13 Νοεμβρίου 2013

Nike LeBron XI (King's Pride Edition)

Για τον LeBron James η αγωνιστική περίοδος που μας πέρασε κρίνεται απολύτως επιτυχημένη. Η ολοκλήρωσή της τον βρήκε με ακόμη ένα δαχτυλίδι του πρωταθλητή NBA, με το τέταρτο βραβείο του κορυφαίου παίχτη της κανονικής περιόδου (MVP) και με εντυπωσιακά επιμέρους στατιστικά στοιχεία. Επόμενος στόχος του φυσικά το τρίτο συνεχόμενο πρωτάθλημα το οποίο αν καταφέρει να το κατακτήσει θα τον τοποθετήσει ανάμεσα στη λίστα με εκείνους που έχουν επιτύχει στη καριέρα τους τουλάχιστον ένα Three Peat. Για τη ξεχωριστή αυτή προσπάθειά του, η εταιρεία από το Oregon σχεδίασε και δημιούργησε το ενδέκατο και εντυπωσιακότερο όλων LeBron.
Το συγκεκριμένο παπούτσι δεν έχει καμία απολύτως σχέση με οποιαδήποτε LeBron έχει υπάρξει έως τώρα. Η αμερικάνικη εταιρεία έχει ενσωματώσει σε αυτό όλες τις τελευταίες της τεχνολογίες με τέτοιο τρόπο που το κάνουν απόλυτα ξεχωριστό. Για πρώτη φορά στη σειρά του King αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθεί για το περίβλημα Hyperposite υλικό, το οποίο ουσιαστικά αποτελεί συνδυασμό Foamposite και mesh επιφανειών προσφέροντας ταυτόχρονα αντοχή, περισσότερες "ανάσες", αλλά και το ελαφρύτερο LeBron που κατασκευάστηκε ποτέ. Εδώ να σημειωθεί ότι για δεύτερη φορά σε LeBron χρησιμοποιείται το υλικό Foamposite μετά το Nike Zoom LeBron IV, το μακρινό 2006. Για επιπλέον υποστήριξη χρησιμοποιούνται τα γνωστά πλέον σε όλους καλώδια Flywire τα οποία καταλήγουν στα πλαϊνά μέρη του παπουτσιού. Μεγάλη τεχνολογική καινοτομία για το LeBron αποτελεί η εσωτερική σόλα εξ' ολοκλήρου κατασκευασμένη από Lunarlon υλικό η οποία στη βάση της έχει ενσωματωμένο έναν τεράστιο Zoom Air θύλακα. Αυτός ο συνδυασμός που χρησιμοποιήθηκε και πέρυσι στο Nike Kobe 8 Elite, έχει σκοπό να προσφέρει στον αθλητή επιπλέον αναπαυτικότητα μιας και η Lunar εσωτερική σόλα με τον καιρό "χάνει" λίγο από την αποτελεσματικότητά της, πράγμα το οποίο σχεδόν εξαλείφεται με τη χρήση του Zoom Air.
Όσο αφορά το σχεδιαστικό κομμάτι τολμώ να πω πως η Nike κατάφερε να δημιουργήσει το πιο αναγνωρίσιμο LeBron που με το καιρό ίσως καταφέρει να συγκριθεί με το πλέον επιτυχημένο μπασκετικό παπούτσι όλων των εποχών το Jordan XI. Τυχαίο? Δε νομίζω. Το παπούτσι διακρίνεται για τις πολλές του γωνίες γεγονός που του προσδίδει μια πιο επιθετική εικόνα ακολουθώντας έτσι και τις τάσεις της μόδας που επιθυμεί περισσότερες ευθείες γραμμές, γωνίες και διχρωμίες. Όμορφες σχεδιαστικές πινελιές αποτελούν τα τέσσερα πλευρικά "παράθυρα" μέσα από τα οποία βλέπει κανείς το σκελετό του, ενώ αν τολμήσετε να αφαιρέσετε και την εσωτερική σόλα θα διαπιστώσετε πως οι κεραυνοί στην εξωτερική σόλα είναι εν μέρη διάφανοι. Στην παρούσα έκδοση συμπαθητική αλλά μικρή σχεδιαστική λεπτομέρεια αποτελούν τα αρχικά "LJ" στο πλαϊνό λογότυπο της Nike αλλά και στο λογότυπο του παίχτη που βρίσκεται στη κορυφή της γλώσσας.
Το Nike LeBron XI επισήμως παρουσιάστηκε λίγο μετά το Adidas Rose 4 σε δύο ιδιαίτερα ασυνήθιστους χρωματισμούς. Ο ένας σε χρυσαφί χρώμα και ο άλλος σε σκούρα γκρι απόχρωση, ιντερνετικά γνωστοί και ως King's Pride και Terraccota Warrior αντίστοιχα. Θα ακολουθήσουν και άλλοι χρωματισμοί κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου με δύο απ' αυτούς να έχουν ήδη ξεχωρίσει, τον μαύρο-κόκκινο στα χρώματα των Miami Heat και τον κάπως πορτοκαλί γνωστό και ως Forging Iron. Η τιμή διάθεσης του νέου LeBron είναι και αυτή τη φορά αρκετά υψηλή αλλά αν σερφάρετε προσεκτικά ίσως το βρείτε σε πιο προσιτές τιμές. Τέλος, ενδιαφέρουσα είδηση αποτελεί ότι ο παίχτης κατά τους πρώτους επίσημους αγώνες του, δείχνει να προτιμά να φορά το προηγούμενο LeBron μιας και αντιμετωπίζει ένα μικροπρόβλημα στο μικρό του δάκτυλο το οποίο εντείνεται από την κάπως στενή γραμμή του νέου του παπουτσιού. Λέτε να ετοιμάζουν άρον άρον την Elite έκδοση?