5 Ιουνίου 2013

Nike Zoom Kobe V (Dark Knight)

Με βάση το γνωμικό πως λιγότερα είναι περισσότερα, αγγλιστί "Less is More", κινήθηκε η Nike για τη σχεδίαση και τη κατασκευή του πέμπτου signature μπασκετικού Kobe. Η αλλαγή κατεύθυνσης σε ότι αφορά το σχεδιασμό των σύγχρονων μπασκετικών υποδημάτων με τη δημιουργία του πρώτου low ή "χαμηλού" Nike Kobe, τελικά δεν αφορούσε μόνο την αγωνιστική σεζόν 2008-2009. Το ασυνήθιστα κοντό Kobe IV κέρδισε το "στοίχημα" που έβαλαν ο σχεδιαστής Eric Avar μαζί με τον Kobe Bryant κι έτσι η Nike αποφάσισε τη συνέχιση της συγκεκριμένης σχεδιαστικής φιλοσοφίας και για την επόμενη αγωνιστική περίοδο με τη κατασκευή του Zoom Kobe V, του πιο ποδοσφαιρικού μπασκετικού της έως τώρα σειράς. Η επίσημη παρουσίαση του Kobe V έγινε στις αρχές Δεκέμβρη του 2009 και έλαβε χώρα στο Los Angeles πάνω σε ένα ποδοσφαιρικό τερέν ενός γηπέδου μπάσκετ (?) παρουσία όλων των εμπλεκομένων μερών. Το πέμπτο Kobe είναι το παπούτσι που φόρεσε μόνο ο Kobe απ' την αρχή της σεζόν (2009-2010) και μέχρι την ολοκλήρωσή της και τη κατάκτηση του δεύτερου συνεχόμενου πρωταθλήματος στη μετά Shaq εποχή φτάνοντας συνολικά τα πέντε.
Το Nike Zoom Kobe V μπορεί να θυμίζει σε κοψιά το προκάτοχό του, εντούτοις όμως είναι αρκετά ελαφρύτερο και με μια εντελώς νέα προσέγγιση στο τρόπο κατασκευής του κελύφους του. Σ' αυτό το Kobe δεν έχουμε κανενός είδους δέρμα καθώς το μεγαλύτερο μέρος του κελύφους αποτελείται από θερμικές συνθετικές επιστρώσεις από TPU υλικό που απαιτούν και λιγότερες  ραφές. Εκατέρωθεν των πλευρών και μέσα από τις επιστρώσεις διαχέονται καλώδια Flywire για αυξημένη σταθερότητα και ασφάλεια του ποδιού. Την όλη σύνθεση του κελύφους ολοκληρώνουν μια γλώσσα σχεδόν εξ' ολοκλήρου από mesh και με ένα μικρό τριγωνικό heel counter. Αυτό άκρως μινιμαλιστικό κέλυφος "ακουμπάει" πάνω σε μία κλασική phylon ενδιάμεση σόλα και περιλαμβάνει δύο ανεξάρτητους θύλακες Zoom Air. Ο πιο παχύς θύλακας εντοπίζεται ακριβώς στο κέντρο της βάσης της φτέρνας ενώ ο δεύτερος είναι αρκετά μικρότερος και καλύπτει μόνο ένα μικρό μέρος του μεταταρσίου. Τέλος, ένα εντελώς διαφορετικό μοτίβο χάραξης εμφανίζει η εξωτερική σόλα καταμεσής της οποίας διακρίνεται ένα κλασικό carbon plate ελαφρώς μεγαλύτερο από εκείνο του άμεσου προγόνου του.
Το Nike Zoom Kobe V μπορεί να ξεχωρίζει για το μινιμαλιστικό λουκ και τις κοφτερές του γωνίες παρ' όλα αυτά διακρίνεται κυρίως για το ποδοσφαιρικό του παρουσιαστικό μιας και αυτή είναι η κεντρική ιδέα πίσω απ' τη σχεδίασή του. Το γεγονός αυτό σε συνάρτηση με το αρκετά χαμηλωμένο του προφίλ προσδίδει μια άκρως επιθετική εικόνα στο παπούτσι η οποία εξαρτάται άμεσα από την επιλογή των χρωμάτων που γίνεται. Από και και πέρα υπάρχουν ορισμένες όμορφες σχεδιαστικές "τσαχπινιές" όπως το μοτίβο χάραξης της εξωτερικής σόλας του είναι εμπνευσμένο από τους καρδιακούς παλμούς επισημαίνοντας την αγάπη και την αφοσίωση του Kobe για το συγκεκριμένο άθλημα και ανάλογα την έκδοση η σόλα κυμαίνεται από διάφανη μέχρι τη συνήθη συμπαγή μορφή της. Για πρώτη φορά στη σειρά Kobe εμφανίζεται χαραγμένη (στο outrigger) μια ακολουθία σε dot matrix γλώσσα που μόνο ο ίδιος ο αθλητής μπορεί να αποκωδικοποιήσει. Αμετακίνητα εμφανίζονται τα πλευρικά swoosh και το λογότυπο του παίχτη στη κορυφή της γλώσσας το οποίο βρίσκουμε και πάλι στην εξωτερική σόλα.
Ο κιτρινόμαυρος και με ολίγο τι μοβ συνδυασμός που πρωτοπαρουσιάστηκε το Nike Zoom Kobe V ήταν αρκετά αστραφτερός αλλά αναγκαίος ώστε να ταιριάζει ταμάμ με την μοβ εμφάνιση των Λιμνανθρώπων. Αν και δεν ενθουσίασε πολύ σαν επίσημος πρώτος χρωματισμός δε συνέβη το ίδιο με τις εκδόσεις που ακολούθησαν εκτοξεύοντας έτσι τη φήμη του πέμπτου κωδικού της signature σειράς του "Black Mamba". Ποιος δε θυμάται άλλωστε τον γαλάζιο-μαύρο χρωματισμό που προτίμησαν αρκετοί παίχτες της Εθνικής μας ομάδας μπάσκετ στα τουρνουά όπου συμμετείχαν εκείνη την περίοδο. Εγώ απ' την άλλη κατενθουσιάστηκα με έναν άλλο πιο σκοτεινό χρωματισμό του Nike Kobe V τον οποίο και συμπεριέλαβα στη συλλογή μου κάμποσο καιρό μετά την επίσημη πρώτη κυκλοφορία του παπουτσιού. Η εικονιζόμενη έκδοση βαφτίστηκε ιντερνετικά ως "Dark Knight", μιας κι εκείνη την περίοδο παιζόταν στις κινηματογραφικές αίθουσες η δεύτερη ταινία της ομώνυμης τριλογίας ενώ ακολούθησαν ακόμη δύο εκδόσεις που κι αυτές πήραν "βαφτιστηκά" τους απ' άλλους χαρακτήρες της ταινίας.