23 Απριλίου 2023

Adidas Top Ten 2000 (Legend Ink)

Είναι πέρα για πέρα γνωστό πως η Adidas διαθέτει μια τεράστια κληρονομία με εμβληματικά υποδήματα σχεδόν σε όλα τα αθλήματα με τα οποία έχει καταπιαστεί, από σκληροτράχηλα παπούτσια για την άρση βαρών μέχρι πανύψηλες μπότες για το snowboard! Είναι λοιπόν φύσι αδύνατο να μην είχε διαγράψει μια διθυραμβική πορεία στο άθλημα της καλαθοσφαίρισης στο οποίο μια φορά κι ένα καιρό κυριαρχούσε θέτοντας μάλιστα υψηλά στάνταρτς στους τυχόν αντιπάλους της. Κάπου στα μέσα της δεκαετίας του '90 βρισκόταν σε δυσχερή θέση έναντι των Nike και Reebook γι' αυτό κι αναζητούσε έναν πολλά υποσχόμενο NBAer με τον οποίο θα τούμπαρε την όλη κατάσταση. Στο πρόσωπο του αμούστακου 18χρονου λυκειόπαιδου από το Lower Merion και μετέπειτα δυνάστη του NBA εν ονόματι Kobe Bean Bryant, η Adidas διέκρινε αρκετά από τα προαπαιτούμενα στοιχεία που αναζητούσε ώστε να συνεργαστούν. Ως πρωτοετής ο Kobe αγωνίστηκε φορώντας συνολικά τρία μoντέλα της Adidas, το παρουσιαζόμενο Top Ten 2000, το Top Ten 2010 που προτίμησε περισσότερο και φυσικά το αξέχαστο EQT Elevation γνωστότερο και σαν Crazy 97. Tο Adidas Top Ten 2000 επανακυκλοφόρησε πέρυσι για πολλοστή φορά αλλά μόνο στους δύο χρωματισμούς που εμφανίστηκε το παλαιολιθικό 1996.
Το Adidas Top Ten 2000 είναι μια χαρακτηριστικότατη μπασκετική κατασκευή από τα mid 90s είτε αναφερόμαστε στο σχεδιασμό του είτε στον τρόπο κατασκευής του. Έχει ένα κλασικό ημίψηλο πλαίσιο προερχόμενο από ξεπερασμένα και μη φιλικά προς το περιβάλλον υλικά με το nubuck σα κυρίαρχο συστατικό υποστηριζόμενο από δέρμα το οποίο καλύπτει μεγάλο κομμάτι της περιφέρειάς του κι όλης της πρύμνης του. Τα τρία ελαστικά bungees που διατρέχουν εγκάρσια τη κατασκευή συνεισφέρουν το κατιτίς τους στο lockdown και δεν έχουν μονάχα διακοσμητικό ρόλο. Κάτι αρκετά ασυνήθιστο για 90s τα δύο πρώτα ζεύγη οπών που έχουν μετακινηθεί προς την περιφέρεια του παπουτσιού. Για την ενδιάμεση σόλα του TT2000 η Adidas εισήγαγε την τεχνολογία-τεχνοτροπία Feet You Wear κι ως εκ τούτου έχουμε μια midsole αποκλειστικά από παραδοσιακότατο EVA foam αλλά χωρίς να υπάρχει η κλασική επίπεδη εξωτερική σόλα. Στη midsole έχουν προσκολληθεί σε οριοθετημένα σημεία της πέντε ανισομεγέθεις επιφάνειες που περιέχουν μόνο herringbone στην old-school μορφή του που άλλωστε ήταν κι απ' τους βασικούς πυλώνες της πατέντας FYW.
Ο άνθρωπος που πήρε χαρτί και μολύβι και σχεδίασε το Adidas Top Ten 2000 είναι ο βετεράνος πια James Carnes που ναι σχετικά άγνωστος αλλά "ευθύνεται" για πολλά από Equipment μπασκετικά και για όλα τα KB8. Το TT2000 σχεδιάστηκε έτσι ώστε πρεσβεύει το νέο performing λογότυπο της φίρμας το οποίο εμπνεύστηκε ένα θρύλος της Nike, ο Peter Moore (Air Jordan 1) που πέθανε τον Απρίλιο του 2022. To "βουνίσιο" /// είναι παραπάνω από εμφανές χωρίς αυτό να το εμποδίζει απ' το να εμφανιστεί πολλές φόρες επάνω στη σιλουέτα, τρεις φορές ραμμένο επάνω στη λωρίδα που συγκρατεί τα bungees, στα "αυτάκια" στο ύψος των αστραγάλων αλλά και στο διακοσμητικό που ξεπροβάλει στη φτέρνα. Κι αφού το παπούτσι έχει εφοδιαστεί με τη τεχνολογία Feet You Wear δε γινόταν να απουσιάζει το γνωστό σηματάκι με το γνώριμο αλλά Fido Dido προσωπάκι που μπορούμε πανεύκολα να το διακρίνουμε σε tongue και heel tab όπως ακριβώς συνέβαινε και στην ορίτζιναλ έκδοσή του.
Τo Adidas Top Ten 2000 έχει μια πολύ εφήμερη σχέση με τον αείμνηστο Kobe Bryant καθώς ήταν το πρώτο μπασκετικό που δοκίμασε όντας επαγγελματίας παίχτη του NBA κι αυτό που προτίμησε για να φωτογραφηθεί στη πρώτη media day της καριέρας του. Πέρα από τον Mamba φορέθηκε τότε και από λίγους αλλά εκλεκτούς NBAers μεταξύ των οποίων οι Detlef Schrempf, Jermaine O'Neal και Antoine Walker με τον τελευταίο να διατηρεί για την ακρίβεια πολυετή "δεσμό"! To TTT2000 μολονότι πρωτοεμφανίστηκε το 1996 έχει ξανατεθεί σε κυκλοφορία ουκ ολίγες φορές γι' αυτό ίσως να πρόκειται για το πλέον φορεμένο σύγχρονο μπασκετικό της /// στη νέα χιλιετία. Ένα σωρό NBAers το χουν προ-τιμήσει όπως οι, Jeff Teague, Josh Smith, Tracy McGrady, Jrue Holiday, Iman Shumpert, Antawn Jamison, Nick Young, Jimmy Butler, John Wall και βεβαίως τον Damian Lillard προτού αποκτήσει τη δική του signature συλλογή.