25 Ιανουαρίου 2024

Adidas D.O.N. Issue #5 (Purple Bloom)

Έτσι απλά κι αθόρυβα χωρίς τυμπανοκρουσίες και φασαρίες η τέταρτη σε διάρκεια ζωής signature συλλογή της Adidas έφτασε αισίως στον πέμπτο κωδικό της, κατόρθωμα διόλου ευκαταφρόνητο αλλά σίγουρα αναπάντεχο όταν τοποθετήθηκε ο θεμέλιος λίθος της το 2019. Το Adidas D.O.N. Issue #5 ανακοινώθηκε πολύ νωρίς μέσα στο 2023 με τη σεζόν να βρίσκεται σχεδόν στα μισά της και με το NBA να χει προσωρινά διακοπεί για το καθιερωμένο εορταστικό τριήμερο του All Star Game. Η γερμανική εταιρεία σε μια φαντεζί εκδήλωση στο Salt Lake City της Utah όπου και διεξήχθη το ASG παρουσίασε μεταξύ άλλων το πέμπτο πατούμενο του Donovan Mitchell κάτι σημαδιακό αφού στη πόλη όπου μεγαλούργησε χρίζεται για πρώτη φορά βασικός γκαρντ σε αυτή τη καθιερωμένη εορταστική εκδήλωση. Το οξύμωρο στην όλη υπόθεση είναι πως στο επίσημο αγώνα ο Mitchell αγωνίστηκε τελικά φορώντας μια τιγρέ έκδοση του D.O.N. Issue #4. Εν τέλει το ντεμπούτο του πενταριού έλαβε χώρα όχι σε κάποιο παρκέ του NBA αλλά σε αγώνα softball με τον παίχτη των Cavaliers να φορά μια ειδικά διαμορφωμένη (σχάρα και τάπες) έκδοση του Issue #5.
Το πέμπτο D.O.N. Issue είναι μια ανάλαφρη κατασκευή που εκ πρώτης όψεως μπορεί να μη του φαίνεται όμως με κάποιο ανεξήγητο τρόπο καταφέρνει να είναι το ίδιο ελαφρύ με το περσινό μοντέλο. Φέτος δεν υπάρχει το Lightlock υφαντό καθώς προτιμήθηκε παραδοσιακού τύπου mesh το οποίο περικυκλώνεται από στιλπνό συνθετικό δέρμα με εξαίρεση τα οβάλ μέρη σε φτέρνα και εξωτερικό πλαϊνό. Να σημειωθεί πως το mesh του δεν έχει το συνηθισμένο καλτσοειδές ύφος αλλά είναι τύπου μπουρίτο δηλαδή η γλώσσα του κλείνει προς την εσωτερική μεριά, μια αρκετά ριζοσπαστική επιλογή για μπασκετικό της Adidas. Για τη δόμηση της ενδιάμεσης σόλας που είναι εμφανέστατα λεπτότερη από πέρυσι, επιλέχθηκε για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν το LightStrike foam που τείνει να εξελιχθεί σε αποκλειστικό "προμηθευτή" της μπασκετικής κατηγορίας. Ακριβώς στη μέση της midsole αλλά εξωτερικά, έχει εγκατασταθεί ένα torsion plate από TPU υλικό μέρος του οποίου αποτελούν οι Three Stripes. Το πατούμενο ολοκληρώνει μια μονοκόμματη και επίπεδη εξωτερική σόλα που έχει χαραχτεί εγκάρσια με herringbone από τη κορυφή μέχρι τη φτέρνα με εξαίρεση τρία οριοθετημένα σημεία (δύο μπροστά κι ένα στη φτέρνα) όπου εσωκλείονται στοίβες από ομόκεντρους κύκλους.
Ο άνθρωπος που επιμελήθηκε το σχεδιασμό του Adidas D.O.N. Issue #5 και συνολικά τη κατασκευή εικάζεται πως είναι ο Jalal Enayah αλλά προσωπικά δε θα πόνταρα σ' αυτόν. Οι ελλειπτικά γεωμετρικά σχήματα κυριαρχούν στη σιλουέτα του παπουτσιού μια επιλογή που συχνά-πυκνά τυγχάνει ιδιαίτερης προτίμησης από τους σχεδιαστές. Το νέο DON κατά πως φαίνεται θα στηριχτεί εν πολλοί στη διχρωμία με το μαύρο να χει τον δεύτερο ρόλο τουλάχιστον στις πρώτες βερσιόν που ναι προγραμματισμένο να κυκλοφορήσει. Τα Three Stripes που ξεπετάγονται από το πάτωμα κι απ' τις δύο πλευρές, είναι το πιο κραυγαλέο στιλιστικό χαρακτηριστικό του παπουτσιού μολονότι είναι ξεκάθαρη "κλοπιά" από το TS Commander με το οποίο δοξάστηκε ο Kevin Garnett στη χρονιά που αναδείχθηκε πρωταθλητής NBA. Τα μόνα "Easter eggs" στο νεότερο DON είναι η ταυτότητα του υποδήματος και ο τόπος προέλευσής του που αναγράφονται μαζί στο ορθογώνιο κομμάτι δέρματος. Τέλος, στο μικροσκοπικό heel counter υπάρχει σε ανάγλυφη μορφή το γράμμα "V" που δεν είναι άλλο απ' τη λατινική αρίθμηση του μοντέλου ενώ στο torsion plate διακρίνουμε την υπογραφή-έγκριση του Spida.
Το Adidas D.O.N. Issue #5 ανακοινώθηκε επισήμως στα μέσα Οκτωβρίου, λίγες μόλις μέρες πριν την έναρξη της τρέχουσας αγωνιστική περιόδου. Ο πρωτοεμφανιζόμενο χρωματισμός του ήταν ένας ρουά με μαύρες λεπτομέρειες, ίδιος περίπου με εκείνον που εμφανίστηκε κατά την επίσημη παρουσίαση του  στο τελευταίο ASG. Και αναφέρω το περίπου καθώς από την τελική έκδοση "αφαιρέθηκε" το πρόσθετο υφασμάτινο μέρος απ' τη γλώσσα που περιείχε το λογότυπου του Donovan. Τελικώς, στη κυκλοφορία βγήκαν οι εκδόσεις με αυτή την ανεπαίσθητη μικροδιόρθωση και o μωβ χρωματισμός που είχα βάλει εξ αρχής στο μάτι ήταν κι αυτός που απέκτησα εντελώς μα εντελώς αναπάντεχα. Το "Purple Bloom" με το μωβ χρώμα που κλιμακωτά μεταμορφώνεται σε μαύρο έρχεται εντός ενός κατάμαυρου κουτιού με ένα κατακόκκινο σήμα της Adidas στο καπάκι και την κατακόκκινη υπογραφή του Spida στο πλάι! All in all, η signature σειρά του Donovan εξελίσσεται βήμα προς βήμα, κωδικό προς κωδικό προσφέροντας πάντα κάτι αξιόλογο και συνάμα οικονομικό. Thumbs up!