30 Ιουλίου 2014

Air Jordan II (Varsity Red)

Αν το ενδέκατο παπούτσι Air Jordan θεωρείτε το πιο αναγνωρίσιμο και επιτυχημένο μοντέλο στην ιστορία των μπασκετικών παπουτσιών, τότε εκείνο που αδιαμφισβήτητα κερδίζει το τίτλο του λιγότερου προβεβλημένου και παπουτσιού της σειράς Jordan είναι το AJ II. Ο Michael Jordan με μόλις ένα χρόνο θητείας στο NBA κατάφερε να κερδίσει το βραβείο του καλύτερου Rookie της χρονιάς και να εντυπωσιάσει με τα εκπληκτικά αθλητικά του προσόντα. Επιπρόσθετα, κατάφερε και εξωαγωνιστικά να κερδίσει τις εντυπώσεις εξαιτίας του πολυσυζητημένου πρώτου του παπουτσιού με την υπογραφή της Nike που απαγορεύτηκε από το NBA λόγω του έντονου χρώματός του. Το δεύτερο Air παπούτσι "συμμορφώθηκε" τελικά με τους απαρχαιωμένους κανονισμούς του NBA, αλλά δεν προτιμήθηκε τόσο από το φίλαθλο κοινό, όσο και από τον ίδιο τον MJ μιας και το φόρεσε μόλις σε 18 αγώνες της κανονικής περιόδου.
Για το υποτιμημένο AJ II θα μπορούσε κάποιος να πει ότι τεχνολογικά αλλά και κατασκευαστικά είναι - αλλά και ήταν - αρκετά μπροστά για την εποχή του. Το επάνω μέρος του παπουτσιού είναι εξ' ολοκλήρου κατασκευασμένο από δέρμα το οποίο σε ορισμένα σημεία επικαλύπτεται, προσφέροντας με τον πιο ιδανικό τρόπο επιπλέον κρατήματα και ασφάλεια στον χρήστη. Όπως γίνεται κατανοητό, οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται μέσα σε αυτό είναι αρκετά υψηλές και χωρίς κάποια μικρή έξοδο "διαφυγής", μιας κι εκείνη την εποχή η αναπνευσιμότητα δεν αποτελούσε βασική συνιστώσα στη κατασκευή αλλά και τον σχεδιασμό ενός μπασκετικού. Στην ορίτζιναλ έκδοση ένας μόνο "κρυμμένος" θάλαμος αερόσολας και μόνο στη περιοχή της φτέρνας, χρησιμοποιήθηκε για την αντιμετώπιση των κραδασμών. Σύμφωνα με την εταιρεία, στις σημερινές επανεκδόσεις του AJ II έχει ενσωματωθεί μια πλήρης ή 3/4 αερόσολα αυξάνοντας έτσι την αναπαυτικότητα του παπουτσιού.
Για τη δημιουργία του Air Jordan II συνεργάστηκαν δύο σχεδιαστές της Nike, o Bruce Kilgore και ο Peter Moore. Στον Bruce Kilgore "καταλογίζεται" ο σχεδιασμός σχεδόν ολόκληρου του παπουτσιού που έχει ως βάση τα κλασικά και επίσημα παπούτσια. Σημείο αναφοράς του AJ II αποτελούν τα δύο τριγωνικά κομμάτια δέρματος που έχουν τοποθετηθεί εκατέρωθεν των πλευρών του, προσφέροντας μια καλή πλευρική υποστήριξη. Το δέρμα σαύρας (lizard skin) που έχει "αποτυπωθεί" σε αυτά τα δύο τμήματα το κάνει ιδιαιτέρως ξεχωριστό στη σειρά Air, όπως ακριβώς ξεχωριστό ήταν και το παιχνίδι του νεαρού τότε Michael. Για πρώτη φορά σε ένα μπασκετικό παπούτσι της αμερικάνικης εταιρείας απουσιάζει το διάσημο swoosh, αφήνοντας έτσι άπλετο χώρο για δράση στο λογότυπο Wings σε μια προσπάθεια να ταυτιστεί το μοντέλο με τον αθλητή. Ο Peter Moore ευθύνεται για το σχεδιασμό του πρώτου σήματος-λογοτύπου της σειράς Air Jordan, το οποίο αποτελείται από μια μπάλα μπάσκετ και φτερά (Wings) που παραπέμπουν στις πτήσεις που πραγματοποιούσε ο Μιχαλάκης. Τέλος, όμορφο και ξεχωριστό χαρακτηριστικό γνώρισμα του μοντέλου είναι το μικρό κόκκινο ελαστικό κομμάτι που βρίσκεται στο ύψος του αχίλλειου τένοντα.
Το AJ II σίγουρα δεν είναι το δημοφιλέστερο παπούτσι της σειράς, μπορεί να μην βρίσκεται ούτε καν ανάμεσα στα δέκα πιο δημοφιλή Jordan όμως έχει κάποια στοιχεία που το κάνουν μοναδικό. Με αυτά κέρδισε τον πρώτο διαγωνισμό καρφωμάτων στο All Star Game που διεξήχθη στο Σιάτλ το 1987, ενώ φορώντας αυτά σκόραρε 53 πόντους απέναντι στους Portland Trailblazers. Τη περίοδο εκείνη (1986-1987) κέρδισε για πρώτη φορά και το τίτλο του πρώτου σκόρερ, με μέσο όρο πόντων τους 37,1. Όσον αφορά ίδιο το μοντέλο, να αναφέρουμε πως είναι το δεύτερο και το τελευταίο από τα 29 έως τώρα Jordan που φέρει το λογότυπο Wings, αφού από το τρίτο AJ και μετά χρησιμοποιείται μόνο το διάσημο Jumpman. Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι το πρωτότυπο AJ II ήταν τελείως διαφορετικό από το εκείνο που βγήκε τελικά στη παραγωγή και θύμιζε πιο πολύ το πρώτο παπούτσι της σειράς. Επίσης, κατά τα πρώτα στάδια δημιουργίας του παπουτσιού είχε προβλεφθεί και μια κοντή έκδοση ώστε αυτή κοντράρει στα ίσα το διάσημο τότε Pony City Wings Low του Spud Webb. Σε αυτό το πρωτότυπο εμφανίζεται και το Wings, με μοναδική διαφορά από τη τελική του μορφή τη λέξη "Nike" αντί του "Air Jordan" που τελικώς επιλέχθηκε. Το AJ II κυκλοφόρησε το 1986 σε δύο χρωματικές εκδοχές και είχαν ως βασικό χρώμα τους το λευκό. Το εικονιζόμενο AJ II είναι ρετρό και είναι ότι πιο κοντινό στη og έκδοση καθώς διαφέρει σε ένα και μόνο σημείο και συγκεκριμένα στην εξωτερική σόλα όπου αναγράφεται η λέξη "Jordan" αντί "Nike".