9 Απριλίου 2023

Adidas D.O.N. Issue #4 (Game Elevated)

Η signature συλλογή του άλλοτε "Μορμόνου" Donovan Mitchell βρίσκεται αισίως στον τέταρτο χρόνο ζωής της κάτι που ούτε ο αισιοδοξότερος CEO της Adidas μπορούσε να είχε προβλέψει. Τα περσινά Playoffs έμελλαν να είναι και τα τελευταία του Spida με την φανέλα των Utah Jazz που βρέθηκαν εκτός συνέχειας και μάλιστα από τον πρώτο κιόλας γύρο με τα γνωστά συνεπακόλουθα μέρος των οποίων το ολικό rebulding που επιχειρείται. Μολαταύτα, ο Mitchell πρόλαβε να ντεμπουτάρει τα καινούργια μπασκετικά της συλλογής του με το D.O.N Issue #4 να ανταγωνίζεται τα Luka 1 στη σειρά αναμετρήσεων με αντιπάλους του Mavericks. Το ενθαρρυντικό της όλης πορείας που έχει διανύσει και διανύει η συλλογή είναι πως κατορθώνει να εξελίσσεται κωδικό με κωδικό τόσο σχεδιαστικά όσο και τεχνολογικά παραμένοντας ταυτόχρονα οικονομικά προσιτά για signature κωδικό. Χάρη σ' αυτά έμελλε να φορτώσει με 71 πόντους (ρεκόρ καριέρας) το καλάθι των Chicago Bulls, στην παραγωγικότερη επίδοση παίχτη από το 2006 και τους 81 πόντους του Kobe.
Το Adidas D.O.N. Issue #4 είναι μια εντελώς διαφορετική κατασκευή σε σχέση με ότι έχει προηγηθεί απ' την έως τώρα συλλογή και σύμφωνα με τα επίσημα λεγόμενα της εταιρείας το Issue #4 είναι ένα από τα ελαφρύτερα και τεχνολογικά πιο εξελιγμένα μπασκετικά που χει εμφανίσει μέχρι σήμερα. Για τα 3/4 του πλαισίου χρησιμοποιείται ένας τύπος jacquard υλικού σαν εκείνου που υπήρχε στο D Lillard 2 μόνο που τώρα καλείται LightLock κι έχει λίγο παραπάνω fuse στα απολύτως αναγκαία σημεία. Για το εναπομείναν 1/4 έχουμε ένα είδος ψευτοnubuck που σε μερικές εκδόσεις δεν είναι καν nubuck, προφανώς για λόγους οικονομίας. Το μοναδικό υλικό που "διασώθηκε" από το Issue #3 είναι το LightStrike που επιλέχθηκε για την κατασκευή της ενδιάμεσης σόλας ενώ για πρώτη φορά σε performing μπασκετικό έχουμε strobel από LightStrike foam! Την κατασκευή ολοκληρώνει μια μονοκόμματη εξωτερική σόλα με digital μοτίβο χάραξης και διαφορετικές γωνίες για τις τέσσερις επιφάνειες που έχουν σχηματισθεί χάρη και στη σχισμή κατά μήκος του πέλματος αποκαλύπτοντας μάλιστα μικρό τμήμα του torsion plate που εκτείνεται σχεδόν μέχρι τα ακροδάχτυλα.
Το σχέδιο του Adidas D.O.N. Issue #4 δεν έχει επίσης καμία σχέση με τα προηγούμενα τρία DONs αν και φυσιογνωμικά παραπέμπει λιγουλάκι στο Issue #2. Θεωρητικά η σιλουέτα είναι χωρισμένη σε δύο μέρη με το τακούνι και το heel counter να συντελούν το μικρότερο τμήμα κι αυτό που δεν κάνει τόση μεγάλη φασαρία σε αντίθεση με το τμήμα που περιλαμβάνει το LightLock υλικό το οποίο προσφέρει αμέτρητους χρωματικούς συνδυασμούς. Με εξαίρεση τα δύο ραμμένα κομμάτια συνθετικού δέρματος στο heel counter όπου στο ένα αναγράφεται το όνομα του κατόχου τους ("Mitchell") όπως συνηθιζόταν στα 80s, το Issue #4 δε φέρει κανένα άλλο πρόσθετο διακοσμητικό στοιχείο ούτε κρύβονται κάπου προσωπικές αναφορές. To λογότυπο του Spida εντοπίζεται μια φορά όλη κι όλη στη κορυφή της γλώσσας αλλά κάπως λοξά τοποθετημένο κι ενίοτε δυσδιάκριτο. Αν σώνει και καλά πρέπει αναζητηθεί ένα και μόνο σημείο αναφοράς στο μοντέλο αυτό δεν είναι άλλο από τα Three Stripes πλησίον του toe-cap μονάχα στην εξωτερική πλευρά όπως συμβαίνει με αρκετά running της εταιρείας.  
Το επίσημο ανακοινωθέν της κυκλοφορίας του Adidas D.O.N. Issue #4 δημοσιεύθηκε στις αρχές του περασμένου Οκτώβρη όταν δηλαδή είχε ήδη μαζέψει τα μπογαλάκια του με προορισμό το Cleveland και τους Cavaliers. Οι πρώτοι τρεις χρωματισμοί του ήταν το κατακόκκινο "Future of Fast", το γκρι-μωβ "Dream It", το κατράμι "Lights Out" και το ζαχαρί "Achieve It". Κανένα απ' όλα αυτά δε με συγκίνησε αφού γνώριζα ότι θα ακολουθούσε μια έκδοση κομμένη και ραμμένη στα μωβ χρώματα των Utah Jazz παρόμοιο με το "Mailman" Issue #1 που είδαμε προ τριετίας. Ο λόγος λοιπόν για το "Game Elevated" - ή "Purple Rush" για άλλους - που βλέπετε στις φωτογραφίες με τα βραχώδη και χιονισμένα όρη της Utah να διακοσμούν την εξωτερική πλευρά της midsole και μπόλικο μωβ χρώμα να κατακλύζει σχεδόν ολόκληρη τη σιλουέτα. Η εντυπωσιακή αυτή έκδοση αποδεικνύει περίτρανα πως τα υποδήματα που κυκλοφορούν την εκάστοτε χρονική στιγμή έχουν προγραμματισθεί τουλάχιστον ένα χρόνο νωρίτερα. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία σίγουρα θα θυμούνται πως κάτι ανάλογο είχε συμβεί πριν πολλά χρόνια με το Nike LeBron 9! Επόμενη στάση τώρα το πανέμορφο D.O.N. Issue #5!