11 Απριλίου 2020

Puma Clyde Hardwood (White/Black)

Η γερμανική πολυεθνική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1948 από τον Rudolf Dassler με την επωνυμία Ruda έχει κατορθώσει σήμερα να δηλώνει παρών σε κάθε λογής αθλητική (και μη) δραστηριότητα. Πρόσφατα επανεμφανίστηκε στο άθλημα της καλαθοσφαίρισης, ένα ομαδικό άθλημα απ' το οποίο αγνοείτο για περίπου μια εικοσαετία κι αφού προηγουμένως είχε καταγράψει στο παλμαρέ της πλήθος επιτυχιών. Σ' αυτή την επανεκκίνησή της η Puma κατασκεύασε το Clyde Court Disrupt φροντίζοντας παράλληλα για τη στελέχωση μιας αξιόλογης ομάδας νεοσύλλεκτων κυρίως NBAers ώστε να προωθήσουν τα καινούργια της προϊόντα. Σε σύντομο χρονικό διάστημα αυξήθηκε η μπασκετική της συλλογή που αριθμεί πια τέσσερις κωδικούς με προτελευταίο το Puma Clyde Hardwood. Η ευθύνη καθώς και τα πνευματικά δικαιώματα του κατά σειρά τέταρτου μπασκετικού "αιλουροειδούς" ανήκουν καθ' ολοκληρία στον Jeremy Sallee, έναν έμπειρο σχεδιαστή με 8ετή εργασιακή εμπειρία στη Reebok κι ένα αξιοπρόσεχτο βιογραφικό που περιλαμβάνονται αναγεννησιακά μοντέλα σα το Q96, Pumpspective Omni και Kamikaze IV. Ο Sallee σεβόμενος την 72χρονη ιστορία της γερμανικής φίρμας εμπνεύστηκε ένα σύγχρονο μπασκετικό με on court αλλά κι off court χαρακτηριστικά, μια συνήθεια που συνέβαινε κατά κόρον τη δεκαετία του 90.
Το Puma Clyde Hardwood όπως αντιλαμβάνεστε κι ιδίοις όμμασι πρόκειται για μια low-top κατασκευή που συνδυάζει παραπάνω από επιτυχώς σύγχρονες αλλά και παλιομοδίτικες "δραστικές ουσίες". Το κυρίως σώμα του Clyde Hardwood συνίσταται κατ' εξοχήν από knit υλικό με το ήμισυ της επιφάνειάς του να είναι επικαλυμμένο με αυθεντικό δέρμα ενώ δε λείπει λεπτό nubuck που καλύπτει κάμποσα τετραγωνικά cm σε "πλάτη" κι εκατέρωθεν των πλευρών του. Συνεχίζοντας την καταμέτρηση διαπιστώνουμε την ύπαρξη λιγοστής fuse επίστρωσης στη βάση των κορδονιών αλλά κι ενός TPU heel clip τοποθετημένου περιμετρικά της φτέρνας υπό τη μορφή σπιρουνιού. Ακολουθεί μια ενδιάμεση σόλα που δε συνδυάζει Ignite foam και NRGY beads σαν το Uproar αλλά προέρχεται 100% από ProFoam, το νέο αντικραδασμικό υλικό της Puma που ουσιαστικά είναι ένα είδος EVA. Το Hardwood αποπερατώνεται με τη προσάρτηση μιας μονοκόμματης εξωτερικής σόλας που περιέχει ούτε ένα, ούτε δύο αλλά συνολικά πέντε διαφορετικά μοτίβα χάραξης όπου το καθένα τους εξυπηρετεί προκαθορισμένο σημείο της επιφάνειας πρόσφυσής του.
Ο Sallee εμπνεύστηκε το Puma Clyde Hardwood έχοντας κατά νου όχι κάποιο συγκεκριμένο παλαιό μπασκετικό σχέδιο της εταιρείας αλλά παρατηρώντας όλα τα μοντέλα που κυκλοφόρησε το brand την δεκαετία του '70. Έτσι αιτιολογείται το λιτό κι απέριττο παρουσιαστικό του Hardwood που περιστρέφεται γύρω απ' τα blueprint των Suede και Clyde, δύο εκ των διαχρονικότερων κωδικών στην ιστορία των αθλητικών υποδημάτων. Αναμφίβολα τα πιο "κραυγαλέα" σημεία του παπουτσιού είναι το ημιδιάφανο σασί που περιβάλει σημαντικό μέρος της περιφέρειας της ενδιάμεσης σόλας του, το heel clip που κοντοστέκεται στη πρύμνη του και φυσικά το Formstrip το κατοχυρωμένο εμπορικό σήμα της Puma που δεσπόζει ολομόναχο σε μία μονάχα πλευρά του. Δε λείπουν και κάποιες όμορφες αλλά δανεικές στιλιστικές πινελιές σα το κλασικό υφασμάτινο μπάλωμα στη κορυφή κάθε γλώσσας όπου αναφέρεται το brand, το επίσης διαχρονικό οβάλ παράθυρο με το χρυσό κούγκαρ λίγο πιο πάνω από το "σπιρούνι" ενώ ακριβώς από κάτω του εντοπίζουμε σε καλλιτεχνική κι ανάγλυφη γραφή τηv λέξη "Clyde" ένα όνομα-παρατσούκλι συνυφασμένο με τη μέχρι τώρα διαδρομή της τέως Ruda.
Τον επικείμενο ερχομό του Clyde Hardwood τον είχαμε πληροφορηθεί περί τα μέσα καλοκαιριού όταν κατά την καλοκαιρινή προετοιμασία της Team USA όταν ο σκληροτράχηλος guard Marcus Smart εθεάθη να προπονείται φορώντας μια "πατριωτική" βερσιόν του νέου αιλουροειδούς. Η επίσημη παρουσίαση του Puma Clyde Hardwood έγινε περί τα μέσα του περασμένου Σεπτέμβρη στο "Μεγάλο Μήλο" σε μια εκδήλωση παρουσία τριών Knickerbockers όπως ο πολυαναμενόμενος rookie RJ Barrett, ο δευτεροετής forward της ομάδας Kevin Knox κι ο πάντα στιλάτος θρύλος του NBA, ο πολύς Walt "Clyde" Frazier. Το εκθειαζόμενο πατούμενο φορέθηκε για παραπάνω από το μισό της φετινής σεζόν τόσο από τους προαναφερθέντες "συμβασιούχους" καθώς κι από νεοπροσληφθέντες NBAers σαν τους Terry Rozier, Danny Green και Kyle Kuzma. Το Puma Clyde Hardwood παρουσιάστηκε αρχικά σε τρεις κατάλευκες εκδόσεις που μεταξύ τους διαφοροποιούνται σε συγκεκριμένα σημεία και μόνο ως προς το χρώμα τους κι όπως βλέπετε κι απ' τις επισυναπτόμενες φωτογραφίες επέλεξα. Έκτοτε έχει "μεταμφιεστεί" σε δεκάδες χρωματισμούς αλλά και PEs εκ των οποίων δύο-τρεις έχουν παρουσιαστεί στο διαδικτυακό κατάστημα της Puma. Επόμενη νεότευκτος sneakerικός σταθμός το Sky Dreamer!