22 Νοεμβρίου 2017

Air Jordan IX (White/Black)

Ήταν 6 Οκτωβρίου του 1993 όταν ο μεγαλύτερος μπασκετμπολίστας όλων των εποχών ανακοίνωνε την πρόωρη απόσυρση του από την ενεργό δράση. Η απόφαση του τότε 30χρονου Michael Jordan σόκαρε έναν ολόκληρο πλανήτη και εξακολουθεί να παραμένει ανεξήγητη μέχρι σήμερα ενώ δεκάδες "θεωρίες συνωμοσίας" έχουν αναπτυχθεί γύρω από την απρόσμενη αποχώρησή του. Ο Αέρινος βρισκόταν εκείνη τη περίοδο στο απόγειο της δόξας του με εκατοντάδες ατομικές διακρίσεις και έχοντας μόλις ολοκληρώσει το πρώτο μυθικό three-peat στην ιστορία των Chicago Bulls. Αυτό φυσικά δεν απέτρεψε τη συνέχεια της signature σειράς παπουτσιών του μιας και το Air Jordan IX είχε προ πολλού σχεδιαστεί και ετοιμαζόταν να κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο του 1993. Αρχιτέκτονας του ένατου Air Jordan δε μπορούσε να είναι άλλος από τον Tinker Hatfield που προσπάθησε στο συγκεκριμένο μοντέλο να τονίσει τη παγκόσμια απήχηση που χε ο ξακουστός αθλητής με το νούμερο 23. Σε αυτή τη προσπάθεια είχε και τη πολύτιμη αρωγή ενός ακόμη σχεδιαστή του Mark Smith, ενός μετρ των σχεδιαστικών λεπτομερειών, αφού το εν λόγω πατούμενο έχει "προικιστεί" με ουκ ολίγες σχεδιαστικές λεπτομέρειες και συμβολισμούς.
Το Air Jordan IX αποτελεί μια κατασκευή που υιοθετεί πολλές από τις τεχνολογίες αλλά και τα υλικά που χουμε δει σε προγενέστερα μοντέλα της έως τότε σειράς. Έτσι λοιπόν το δέρμα δε γινόταν να μην είναι ο βασικός μέτοχος ή καλύτερα μεγαλομέτοχος στη σύσταση του κελύφους του AJ9. Επόμενος εταίρος και με ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό το durabuck υλικό που καλύπτει την περίμετρο του κελύφους ενώ μια mesh-άτη γλώσσα ολοκληρώνει το άνω μέρος της κατασκευής. Η φιλοσοφία του inner-bootie βρίσκει εφαρμογή σε ένα ακόμη μοντέλο της σειράς ενώ για πρώτη και τελευταία φορά κάνει την εμφάνισή του το σύστημα quick-lace που δεν είναι κάτι άλλο από πλαστικές οπές κατάλληλα διαμορφωμένες ώστε να "γλιστρούν" με περίσσεια άνεση τα κορδόνια κατά τη διέλευσή τους μέσα από αυτές. Κι αφού το AJ9 είναι γέννημα θρέμμα των middle 90s δε γινόταν να απουσιάζει απ' αυτό η ενδιάμεση σόλα από πολυουρεθάνη μέσα στην οποία βρίσκονται "εγκλωβισμένοι" δύο κλασικού τύπου αεροθάλαμοι (Air) στα συνήθη ύποπτα μέρη (έμπροσθεν και φτέρνα) για μπασκετικό της Nike. Τέλος, για πρώτη φορά στη σειρά έχουμε μια εξωτερική σόλα με ένα απίστευτα ιδιόμορφο μοτίβο χάραξης καθώς διαθέτει πολλές μα πάρα πάρα πολλές λεπτομέρειες για τις οποίες θα κάνουμε εκτενή αναφορά στη συνέχεια της παρούσας ανάρτησης.
Σχεδιαστικά το Air Jordan IX μπορεί να παραπέμπει σε πατούμενο του ακαταλαβίστικου κατ' εμέ baseball, άθλημα με το οποίο καταπιάστηκε - ανεπιτυχώς - ο MJ όσο διάστημα έμεινε εκτός παρκέ, παρ' όλα αυτά όμως το παρουσιαστικό του δεν οφείλεται σε αυτό τον λόγο. Ο Hatfield αποφάσισε να σχεδιάσει ένα μινιμαλιστικό και συνάμα σικάτο μοντέλο αφήνοντας κατά μέρους τις χοντροκομμένες γραμμές των περασμένων χρόνων. Έτσι έχουμε ένα κέλυφος με καθαρές γραμμές χωρίς περίπλοκες και συνεχείς επικαλύψεις με το Jumpman να εμφανίζεται σε σμίκρυνση και μόνο στο "βουνοκορφή" της εξωτερικής σόλας. Έναν ακόμη μίνι-Jumpman συναντάμε και στο heel tab όπου στέκεται μπροστά από τη Γη συμβολίζοντας έτσι τη παγκόσμια επιρροή που ασκούσε κι ασκεί ο GOAT. Από δω και πέρα όλες οι καλλιτεχνικές ανησυχίες του Smith απεικονίζονται στις σόλες του ζεύγους. Στην αριστερή σόλα βρίσκονται χαραγμένες οι λέξεις CΠΟΡΤ (Σπορ, Ρώσικα), Uhuru (Ανεξαρτησία, Σουαχίλι), Cвобода (Ελευθερία, Ρώσικα), Athletisch (Αθλητισμός, Γερμανικά) και Muundaji (Ελπίδα, Σουαχίλι). Στο αντίστοιχο σημείο του δεξιού παπουτσιού έχουν χαραχτεί οι λέξεις Dedie (Αφοσίωση, Γαλλικά), Fuerza (Δύναμη, Ισπανικά), Intenso (Ένταση, Ιταλικά), Liberte (Ελευθερία, Γαλλικά) και Anmutig (Με χάρη, Γερμανικά). Αυτές είναι κι οι μοναδικές διαφορές που εμφανίζουν μεταξύ τους οι σόλες. Το εναπομείναν μοτίβο χάραξης είναι κοινό και για τα δύο μέρη και περιλαμβάνει κάποιες Γιαπωνέζικες λέξεις, την υδρόγειο σφαίρα, το σωτήριο έτος 1994 που χει συμπτυχθεί με ένα αστέρι και τέλος στη περιοχή της φτέρνας ένας μεγάλος Jumpman που ξεπροβάλλει μέσα από το θρυλικό 23.
Το Air Jordan IX κυκλοφόρησε το 1993 σε τέσσερις χρωματισμούς και όλος περιέργως η ασπρόμαυρη έκδοση ποτέ δεν είχε κάποιο συγκεκριμένο παρατσούκλι εν αντιθέσει με τα υπόλοιπα τρία (Powder Blue, Olive, Charcoal). Το AJ9 κατέχει ορισμένες πρωτιές για τις οποίες δικαίως υπερηφανεύεται αφού κανένα άλλο μοντέλο της 32χρονης σειράς δε διαθέτει τόσα πολλά "παράσημα". Υπήρξε το πρώτο μοντέλο που κυκλοφόρησε ενώ ο MJ απουσίαζε από το άθλημα αλλά και το πρώτο πατούμενο που δε ντεμπούταρε ο ίδιος αν και τελικώς το φόρεσε σε επίσημο αγώνα του NBA περίπου είκοσι χρόνια αργότερα όταν και υπήρξε μέλος των Washington Wizards. Επίσης, είναι εκείνο το μοντέλο που έδωσε το έναυσμα για τη κατασκευή προσωπικών (PE) εκδόσεων με τους BJ Armstrong, Eddie Jones, Mitch Richmond και μετέπειτα ο Kobe Bryant με τα δικά του AJ IX να επωφελούνται αυτής της νέας προωθητικής ιδέας. Τέταρτον, ήταν το πρώτο AJ που συστήθηκε στο αγοραστικό κοινό μέσω κινηματογραφικής ταινίας (Space Jam) και όχι μέσα από κάποιο παρκέ του NBA. Τέλος, το AJ9 είναι εκείνο το μοντέλο που επιλέχθηκε να "κοσμήσει" το διάσημο μπρούντζινο άγαλμα του Μιχαλάκη που βρίσκεται έξω από το United Center, γεγονός που το καθιστά πλέον αθάνατο. Πρώτη φορά επανακυκλοφόρησε το 2002 κι έκτοτε σχεδόν κάθε χρόνο επανεμφανίζεται τόσο στις og εκδόσεις του αλλά και σε νεότερες με ορισμένες εξ' αυτών (Cool Grey, Photo Blue, Barons, The Spirit) να χουν αξιοζήλευτη χρωματική σύνθεση. Το παρουσιαζόμενο ασπρόμαυρο AJ9 κυκλοφόρησε τον περασμένο Δεκέμβρη ένεκα των 20 χρόνων από την προβολή της προαναφερθείσας ταινίας κινουμένων σχεδίων κι είχε για συντροφιά την "Space Jam" έκδοση του Air Jordan XXXI αλλά και το αυθεντικότατο "Space Jam" Air Jordan XI.