10 Απριλίου 2021

Puma Clyde All-Pro (Luminous Pink)

Η πρόσφατη επαναδραστηριοποίηση της Puma στη κατηγορία των μπασκετικών υποδημάτων έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς διευρύνοντας παράλληλα με σταθερό ρυθμό την γκάμα των εν λόγω performing προϊόντων της. Προς το παρόν, ο μπασκετικό κωδικός που χει ξεχωρίσει περισσότερο από κάθε άλλο είναι το RS Dreamer, το πρώτο μοντέλο της signature πλέον συλλογής του μπασκετόφιλου ράπερ J. Cole. Αυτή την άτυπη διάκριση φιλοδοξεί να κερδίσει το νεότερο της στέλεχος της ολιγομελούς μπασκετικής οικογένειας, το Puma Clyde All-Pro που επιχειρεί-τολμεί να μπολιάσει για πολλοστή φορά τις ρετρό γραμμές με τις σύγχρονες επιδόσεις. Ο ιδανικότερος κι ίσως καταλληλότερος άνθρωπος για να φέρει εις πέρας κι αυτή την αποστολή είναι ο Jeremy Sallee, ένας σχεδιαστής που τείνει να συνδέσει το όνομά του με όλα σχεδόν τα σύγχρονα μπασκετικα "αιλουροειδή". Τελικά το Clyde Court Disrupt πριν δυόμιση χρόνια ήταν πράγματι μια εξαιρετική εκκίνηση κι όπως δείχνουν τα πράγματα η Puma ήρθε για να μείνει στη κατηγορία αφήνοντας ξανά το δικό της αποτύπωμα.
Το Puma Clyde All-Pro θα μπορούσε πολύ άνετα να χαρακτηριστεί ως μια αναθεωρημένη ή και αναβαθμισμένη εκδοχή του Clyde Hardwood που για μένα αποτελεί σημείο αναφοράς στη σύγχρονη εποχή της Puma Hoops. Για κέλυφος του All-Pro έχουμε το ντεμπούτο της τεχνολογία MatrixEvo ένα προϊόν για το οποίο η Puma συνεργάστηκε με τη γαλλική εταιρεία υφασμάτων Chamatex ώστε να υφανθεί ένα ενιαίο αλλά όχι και τόσο συνηθισμένο πλεκτό αφού περιέχει αμέτρητα νήματα από ανθρακονήματα. Ανάλογο ενδιαφέρον παρουσιάζει κι η σύνθεση της ενδιάμεσης σόλας του All-Pro που είναι σαφέστατα αναβαθμισμένη σε σχέση με ότι έχει προηγηθεί. Έχουμε μια συμπαγή και μεγάλους πάχους midsole που προέρχεται 100% από ProFoam+ στο πάτωμα της οποίας έχουν εγκατασταθεί μια αντιστρεπτική πλάκα σε μορφή κοντού "Y" όπου η Puma ονομάζει ProPlate συν ένα οβάλ crash-pad στη περιοχή της φτέρνας προερχόμενο από Pebax foam ένα υποκατάστατο του Boost! Τέλος, για τη μορφοποίηση της εξωτερικής σόλας συνεργάζονται δύο ειδών μοτίβα χάραξης ήτοι μια αρθρωτή μορφή παρκέ για το έμπροσθεν τμήμα ενώ για το υπόλοιπο μισό έχουμε μια χιαστί μορφή με πολλά κενά για να επιτευχθεί μείωση του συνολικού βάρους του παπουτσιού.
Η Puma αποφάσισε για μια ακόμη φορά το νέο της μπασκετικό δημιούργημα να το αποπνέει μια αύρα από το χιλιοδοξασμένη αλλά προϊστορική της κληρονομιά. To ανθρακοποίκιλτο ύφασμα του πλαισίου του All-Pro έχει υφανθεί ώστε να συνεισφέρει στο γενικότερο lockdown όμως ο εκάστοτε συνδυασμός χρωμάτων του είναι εμπνευσμένος απ' τα ασυνήθιστα κουστούμια που εξακολουθεί να φορά ο Walt "Clyde" Frazier. Πέραν το πολύχρωμου κελύφους άλλα σημεία που ξεχωρίζουν είναι το suede στη ράχη που εν δυνάμει αποτίει φόρο τιμής στο άλλοτε μπασκετικό - νυν lifestyle - Suede με το οποίο o τέως Knickerbocker είναι άρρηκτα συνδεδεμένος. Σ' αυτό το πολύχρονο "ειδύλλιο" οφείλει την ύπαρξή της η λέξη "Clyde" που εντοπίζεται χαραγμένη στη πρύμνη του All-Pro ανάμεσα στις παράλληλες γραμμές της midsole του. Το συμβολικό Formstrip με το οποίο πορεύεται εδώ και μισό αιώνα η Puma βρίσκεται επιμελώς κρυμμένο στο σχεδόν καρό πλαίσιο και στις δύο πλευρές ενώ σαν άλλη παγκόσμια σταθερά μετρούμε ξανά τρία αιλουροειδή στα συνήθη ύποπτα σημεία, στο ορθογώνιο patch της γλώσσας, στο υποτιθέμενο εξωτερικό heel counter και φυσικά στο κέντρο της εξωτερικής σόλας. Less is more!
Ο ερχομός του Puma Clyde All-Pro ανακοινώθηκε επισήμως από την εταιρεία κάπου στις αρχές του περασμένου Νοέμβρη. Σε εκείνο το ανακοινωθέν πέρα της στάνταρτ έκδοσης περιελαμβανόταν κι αυτή του Kyle Kuzma η οποία διέφερε εμφανώς υψομετρικά ενώ διέθετε και παραδοσιακότερα υλικά για τη κατασκευή του old-school κελύφους του. Το κοντοπίθαρο All-Pro έχει "επιβληθεί" κατά κράτος στην αγορά και παραδόξως έχει κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής σε λιγοστούς χρωματικούς συνδυασμούς με τη καταπράσινη χριστουγεννιάτικη βερσιόν "Elf" να αναδεικνύεται ως η ομορφότερη όλων. Το φετινό "αιλουροειδές" έχει προτιμηθεί από τη πλειοψηφία των NBAer που συνεργάζονται με την γερμανική φίρμα με τον - όπως όλα φαίνονται ROY - LaMelo Ball να (προ)τιμά και με το παραπάνω. Η εικονιζόμενη έκδοση που βλέπετε καλείται "Luminous Pink" που έρχεται δεύτερη σε ομορφιά έχει φορεθεί προσφάτως από τον πρωταθλητή Kyle Kuzma, τον θρασύτατο Terry Rozier αλλά κι από ένα φέρλεπι Knickerbocker τον RJ Barrett.