1 Νοεμβρίου 2017

Nike Hyperlive (Wolf Grey)

Τη προπερασμένη αγωνιστική περίοδο υπήρξαν δεκάδες κυκλοφορίες νέων μπασκετικών παπουτσιών δυσχεραίνοντας έτσι ευχάριστα τη διαδικασία επιλογής του καταλληλότερου. Αυτή η ευρύτατη γκάμα επιλογών περιείχε μπασκετικά για κάθε βαλάντιο και με δυνατότητα κάλυψης κάθε πιθανής ανάγκης. Οι πολυδιαφημισμένες signature σειρές μπορεί να κατείχαν για ακόμη μια χρονιά τη μερίδα του λέοντος σε πωλήσεις παρ' όλα αυτά αρκετά πρωτοεμφανιζόμενα μοντέλα και κάποιες "άσημες" σειρές δεν φάνηκαν να πτοούνται. Ένα από τα πρωτοεμφανιζόμενα μοντέλα της περυσινής σεζόν ήταν το Nike Hyperlive που κατά πως λέγεται προοριζόταν να φορεθεί από τον James Harden όμως αυτός προτίμησε να μεταπηδήσει στον μεγάλο ανταγωνιστή της swoosh. Τελικά κατέληξε να αποτελεί τη βασικότερη επιλογή αρκετών παιχτών του NBA που συνέχισαν να δηλώνουν τη "τυφλή υποταγή" τους στη Nike κι ένας εξ' αυτών ήταν ο Paul George. Το Nike Hyperlive λογίζεται ως η φυσική συνέχεια ή εξέλιξη των παλαιότερων Run The One και Hyperchase αν και τόσο στιλιστικά όσο και λειτουργικά είναι κομματάκι ανώτερο και απ' τα δύο!
Μπορεί ο κύριος σκοπός ύπαρξης του Nike Hyperlive να ταν η ανάδειξή του ως του επίσημα ανεπίσημου πατούμενου του Μούσια αυτό όμως δεν αλλοίωσε τον γενετικό του κώδικα. Πρόκειται για ένα εκ γενετής low budget μπασκετικό που εκμεταλλεύεται τις βασικές και συνάμα παλιότερες τεχνολογίες της Nike. Έχουμε λοιπόν να κάνουμε μ' ένα πανάλαφρο μπασκετικό μιας και το κέλυφός του είναι εξ ολοκλήρου κατασκευασμένο από mesh και fuse, ένας συνδυασμός υλικών ευρέως γνωστότερος κι ως Hyperfuse της προ-προπερασμένης όμως γενιάς. Διαθέτει επίσης αποσπώμενη ενδιάμεση σόλα από παλαιάς κοπής "σκληροτράχηλο" phylon υλικό κι όπως γίνεται αμέσως κατανοητό μη περιμένετε να έχετε απορρόφηση κραδασμών επιπέδου KD 10. Αν κι αρχικά θεωρούσα πως η λοξή τοποθέτηση των κορδονιών ήταν μια τέρμα εφετζίδικη έμπνευση τελικώς εμφανίζεται πολύ λειτουργική αν και στενοβουρλίδικη! Αυτή η σούπερ-ντούπερ light κατασκευή ολοκληρώνεται από μια εξωτερική σόλα που φέρει ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο χάραξης με μικρά εξάγωνα που άλλοτε έχουν συμπαγή μορφή κι άλλοτε εμφανίζονται μ' ένα κυκλικό κενό στο εσωτερικό τους.
Το Nike Hyperlive όταν υπήρχε στη διαδικτυακή σελίδα της εταιρείας ναι μεν βρισκόταν στη κατηγορία των μπασκετικών υποδημάτων θα μπορούσε όμως κάλλιστα να αναγνωριστεί κι ως ποδοσφαιρικό. Γι' αυτό ευθύνεται κατά κύριο λόγο το πολύ χαμηλό "κόψιμο" του κολάρου του αλλά και η μινιμαλιστική προσέγγιση γύρω από το σχεδιασμό του. Το Hyperlive δε διαθέτει ιδιαίτερες σχεδιαστικές λεπτομέρειες παρά μονάχα μία η οποία αρκεί για να αποτελέσει σήμα κατατεθέν του παπουτσιού. Φυσικά πρόκειται για το ασυνήθιστα τεράστιο swoosh που χει τοποθετηθεί στην εξωτερική πλευρά καλύπτοντας μάλιστα και μέρος του toe cap, μια "ξεπατικωσούρα" που χουμε συνηθίσει να βλέπουμε ακόμη και από signature μοντέλα της Nike όπως τα LeBron XIII και KD VI. Αυτό δεν είναι και το μόνο swoosh αφού δύο μικρότερα έχουν τοποθετηθεί στην εσωτερική πλευρά αλλά και ακριβώς στο μέσο της εξωτερικής σόλας αντίστοιχα. Από κει και πέρα το Hyperlive προσπαθεί να ξεχωρίσει μέσω της χρήσης ποικίλων χρωματικών συνδυασμών μερικοί εκ των οποίων κρίνονται απόλυτα επιτυχημένοι κι άλλοι πάλι εντελώς μα εντελώς αδιάφοροι.
Το Nike Hyperlive όπως προαναφέρθηκε και στο πρόλογο της ανάρτησης προοριζόταν εξ αρχής για τα πόδια του James Harden εν τέλει όμως φορέθηκε από αρκετούς "συνεργαζόμενους" με τη Nike παίχτες. Οι Paul Millsap, Isaiah Thomas και κυρίως οι Paul George και Andre Iguoadala το τίμησαν δεόντως φορώντας όμως προσωπικές εκδόσεις (PEs) του μοντέλου οι οποίες φυσικά δε βγήκαν ποτέ σε ευρεία κυκλοφορία εκτός την εντυπωσιακής έκδοσης "All Star" που φόρεσε ο PG-13 στο All Star Game του Τορόντο. Κατά κύριο λόγο το πατούμενο κυκλοφόρησε σε πιο συνηθισμένος χρωματικούς συνδυασμούς όμως εγώ κατέληξα στην ασφαλή επιλογή του γκρι χρώματος ("Wolf Grey") με τις lime λεπτομέρειες. Το Nike Hyperlive μπορεί θεωρητικά να καλείται ως η άτυπη συνέχεια του Hyperchase και τεχνολογικά να είναι ελαφρώς πτωχότερο (κυρίως λόγω της έλλειψης Flywire) παρ' όλα αυτά σα σχέδιο είναι σαφέστατα πολύ πιο επιθετικό και ομορφότερο. Πολύ κρίμα που η εταιρεία δεν αποφάσισε να δώσει συνέχεια στο δημοφιλέστερο ίσως low budget και μη-signature μπασκετικό μοντέλο της προπερασμένης σεζόν. Μια πολύ τίμια κατασκευή!