό" του σε Δόκτορα Τζέκιλ και Μίστερ Χάιντ.
Το Adidas D Rose 4 αποτελεί δημιούργημα του Kohei Kanata, ενός νέου σχεδιαστή που απέδειξε και πέρυσι τις ικανότητές του μέσω των D Rose 3 και 3.5. Στο νεότερο D Rose έχουν ενσωματωθεί λίγο πολύ όλες εκείνες οι τεχνολογίες που είδαμε και στον περσινό κωδικό αλλά με διαφορετική αναλογία. Για το "διπρόσωπο" κέλυφος του D Rose 4 έχουμε ένα είδος ballistic mesh για το πίσω τμήμα το οποίο περιέχει πλούσια εσωτερική επένδυση βασισμένη στη τεχνολογία GeoFit ενώ για το υπολειπόμενο μέρος του κελύφους όπου επιβάλλεται να διαθέτει την απαραίτητη ευκαμψία γίνεται αποκλειστική χρήση της SprintWeb τεχνολογίας. Η τεχνολογία SprintFrame δε γίνεται να λείπει από το νέο μοντέλο της σειράς μόνο που το φετινό σασί-πλαίσιο έχει περιοριστεί ελαφρώς ως προς το μήκος του κάτι που κάνει λειτουργικότερο και φιλικότερο. Η ενδιάμεση σόλα του φυσιογνωμικά θυμίζει εκείνη του D Rose 3 και παρά το γεγονός πως προέρχονται από το ίδιο EVA υλικό με το crash-pad adiPrene+ στη βάση της φτέρνας εντούτοις διαφέρουν μεταξύ τους αρκετά. Ο λόγος είναι η τεχνολογία πέδησης Puremotion που πρωτοεμφανίστηκε στο Crazyquick αλλά δηλώνει παρών κι εδώ ελαφρώς τροποποιημένη μιας και περιορίζεται στην εσωτερική μεριά του παπουτσιού προσφέροντας έτσι μεγαλύτερη ευελιξία στις απότομες εναλλαγές κατεύθυνσης του Derrick.
Για τον σχεδιασμό του Adidas D Rose 4 o σχεδιαστή Kohei Kanata επέλεξε να διατηρήσει τις βασικές σχεδιαστικές γραμμές του αμέσως προηγηθέντος κωδικού της συλλογής καθώς κι αρκετές απ' τις στιλιστικές του  λεπτομέρειες του. Σημείο αναφορά του 4ου D Rose είναι και πάλι το σήμα κατατεθέν της εταιρείας, οι τρεις παχιές γραμμές που ξέμειναν από πέρυσι αλλά περιορίστηκαν σημαντικά καθώς εκτείνονται από το SprintFrame έως και το κάτω μέρος του πίσω τμήματος της αρθρωτής εξωτερικής σόλας. Το SprintFrame παρουσιάζει μια πιο περλέ μορφή προσφέροντας την αίσθηση της κομψότητας και του πιο εκλεπτυσμένου στυλ. Στο παπούτσι είναι παραπάνω από εμφανής και η κάθετη μορφή "ταινίας" που διαχωρίζει το εμπρός απ' το πίσω μέρος όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις ξεχωριστές προσωπικότητες του διαθέτει ο Derrick εντός κι εκτός παρκέ. Τέλος, δεν απουσιάζει το πασίγνωστο λογότυπο του παίχτη το οποίο είναι πολύ διακριτικά τοποθετημένο στη κορυφή της γλώσσας αλλά και στα πλαϊνά μέρη του Geofit συστήματος.
Αν και πέρυσι διάλεξα την ανοιχτή γκρι έκδοση που θα φορούσε ο παίχτης στους εντός έδρας αγώνες των Chicago Bulls τούτη τη φορά είπα να κινηθώ συντηρητικά κι έτσι διάλεξα τη μαύρη έκδοση του D Rose 4 η οποία προορίζεται για τις εκτός έδρας αναμετρήσεις της ομάδας. Το περίεργο μαύρο πλαστικό υπόστρωμα που καλύπτει την επιφάνεια του SprintWeb και που υπό συγκεκριμένες γωνίες θέασης του μεταμορφώνεται σε "μέταλλο" με κέρδισε απ' τη πρώτη κιόλας στιγμή που το αντίκρισα. Το Adidas D Rose 4 εκτός των δύο πρώτων χρωματικών εκδόσεων που θα πρωτοκυκλοφορήσει θα ακολουθήσουν καμιά δεκαριά ακόμη εκ των οποίων οι ομορφότερες κατ' εμέ είναι οι εκδόσεις "Brenda" (έντονο κόκκινο πλαίσιο με μαύρες λεπτομέρειες) και "Simeon" (έντονο πράσινο με μπλε) τις οποίες δε γνωρίζω αν και πότε θα τις δούμε στην εγχώρια αγορά. Η τιμή των δύο βασικών εκδόσεων είναι πιο χαμηλή και φαίνεται ότι μάλλον η εταιρεία κατανόησε τις αντιδράσεις πολλών για τις ολοένα και αυξανόμενες τιμές των μπασκετικών της υποδημάτων.