6 Ιουνίου 2013

Τα 10 δημοφιλέστερα παπούτσια σε Τελικούς NBA

Μιας και ξημερώματα ξεκίνησαν οι τελικοί στο NBA μεταξύ των San Antonio Spurs και των Miami Heat, σκέφτηκα να κάνω μια λίστα με τα 10 πιο δημοφιλή παπούτσια που εμφανίστηκαν σε τελικούς από το 1990 έως σήμερα.
Πολλοί θα παρατηρήσετε ότι τα περισσότερα από αυτά, προέρχονται από τη δεκαετία του '90 οπότε ίσως μην είμαι απόλυτα αντικειμενικός αλλά ευτυχώς ή δυστυχώς εκείνη τη περίοδο "μεγάλωσα μπασκετικά". Προς περαιτέρω υπεράσπιση της θέσεως μου, αρκεί να αναφέρω ότι από τη παρούσα λίστα σχεδόν όλα επανακυκλοφόρησαν τα τελευταία τρία χρόνια ύστερα από πολλά έτη αναμονής τους.
Η πλειοψηφία τους είναι παπούτσια της Nike αλλά στη λίστα μου κατάφεραν να τρυπώσουν δύο μοντέλα της Reebok και ένα της Adidas, με τα δημοφιλέστερα εξ' αυτών να είναι αυτά που φόρεσε ο Michael Jordan κάτι που κατανοεί κάποιος απλά αν παρατηρήσει το χαμό που προκαλείται όταν ανακοινώνεται μια επανέκδοσή τους.
Για ρίξτε μια ματιά παρακάτω και όσοι επιθυμείτε αφήστε σχόλιο για κάποιο μοντέλο που θεωρείτε ότι έπρεπε να είχα συμπεριλάβει στη λίστα μου.


1. Air Jordan XI (NBA Finals 1996 - Michael Jordan)
Εντάξει για τη πρώτη θέση δε χρειαζόταν και μεγάλη φαντασία για να μαντέψει κάποιος ποια θα την κατείχαν. Τα Breds όπως αποκαλούνται, κοντράρονται με τα Concords για το ποια έκδοση είναι και η δημοφιλέστερη των Jordan XI.

2. Nike Air More Uptempo (NBA Finals 1996 - Scottie Pippen)
Κανείς δε πίστευε ένα παπούτσι με μεγεθυμένη τη λέξη Air ότι θα γνώριζε τόση μεγάλη επιτυχία στα πόδια του Ινδιάνου των Chicago Bulls. Αντίπαλος του, μα φυσικά ο ίδιος του ο εαυτός ντυμένος στα στα χρώματα της δεύτερης Dream Team.

3. Reebok Kamikaze II (NBA Finals 1996 - Shawn Kemp)
Εδώ θα συναντήσετε ένα ακόμη παπούτσι που φορέθηκε στους NBA Τελικούς του 1996. Αυτή τη φορά δεν είναι Nike αλλά Reebok και τα φορά το νούμερο 40 των Sonics. Ο Kemp με τα Kamikaze II τρέλανε πολύ κόσμο τότε!

4. Air Jordan XII (NBA Finals 1997 - Michael Jordan)
Δεύτερη εμφάνιση Air Jordan στη τέταρτη θέση αυτή τη φορά. Τα Jordan XII σε μαύρο-λευκό δεν επιδέχονται καμιάς συγκρίσεως με τα μαύρα-κόκκινα που φόρεσε στο διάσημο "Flu Game" του o Μιχαλάκης.

5. Reebok Answer IV (NBA Finals 2001 - Allen Iverson)
Τα μοναδικά παπούτσια της σειράς Iverson που ψάχνω να βρω σα τρελός αλλά μάταια. Reebok φυσικά και ποιος δε θυμάται την παιχτούρα να κουβαλά μια ομάδα μόνος του και παρ' ολίγο να στέλνει αδιάβαστους τους Lakers. Ακόμη τον θυμάται ο Lue!

6. Air Jordan XIII (NBA Finals 1998 - Michael Jordan)
Αν και στους Τελικούς του 1998 ο Jordan εγκαινίασε στο τελευταίο του αγώνα και το επόμενο μοντέλο (XIV) της σειράς πετυχαίνοντας το πασίγνωστο "The Shot", εγώ θα επιλέξω τα γατήσια μαύρα-κόκκινα XIII!

7. Adidas The Kobe (NBA Finals 2001 - Kobe Bryant)
Κι όμως θεωρώ τα Adidas The Kobe, τα καλύτερα Kobe που φορέθηκαν ποτέ σε τελικούς. Τα θεωρώ ομορφότερα ακόμη και από πολλά άλλα Kobe που φόρεσε ο αθλητής με το σήμα της Nike.

8. Nike Air Flight One (NBA Finals 1995 - Penny Hardaway)
Αν και με απογοήτευσαν τότε οι Orlando, τα Flight One με κέρδισαν από τη πρώτη στιγμή. Δημοφιλή παπούτσια που ακόμη και Μιχαλάκης τίμησε φορώντας τα σε κάποιο από τους αγώνες εκείνης της περιόδου.

9. Nike Pippen I (NBA Finals 1997 - Scottie Pippen)
Το πρώτο επίσημο μοντέλο της Nike με το λογότυπο του Pippen. Αν και η Nike αποφάσισε έστω και καθυστερημένα να δημιουργήσει ένα μπασκετικό Pippen, το αποτέλεσμα τη δικαίωσε πανηγυρικά.

10. Nike Air Force Max (NBA Finals 1993 - Charles Barkley)
Σίγουρα "not a role model" αλλά σίγουρα τα πρώτα CB από τη Nike κατάφεραν και έκαναν τρομερές πωλήσεις έχοντας ως αντίπαλο δέος τότε τα Jordan.