21 Ιουνίου 2019

Puma Uproar (Spectra)

Η περσινή καλοκαιρινή είδηση πως η Puma σκοπεύει να επαναδραστηριοποιηθεί στη κατηγορία των μπασκετικών υποδημάτων εξέπληξε ευχάριστα αρκετούς φαν του είδους μας. Η συγκεκριμένη απόφαση προφανώς είχε ληφθεί εδώ και κάμποσο καιρό από τους ιθύνοντες της εταιρείας καθώς δεν άργησαν και πολύ τα αποκαλυπτήρια του πρώτου τους performing μπασκετικού. Με το Puma Clyde Court Disrupt η γερμανική εταιρεία επανασυστηνόταν στο φίλαθλο μπασκετικό sneakerhead κοινό μετά από ένα διάστημα απουσίας περίπου δύο δεκαετιών από την εν λόγω κατηγορία. Οι κριτικές που απέσπασε το μοντέλο ήταν ως επί το πλείστον θετικές κι έτσι οι σχεδιαστές στο Herzogenaurach ξεκίνησαν να σχεδιάζουν τον δεύτερο μπασκετικό τους κωδικό. Περί τις αρχές λοιπόν Φλεβάρη ο νεοαποκτηθείς αλλά δυστυχώς τραυματίας παίχτης των Golden State Warriors ο πολύς DeMarcus Cousins, πρόβαρε τον νέο κωδικό της Puma Hoops, το Puma Uproar. Σχεδόν μια εβδομάδα αργότερα η Puma ανακοίνωνε την επικείμενη κυκλοφορία του δεύτερου μπασκετικού της η οποία εντέχνως "συνέπεσε" με το All Star Game που διεξήχθη φέτος στο Spectrum Center της Charlotte.
Το Puma Uproar τόσο από κατασκευαστικής όσο από σχεδιαστικής ματιάς είναι η μέρα με τη νύχτα σε σχέση με τον προηγηθέν μπασκετικό κωδικό της γερμανικής εταιρείας. Το άνωθεν μέρος του Uproar διαφοροποιείται εν μέρει ως προς την επιλογή ενός συγκεκριμένου υλικού χωρίς ωστόσο να αλλάζει δραματικά η γεωμετρία του παπουτσιού. Στην εικονιζόμενη έκδοση έχουμε ένα bootie υπόστρωμα περιμετρικά του οποίου έχει ραφτεί λεπτό δέρμα με εξαίρεση το φαινομενικά ξέχωρο toe-cap που προέρχεται από συνθετικό δέρμα. Υφασμάτινες θηλιές για τη διέλευση των κορδονιών με εξαίρεση τις δύο τελευταίες οπές που είναι περαιτέρω "ενισχυμένες" μέσω της χρήσης πλαστικών πλαισίων συν ένα εξωτερικό heel-clip από TPU υλικό ολοκληρώνουν το συμπαγέστατο κέλυφος του Uproar. Η ενδιάμεση σόλα του δεν είναι τύπου κάψουλα όπως του Disrupt καθώς επιλέχθηκε μια παραδοσιακή midsole όπου το μεγαλύτερο μέρος της εκμεταλλεύεται - σύμφωνα με την επίσημη περιγραφή της Puma - το Ignite foam εξαιρουμένου βέβαια του "τακουνιού" που ναι εφοδιασμένο με την υβριδική τεχνολογία Hybrid (κόκκοι NRGY εντός Ignite foam). Προϊόν συνεργασίας αποτελεί και η επιφάνεια πρόσφυσης του Uproar όπου παρατηρούμε το πατροπαράδοτο herringbone να συμπράττει κατά τόπους με κάθετες και οριζόντιες γραμμές.
Το Puma Uproar από αισθητικής ματιάς δε διαθέτει κανένα κοινό χαρακτηριστικό με το "αναγεννησιακό" Clyde. Αυτό ίσως εν πολλοίς να οφείλεται στον Jacob Rey Carcia, τον σχεδιαστή του Uproar, μια πληροφορία στην οποία κατέληξα μετά από πολύωρη περιήγησή μου στο διαδίκτυο. Ο συγκεκριμένος κύριος δεν είναι άγνωστος καθώς πέρυσι ενεπλάκη και στο Clyde Disrupt αλλά μόνο σ' ότι σχετίζεται με την επιλογή χρωμάτων για το "ντύσιμο" των εκάστοτε εκδόσεών του. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, το Uproar γεννήθηκε έχοντας σαν "μπούσουλα" μπασκετικά (χωρίς να τα κατονομάζει) από τη πλούσια μπασκετική κληρονομιά της εταιρείας. Ανάλογα την χρωματική έκδοση επιλέγονται να αναδεικνύονται σταθερά σημεία της σιλουέτας του μεταξύ των οποίων είναι ο "κεραυνός" στην εξωτερική σόλα, το Hybrid μείγμα, το σπιρουνάτο heel clip, η midsole και τα εμβληματικά βεβαίως βεβαίως "Formstrip". Τα τελευταία κοσμούν και τις δύο πλευρές κάθε παπουτσιού ενώ το περίφημο σήμα με το jumping πούμα που καθιερώθηκε το 1979, μετρά όλες κι όλες τρεις παρουσίες ήτοι στο heel clip, στην εξωτερική σόλα και στη κορυφή της γλώσσας.
Προς το παρόν το Puma Uproar έχει κυκλοφορήσει σε τρεις χρωματισμούς εκ των οποίων ένας και συγκεκριμένα ο πρώτος, γνωστότερος κι ως "Charlotte" ή "All Star", διαφέρει ελαφρώς ως προς τα υλικά δόμησης του κελύφους. Εν συνεχεία παρουσιάστηκε μια λευκή έκδοση με το παρατσούκλι "Palace Guard" τιμώντας έτσι τα "αιλουροειδή" παπούτσια που φορούσε στα τέλη της δεκαετίας του '80 ο σπουδαιότερος παίχτης στην ιστορία των Detroit Pistons, o τεράστιος Isiah Thomas. Η τρίτη χρωματική έκδοση είναι αυτή που βλέπεται στις ακόλουθες φωτογραφίες η οποία καλείται "Spectra" καθώς είναι εμπνευσμένη από τον lifestyle κωδικό της γερμανικής εταιρείας το Puma Thunder Spectra. Σύμφωνα με τον σχεδιαστή του παπουτσιού το έντονο κίτρινο με το οποίο έχει κυριολεκτικά "ποτιστεί" η εικονιζόμενη έκδοση έχει στηριχθεί στα περίεργα και θορυβώδη χρώματα που επικρατούσαν κατά τις αρχές της δεκαετίας του '90. Το Uproar "Spectra" κατά τη διάρκεια των φετινών και συναρπαστικών Playoffs το είδαμε να φιγουράρει στα πόδια NBAers που συνεργάζονται με τη γερμανική εταιρεία όπως οι DeMarcus Cousins, Danny Green και Terry Rozier. Επόμενη πρόταση για την Puma Hoops, το Puma Legacy!