18 Απριλίου 2021

Adidas D.O.N. Issue #2 (Spidey-Sense)

Ένας από τους πολλούς νεοφερμένους NBAers της τάξης του 2017 που έχει κατορθώσει να εξελιχθεί αγωνιστικά αλλά κι εκτός παρκέ δεν είναι άλλος από τον Donovan Mitchell. Το νούμερο #13 εκείνου του draft μαζί με τον Jason Tatum πραγματοποιούν χρόνο με το χρόνο ολοένα και καλύτερες σεζόν και δικαίως πια λογαριάζονται ως οι ακρογωνιαίοι λίθοι των ομάδων τους. Από εκείνη την ταλαντούχα φουρνιά παιχτών ο "Spida" υπήρξε μόλις ο δεύτερος παίχτης με δική του signature σειρά παπουτσιών μετά βέβαια τον Lonzon Ball που επέλεξε για την rookie σεζόν του παπούτσια της οικογενειακής του επιχείρησης. Η εμπορευσιμότητα του D.O.N. Issue #1 ήταν απροσδόκητα μεγάλη γεγονός που οδήγησε άρον άρον τους σχεδιαστές της Three Stripes πίσω στα γραφεία τους. Ξοδεύοντας αρκετές εργατοώρες πάνω στα σχεδιαστήριά του κι έχοντας ως γνώμονα τη προσωπική επιθυμία του Mitchell για κατασκευή ενός ακόμη signature που θα ναι προσιτό στο ευρύ αγοραστικό κοινό, κατέληξαν στο Adidas D.O.N. Issue #2 το οποίο πρωτοφόρεσε το 45αρι των Jazz στη περσινά Playoffs.
Για την οικοδόμηση του Adidas D.O.N. Issue #2 προτιμήθηκαν με διαφορετική αναλογία τα ίδια υλικά κι οι τεχνολογίες που χρησιμοποιήθηκαν και στο ξεκίνημα της συλλογής. Για τη κατασκευή του ημίψηλου πλαισίου επιλέχθηκε κυρίως κλασικού τύπου mesh όπου επάνω του έχουν προσαρτηθεί κι άλλων ειδών συνθετικά υλικά σαν το screen-mesh για το εξωτερικό πλαϊνό πτερύγιο και το εξωτερικό heel counter ενώ συνθετικό δέρμα τοποθετήθηκε στο αντίστοιχο πτερύγιο της εσωτερικής πλευράς. Εξαιρετικά τολμηρή κι αρκετά ενδιαφέρουσα η επιλογή των δύο παράλληλων νημάτων αντί των κλασικών οπών επάνω στο πλαίσιο για τη διέλευση των κορδονιών. Η ενδιάμεση σόλα του DON#2 είναι και πάλι από Bounce foam κι έχει μορφοποιηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι ανατομικότερη κι όχι τόσο επίπεδη καθώς επιστρατεύθηκε η παλαιά αλλά πάντα επίκαιρη τεχνοτροπία-τεχνολογία Feet You Wear. Ως εκ τούτου η εξωτερική του σόλα εμφανίζεται χωρισμένη σε τέσσερα ανισομεγέθη μέρη τα οποία όμως φέρουν ένα συνεχές μοτίβο χάραξης που παραπέμπει - όχι τυχαία - σε ιστό αράχνης.
Σχεδιαστικά το Adidas D.O.N. Issue #2 δεν έχει κανένα κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμα με το πρώτο μοντέλο της σειράς. Είναι εμφανέστατα ογκωδέστερο και περίτεχνα λαξευμένο καθώς διαθέτει αρκετά επικαλυπτόμενα μέρη τα οποία αναδεικνύονται ανάλογα την χρωματική έκδοση όμως προσωπικά θεωρώ πως δύο είναι τα σημεία που το κάνουν αμέσως ξεχωριστό. Εμπνευσμένο από τα κόμικς τα δύο πλαίσια εκατέρωθεν των πλευρών του μιμούνται τα συννεφάκια κειμένου όπου εντός συνήθως αναγράφονται τα λόγια ή οι αντιδράσεις των εικονογραφημένων χαρακτήρων όπως για παράδειγμα οι λέξεις "BOOM" και "POW!". Βέβαια θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι και ΠΑΣΟκικοί ήλιοι! Δεύτερο σημείο αναφοράς, το εξωτερικό heel counter μέσα στο οποίο βρίσκουμε ως επί των πλείστον το λογότυπο του "Spida". Απ' το παπούτσι δε λείπουν κι οι προσωπικές αναφορές όπως το μότο του παίχτη "Determination Over Negatity" που αναγράφεται στην εσωτερική πλευρά του toe-cap και στο τακούνι ενώ στο μεγάλο αυλάκι της εξωτερικής βρίσκουμε πέρα από την επίσημη ονομασία του παπουτσιού και μερικά ακόμη γράμματα μαζί με αριθμούς "J:M - 0001-0004 / N:M - 0012-0026 / F:M - 1-ST" και πρόκειται για τα αρχικά ονομάτων μαζί με τις ημερομηνίες γεννήσεων τριών υπερηρώων του Donovan, της αδερφής του, της μητέρας του και του σκύλου του αντίστοιχα. Α να μη ξεχάσω τη γνώριμη φατσούλα της FYW τεχνολογίας στη μύτη του DON#2 και το καθιερωμένο  "μπαλωματάκι" που αναγράφεται κατά κανόνα αναγράφεται η αρίθμηση του μοντέλου.
Το Adidas D.O.N. Issue #2 ανακοινώθηκε πέρυσι εν μέσω θέρους με το αγωνιστικό τους ντεμπούτο να πραγματοποιείται απ' τον νόμιμο κάτοχός τους κατά την επανέναρξη του NBA στη "φούσκα" της Disney World. Στο επίσημο ανακοινωθέν που εξέδωσε η Adidas το DON#2 πρωτοπαρουσιάστηκε ντυμένο στο λαχανί χρώμα που βλέπετε στις ακόλουθες εικόνες. Τιμής ένεκεν στο προσωνύμιο που έχει αποδοθεί στον παίχτη η γερμανική εταιρεία ξανασυνεργάστηκε με την Marvel Comics η οποία φρόντισε να διακοσμήσει το πίσω μέρος κάθε γλώσσας με τη φάτσα του Spiderman εξού και το "Spidey-Sense" που αποδόθηκε στην έκδοση. Οι χρωματισμοί που ακολούθησαν ήταν κι αυτοί προϊόν συνεργασία όχι με τη Marvel αλλά με τη Crayola, τη γνωστή και μη εξαιρετέα αμερικάνικη εταιρεία που παρασκευάσει τις πασίγνωστες κηρομπογιές. Από το περασμένο καλοκαίρι μέχρι σήμερα το DON#2 έχει εμφανιστεί σε εκατοντάδες χρωματικούς συνδυασμούς συμπεριλαμβανομένων κι εκείνων που αποτελούν συνεργασίες με άλλες εταιρείες. Και μιας και βρισκόμαστε λίγο πριν τα Playoffs για να προετοιμαζόμαστε για τον ερχομό του D.O.N. Issue #3!