10 Ιανουαρίου 2024

Adidas Trae Young 3 (Arctic Night)

Η πολύχρονη δέσμευση του Trae Young με τη Three Stripes έχει ξεκινήσει πολύ προτού καν πατήσει το πόδι του στο NBA και με μια μικρή χρονική υστέρηση ο παίχτης επιβραβεύτηκε για την "αφορίσωσή" του με την αυστηρά προσωπική του συλλογή παπουτσιών. Το Trae Young 1 αποδείχτηκε ένα best-seller με υψηλότατο value-for-money σε αντίθεση με το sequel που χε ακριβώς την αντίθετη πορεία και το σνόμπαρα επιδεικτικά. Αυτό επιβεβαιώνεται κι από τη σαφέστατη προτίμηση που έδειξε ο αρχηγός των "Γερακιών" στη takedown έκδοση με την οποία πορεύτηκε σχεδόν μισή regular season συν τη σύντομη παρουσία του στα Playoffs. Εύλογα λοιπόν οι απανταχού sneakerheads ανέμεναν με στωικότητα για το τρίτο χτύπημα της συλλογής που εκ πρώτης όψεως φαίνεται πως θα ανταμειφθούν γενναιόδωρα. Περίπου στα μέσα του καλοκαιριού ο Trae μαζί με τον μόλις ενός έτους γιόκα του και τον πατέρα του αποκάλυψαν το Adidas Trae Young 3, το πιο σύγχρονο μπασκετικό που χει κατασκευάσει ποτέ η γερμανική εταιρεία σύμφωνα με τα λεγόμενα της εταιρείας. Tο νέο στιλάτο πατούμενο του "Ice Trae" περιέχει αρκετές νέες πατέντες της Adidas ενώ ντεμπούτο κάνει και το ολοκαίνουργιο λογότυπο του αθλητή.
Για το Trae Young 3 η Adidas αφήνει στη άκρη τα ελαστικά κι ενίοτε ασφυκτικά bootie πλαίσια κι επιστρέφει σε πολύ πιο γνώριμα υλικά. Το βασικό συστατικό κατασκευής του πλαισίου είναι ένα είδος jacquard υφάσματος παρόμοιο με εκείνο που χε εξοπλιστεί το Adidas D Lillard 2 έχοντας όπως πάντα λιγοστές fuse επιστρώσεις (βλέπετε toe-cap) ενώ για τη γλώσσα προτιμήθηκε ένα διάτρητο neoprene παραγεμισμένο με foam. Μέχρι και τώρα μυστήριο παραμένει με την αντικραδασμική τεχνολογία που επιλέχθηκε για την κατασκευή της ενδιάμεσης σόλας του καθώς δεν είναι από LightStrike foam ούτε περιέχει μικροκάψουλες Boost και φημολογείται πως πρόκειται για ένα νέο "αβάπτιστο" composite foam, συνδυασμός των δύο προαναφερθέντων. Η φαρδιά βάση της midsole με τα υπερυψωμένα τοιχία κυρίως πέριξ της φτέρνας μάλλον καθιστούν αχρείαστη την ύπαρξη του μικροσκοπικού πλην όμως κομψότατου εξωτερικού heel counter. Ολοκαίνουργια και η χάραξης της εξωτερικής του σόλας που δεν είναι τελείως επίπεδη και εκμεταλλεύεται κατά 90% herringbone και διακοπτόμενο radial traction για το εναπομείναν 10% το οποίο έχει "στριμωχτεί" στα περίχωρα του μεταταρσίου.
Με το Adidas Trae Young 3 η συλλογή επανέρχεται σε γνώριμα σχεδιαστικά μονοπάτια κι αυτό δεν είναι διόλου τυχαίο αφού ο σχεδιαστής τους Jalal Enayah, είναι αυτός που εμπνεύστηκε και τον πρώτο κωδικό της συλλογής. Το jacquard υφαντό αποδεδειγμένα προσφέρει άπειρες εικαστικές δυνατότητες στη διακόσμηση του πλαισίου γι' αυτό αναμένεται να το δούμε σε πολύ φαντεζί εκδόσεις. Δε χωρά καμία αμφισβήτηση πως σημείο αναφοράς του σχεδίου αποτελεί η ανάγλυφη - ψηφιακού τύπου - περιμετρική σμίλευση της midsole που ναι κληροδότημα από το σκανδαλώδες κατά τον Kanye Adilette 22 slide. Προς μεγάλη μου έκπληξη στο Trae 3 δε εμπεριέχονται "Easter eggs" πέρα από το ανάποδα ραμμένο Three Stripes στη βάση της γλώσσας και το ολοκαίνουργιο λογότυπο του παίχτη που για άγνωστο λόγο προτίμησαν να το εμφανίσουν μόνο μια φορά κι αυτή στη φτέρνα της εξωτερικής σόλας. Η αλλαγή στο σήμα του Trae ήταν επιβεβλημένη αφού το πρώτο του logo πιθανόν να μην ήταν προϊόν παρθενογένεσης αλλά μια τιμιότατη αντιγραφούλα. Το νέο κοφτερό σύμβολο "TY" δεν είναι κάτι άλλο παρά μια σύμπτυξη των αρχικών γραμμάτων του ονοματεπωνύμου του.
Το Adidas Trae Young 3 ανακοινώθηκε επισήμως το περασμένο καλοκαίρι όμως η ημερομηνία της επίσημης κυκλοφορίας του καθυστέρησε για ευνόητους λόγους. Ο πρωτοεμφανιζόμενος χρωματισμός του είναι αυτός που βλέπετε στις οθόνες σας ο οποίος καλείται "Arctic Nights" και προέρχεται από την απόχρωση της ενδιάμεσης σόλας σε μια προσπάθεια να τονιστεί πως ο παίχτης προπονείται αργά μέχρι το ξημέρωμα. Η συγκεκριμένη βερσιόν όπως κι άλλες που αναμένεται να κυκλοφορήσουν έχει την ιδιαιτερότητα πως σε συγκεκριμένα σημεία της πατώματος χρησιμοποιείται διάφανη γόμα. Ο ηγέτης-αρχηγός των "Γερακιών" φοράει τα καινούργια του μπασκετικά απ' το πρώτο κιόλας ματς της φετινής αγωνιστική περιόδου και πέρα του παρόντος χρωματισμού έχει φορέσει ουκ ολίγες ακυκλοφόρητες εκδόσεις κι άλλες τόσες εντυπωσιακές PEs του. Ομολογουμένως η σειρά επανέρχεται σε φυσιολογικές γραμμές έπειτα απ' το κάπως αμφιλεγόμενο Trae Young 2 που ναι μεν παρέπεμπε σε παλαιότερα /// μοντέλα με τα οποία δοξάστηκε ο "Ice Trae"  (βλέπετε Crazy BYW 2 και N3XT L3V3L) εν τέλει όμως δεν έθελξε με το overall performing του.